درباره اجرای برجام اطمینان دارم

معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: من درباره اجرای برنامه جامع اقدام مشترک اطمینان دارم.

به گزارش شانا به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، هلگا اشمید در کنفرانس منع تکثیر و خلع سلاح اتحادیه اروپا گفت: ما در دو روز آینده به منظور امنیت و ثبات بیشتر در نظام بین المللی، نشستی درباره همه موضوعات مربوط به منع تکثیر و خلع سلاح خواهیم داشت.

وی گفت: اتحادیه اروپا درباره معاهده منع تکثیر به عنوان سنگ بنای رژیم هسته ای جهانی متحد است. این جمله در توافق هسته ای با ایران نیز گفته شده است.

هلگا اشمید افزود: اتحادیه اروپا همچنین معتقد است تقویت اجرای معاهده جامع منع آزمایشات هسته ای باید در اولویت باشد.

وی گفت: توافق هسته ای با ایران گواه آن است که دیپلماسی چندجانبه جای خوبی برای حل چالشهای امنیتی مهم امروز است. این کار (گفتگو با ایران ) در حقیقت در سال 2003 شروع شد و 12 سال طول کشید اما در چهاردهم جولای امسال در وین با رسیدن به طرح جامع اقدام مشترک منجر به نتیجه موفقیت آمیز شد.

هلگا اشمید گفت: من فکر می کنم بدرستی می توان آن را توافق تاریخی نامید زیرا علاوه بر این که راه حلی برای مسئله هسته ای است یک پیروزی برای دیپلماسی محسوب می شود و نشان می دهد رویکرد اتحادیه اروپا در استفاده از دیپلماسی، رویکرد چندجانبه گرایی و راه حل سیاسی بر رفتن به سمت راه حل نظامی برتری دارد.

وی گفت: ترکیب این مذاکرات «E-3 به علاوه سه و ایران» (سه کشور اروپایی به علاوه سه کشور غیراروپایی و ایران ) بود که اغلب از آن به  عنوان 1+5 یاد می کنند که ما اصلا این کلمه را دوست نداریم و استفاده از 1+5 اشتباه است زیرا به نوعی دلالت بر این دارد که اتحادیه اروپا حضور نداشته است و مطئمنا چنین نبوده است. همانطور که می دانید اتحادیه اروپا با حکم شورای امنیت علاوه بر این که تسهیل کننده این گفتگوها بود بلکه همکاران من صاحب قلم بودند. شکل این مذاکرات مهم بود. من فکر می کنم اتحاد در بین این گروه، این روند را برای همکاران ایرانی و دیگر شرکای بین المللی دارای اعتبار و مشروعیت کرد. اتحاد بین این گروه با وجود برخی دشواری در روابط دوجانبه در بین برخی از اعضای این گروه حفظ شد و این نیز بسیار موفقیت آمیز بود.

هلگا اشمید گفت: بنابراین با توجه به رقابت در منافع در جهان امروز، این نمونه عالی از آن چیزی است که ما می توانیم به جای رویارویی از طریق همکاری بدست آوریم.

وی گفت: نماینده عالی اتحادیه اروپا کار هماهنگی و تسهیل این روند را برعهده داشت و کار با خاویر سولانا شروع شد و سپس کاترین اشتون آمد و در نهایت با فدریکا موگرینی به پایان رسید که همواره از حمایت  کشورهای عضو (اتحادیه اروپا) برخوردار بوده اند. سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس نقش بسیار مهمی را ایفا کردند و آنها بخشی از این گروه بودند اما آنها از همان سال 2003 در آغاز گفتگوها در این روند بودند. آنها این روند را شروع کردند و همواره با ابتکار عملها به آن کمک کردند. اعتماد به وجود آمده در این روند راه را برای گفتگوهای سازنده تر هموار کرد.

هلگا اشمید گفت: این مذاکرات همچنین از حمایت قوی جامعه بین المللی برخوردار شد و دلیل آن دیدگاه مشترک برای ضروت اطمینان از صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هسته ای ایران بود. مذاکرات در جاهای مختلف شامل بروکسل، آلماتی، مسقط، مسکو، بغداد، استانبول، نیویورک، لوزان، ژنو و وین انجام شد.

وی افزود: من در اینجا از جدیت تیم مذاکره کننده ایران تمجید می کنم.

هلگا اشمید گفت: توافق ایران براثر تلاشهای مشترک به وجود آمد و به همین جهت به توافق خوب برای همه طرفها تبدیل شد. من همچنین به توافق بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره کنم که از آن به عنوان نقشه راه یاد می شود و هدف آن حل همه مسائل باقیمانده درباره ابعاد نظامی احتمالی است.

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تا پانزدهم دسامبر به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارزیابی نهایی خود را ارائه خواهد کرد و قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از آن صادر خواهد شد. علاوه براین، برنامه جامع اقدام مشترک حاوی مفاد مهمی برای جلوگیری از فعالیتهای آتی تسلیحاتی است. برنامه جامع اقدام مشترک به صورت صریح ایران را متعهد می کند تا وارد فعالیتهای خاصی از جمله در زمینه اورانیوم و پلوتونیوم و مدل سازی انفجار هسته ای نشود. من در این روند متوجه شدم اعتماد برای دو طرف مهم است و بی اعتمادی موجب نگرانی دو طرف است. بنابراین اعتمادسازی دو طرفه ایجاد شد و ادامه این اعتمادسازی دو طرفه در این روند بسیار مهم است.

هلگا اشمید گفت: اعضای 1+5 فعالیتهای مختلفی درباره ذخایر هسته ای ایران، نوسازی راکتور اراک و ایجاد شبکه خرید برای واردات فناوریهای حساس انجام خواهند داد و نماینده عالی اتحادیه اروپا همچنان نقش هماهنگ کننده را برعهده داشت.

هلگا اشمید گفت: شاید زود باشد به خود تبریک بگوییم زیرا هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود و ما هنوز توافق را بر روی کاغذ داریم و اکنون نیاز داریم آن را اجرا کنیم.

وی گفت: اگر شما به برنامه جامع اقدام مشترک و به خصوص پنج ضمیمه آن نگاه کنید پیچیدگی بسیار این توافق را درک می کنید. اجرای این توافق در 10 تا 15 سال آینده با چالشهای جدیدی برای همه طرفها همراه است. باید بر موانع غلبه کرد و باید رویکرد متوازن بین همه شرکا از جمله کسانی که درباره خود توافق بیشترین نگرانی را دارند، در پیش گرفته شود.



کد خبر 249947

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =