نشریه انرژی کامپس در مقاله ای به بررسی تاثیر چالشهای سیاسی بر برنامه حذف یارانه در عربستان پرداخته و اعلام کرده است: راضی نگهداشتن شهروندان عربستان در شرائط فعلی به مراتب بیش از ترازهای مالی این کشور اهمیت دارد زیرا جنگ علیه حوثیهای شیعه در یمن، پیروزی خاصی نداشته است؛ ایران در آستانه رهایی از سالها تحریم اقتصادی است؛ جنگهای قومی نیز مزید بر علت است و تهدید واقعی برای آل سعود این است که انقلابی در درون این کشور به وقوع بپیوندد.
بر اساس این گزارش، یک استاد شیعه در عربستان که نخواست نامش فاش شود، گفت: اگر یارانه ها در این کشور حذف شود، احتمال شورش افزایش می یابد.
در ادامه این مقاله آمده است: باآن که عربستان دارای منابع عظیم هیدروکربوری است، فساد، فقدان تولید عادلانه ثروت و کافی نبودن سیستم آموزشی به این مفهوم است که تعدادی از شهروندان عرب به عنوان فقیر شناخته می شوند و در مناطق توسعه نیافته زندگی می کنند. بر اساس گزارش بانک جهانی در سال 2013، جمعیت عربستان 29 میلیون نفر بود که حدود 13 درصد آنها در فقر زندگی می کردند و اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم، ثروتمندان عربستان نیز به حمایت دولت وابسته اند و حذف حمایت دولت برای آنها بسیار سخت خواهد بود.
در این گزارش آمده است: سعودیها به دولت مانند مادر خود نگاه می کنند.
نشریه انرژی کامپس در این مقاله اشاره می کند: سالهاست دولت عربستان برنامه حذف یارانه ها را در دست مطالعه دارد، اما زمانی که در مورد حذف یارانه ها از وزیر نفت عربستان سئوال شد، وی همان موضع قدیمی کشورش را اعلام کرد. از سال 1999، عربستان قیمتهای گاز را در داخل 75 سنت به ازای هر میلیون بی تی یو اعلام کرده است که بسیار پایین تر از دیگر کشورهای جهان است.
این تعرفه برای همه خریداران داخلی و هر نوع گاز مشابه است که شامل متان استفاده شده در نیروگاهها و اتان استفاده شده برای تولیدکنندگان پتروشیمی است. IMF برآورد کرده که در سال 2014، قیمت بسیار پایین گاز هزینه ای معادل 11.73 میلیارد دلار برای عربستان داشته است. تولیدکنندگان صنعتی و پتروشیمی به شدت با افزایش قیمت مخالفت می کنند و می گویند چنین حرکتی قدرت رقابتی آنها را کاهش می دهد. البته اصلاحات در بخش یارانه ها، تنش را در وزارت دارایی که در پی افزایش درآمد و کاهش فشار یارانه هاست و وزارت نفت این کشور که در پی توسعه بخش پایین دستی با استفاده از خوراک ارزان است، افزایش می دهد.
نظر شما