به گزارش خبرنگار شانا، نشست بررسی ابعاد اقتصادی مشارکت ایران در برنامه جهانی کاهش انتشار گازهای گلخانهای (INDCs) با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر نفت، معاون حقوقی رئیس جمهوری، وزیر نیرو، وزیر صنعت و برخی معاونان وزرای مرتبط، دیروز (شنبه 16 آبانماه) در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در این نشست با اعلام این که تاکنون 156 کشور جهان سند (INDCs) خود را به مجامع بینالمللی ارائه کردهاند، گفت: با توجه به آسیبهای گسترده افزایش دما (حتی در سطح 2 درجهای) در حوزه های مختلف همچون اقتصاد، اجتماع، بهداشت و سلامت، نشست کاپ 21 از اهمیت بسیار فوق العادهای برخوردار است.
وی باتاکید بر لزوم مشارکت جهانی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و مقابله با پدیده تغییرات اقلیم، افزود: برنامه نهایی INDCs (سند برنامه معین مشارکت ملی در زمینه انتشار گازهای گلخانهای) ایران نیز بزودی برای تصویب در هیئت دولت و سپس ارائه به مجامع بینالمللی ارائه خواهد شد.
ابتکار با اشاره به سهم 1.8 درصدی ایران در انتشار گازهای گلخانهای، همچنین هدف گذاری ملی و داخلی برای کاهش انتشار، تصریح کرد: مشارکت ایران در برنامه جهانی همراستا با هدفگذاریهای داخلی در این زمینه است و منافع بسیاری برای کشور به همراه دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: هم اکنون در سطح جهانی با درج برچسب میزان انتشار co2 در تولید محصول یا فرآیند یک اقدام مانند بلیت هواپیما، توجه به سمت استفاده از کالاهایی با تولید کمتر گاز co2 و تنظیم بازار تجارت جهانی بر این اساس جلب میشود و از این رو، ایران نیز باید این مقوله را مورد توجه جدی قرار دهد.
وی گفت: امروز بر همگان آشکار شده است که محیط زیست در پیوستگی و پیچیدگی با همه حوزه ها از جمله اقتصاد، بهداشت و سلامت و اجتماع قرار دارد و غفلت از آن میتواند خسارات بسیاری را برای کشورها به همراه داشته باشد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز در این نشست تاکید کرد: برنامه ارائه شده از سوی ایران به جامعه جهانی باید مشروط به رفع تحریم ناعادلانه علیه کشور، انتقال کامل فناوریهای نوین و همکاری جهانی با ایران باشد.
وی بااشاره به مشکلات اقتصادی کشور، افزود: برنامه های بینالمللی برای دستیابی کامل به نتیجه، باید با توجه به ظرفیتهای داخلی ایران باشد.
زنگنه تصریح کرد: بهینه سازی مصرف انرژی به دلیل میزان بالای شدت مصرف انرژی در ایران و ضرورت تغییر الگوی مصرف انرژی یکی از مهمترین اقدامها به منظور کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای در کشور است که برای دستیابی به این هدف ضرورت دارد تغییراتی در رفتارهای اجتماعی و فردی و برنامه ریزیها و تصمیم گیریهای کلان کشور بویژه در حوزه اقتصاد انرژی رخ دهد.
حمید چیت چیان، وزیر نیرو نیز با تاکید بر اهمیت برخورداری از تکنولوژی و فناوریهای نوین، گفت: برنامه ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای باید با لحاظ محرومیتهای ایران از فناوریهای نوین جهانی به دلایل مختلف از جمله تحریمهای ناعادلانه باشد.
وزیر نیرو اعمال قانون و مقررات و فرهنگ سازی برای اصلاح و کاهش مصرف انرژی در کشور را از دیگر ضروریات به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانهای در ایران دانست.
محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: مشارکت ایران در برنامه جهانی کاهش انتشار گازهای گلخانهای که ایران در رده 10 کشور نخست تولیدکننده آن در جهان است، علاوه بر کمک به حل چالشی بینالمللی، برای کشور نیز منافع بسیاری دارد.
نعمت زاده اضافه کرد: البته اراده ملی و مشارکت جمعی ضرورت موفقیت در برنامه پیشنهادی است.
الهام امین زاده، معاون حقوقی رئیس جمهوری نیز تصریح کرد: برنامه ایران در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای باید با لحاظ کردن کامل شرائط کشور باشد تا برنامه فراتر از توانایی کشور نباشد.
سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این جلسه با اشاره به رتبه نه چندان مناسب ایران در انتشار گازهای گلخانهای، گفت: مطابق با تصمیمهایی که در نشست سالانه سازمان ملل متحد درباره تغییرات آب و هوایی گرفته شد، همه کشورها موظف به ارائه سند INDCs (سند برنامه معین مشارکت ملی در زمینه انتشار گازهای گلخانهای) هستند.
متصدی افزود: اجلاس بینالمللی تغییرات آب و هوایی (کپ 21) که قرار است آذرماه امسال در فرانسه برگزار شود آغاز مشارکت همه کشورهای جهان از جمله کشورهای در حال توسعه در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای است.
وی پیمان کیوتو و تعهد نداشتن اجباری کشورهای در حال توسعه برای مقابله با افزایش انتشار گازهای گلخانهای را فرصتی برای این کشورها برشمرد که برخی کشورها این فرصت را از دست دادند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به طور نمونه، طبق پیمان کیوتو، کشورهای توسعه یافته میتوانند از طریق انجام پروژه های بهبود راندمان انرژی و انرژیهای تجدیدپذیر در قالب مکانیزم توسعه پاک (CDM) در کشورهای در حال توسعه با هزینه کمتری، میزان انتشار دی اکسید کربن را کاهش داده و کشور میزبان را نیز به توسعه پایدار نزدیکتر کنند که این فرصتی بسیار خوب برای کشورهای در حال توسعه همچون ایران بود که متاسفانه ما از آن بهره کافی نبردیم.
وی گفت: ارائه داوطلبانه سند INDCs کسب فرصتی برای همگام سازی برنامه ها و سیاستهای داخلی با تعهدات بینالمللی بر حسب ظرفیتهای موجود کشور است.
نظر شما