وی افزود: موضوع ایران همواره موضوع قابل توجهی برای همه کشورها بوده بویژه پس از پایان موفقیت آمیز مذاکرات و رسیدن به برجام کشورهای زیادی ابراز علاقه کرده بودند که در این جلسه صحبت کنند، 37 کشور ثبت نام کرده بودند که صحبت کنند.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: تقریبا همه کسانی که صحبت کردند در تایید قطعنامه و در تایید روندی که منجر به این قطعنامه شده، در اظهار خوشوقتی از نقشه راه ایران و آژانس و تشکر از ایران به خاطر همکاری ها حرف زدند. برخی هم با توجه به گزارش یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که نکاتی دارد که دیگران می توانند از آن استفاد کنند، به نکاتی اشاره داشتند.
عراقچی درباره علت طول کشیدن جلسه امروز شورای حکام گفت: علت طول کشیدن این جلسه هم تعداد زیاد سخنرانان بود از 10و نیم انتظار می رفت تا دو بعد از ظهر تمام شود ولی صحبتها ادامه یافت.
عراقچی افزود: نخست قطعنامه از هیچ عبارت منفی استفاده نکرده است .در هیچ جای قطعنامه بر خلاف 12 قطعنامه قبلی که پر است از عباراتی مثل «ابراز نگرانی می کند» یا از ایران می خواهد همکاری کند و یا تقبیح می کند، در این قطعنامه وجود ندارد. از هیچ چیزی ابراز نگرانی نکرده و همه جا ادبیات مثبت و سازنده به کار برده شده است. در حقیقت ادبیات و کلیت قطعنامه به طور کامل مثبت است.
وی اظهار کرد: بنابراین اول می گوید هر کاری لازم بوده انجام شده است . بعدا تمام قطعنامه های گذشته را لغو می کند.در حالی که پیش تر از ابعاد برنامه هسته ای و پی ام دی ابراز نگرانی کرده و حتی تعابیری داشت که پی ام دی را به عنوان موضوع بسیار اساسی و فوری تشخیص می داد که در ادبیات شورای حکام ادبیات بسیار سنگینی است و زمینه ارجاع پرونده به شورای امنیت فراهم می کند ، امروز همه این قطعنامه ها را لغو کرد.
وی ادامه داد: علاوه بر این دستور کار آژانس را تغییر می دهد . تا الان بررسی اجرای پادمان در ایران و خواسته های قطعنامه های شورای امنیت بود، از ایران می خواستند پی ام دی را انجام دهد و یا غنی سازی را تعلیق کند. دستور کار آژانس تا اکنون نگاهش به گذشته بود.
معاون وزیر امور خارجه افزود: از همه اینها مهمتر اینکه اگر چه همه مولفه ها دال بر بسته شده پرونده است ولی این عبارت بسته شدن هم صراحتا قید می شود ،از این رو در بند 9 خیلی صریح و روشن از عبارت خاتمه بررسی استفاده می کند.
وی اضافه کرد: البته مدت زمان معینی را مشخص می کند . بعد از آن برخورد با پرونده ایران در شورای حکام حتی از نظارت و اجرای برجام هم خاتمه می یابد و پرونده به صورت کامل عادی می شود.
عراقچی گفت: قطعنامه بسیار محکم و با اقتدار است که پرونده را کامل می بندد و فصل نوینی را درهمکاری ایران و آژانس برای آینده ایجاد می کند . این به طور کامل با ماهیت تعامل ایران آژانس در گذشته متفاوت است.
وی در این باره که لغو تحریمها چه زمانی اتفاق می افتد و سازو کار آن چگونه خواهد بود؟ گفت: با بسته شدن پرونده پی ام دی گام بسیار مهمی در اجرای برجام توسط طرفهای مقابل ما برداشته شده ولی هنوز به مرحله اجرا نرسیده است .
ررئیس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: ما هنوز تا روز اجرا فاصله داریم، اما این گام بسیار مهم و از تعهدهای بسیار مهم طرف مقابل بود که بعد از تکمیل نقشه راه قطعنامه ای را با هدف بسته شدن به شورای حکام ارائه برای تصویب آن در شورا حکام و تلاش کند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: اکنون که پی ام دی بسته شده است این دو کار کلیدی را آغاز می کنیم و بقیه تعهدهایی که داشتیم در جمع آوری سانتریفیوژهای اضافه و بحثهای نظارتی که از پیش آغاز کرده بودیم و مقدمات آن را آماده کردیم این ها را نیز کامل خواهیم کرد.
عراقچی گفت: سرانجام تصور من این است حداکثر سه هفته تا یک ماه آینده ما برسیم به روزی که اعلام کنیم این روز ،روز اجرایی شدن است .در روز اجرایی شدن تحریمهای مرتبط با هسته ای که در برجام ذکر شده به صورت کامل و عملی برداشته خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این که قطعنامه شورای حکام با اجماع به تصویب می رسد به رای گیری نمی رسد چه پیامی می تواند داشته باشد؟، گفت: پیام بسیار روشن از جامعه بین الملل است که از برجام و نتیجه مذاکرات حمایت و استقبال می کند و از بسته شدن پرونده پی ام دی به صورت کامل حمایت می کند.
وی گفت: ما به آینده فکر کنیم. این پیام بسیار روشن جامعه بین المللی در حمایت از برنامه هسته ای ایران، زدوده شدن ادعاها علیه ایران ،بسته شدن پی ام دی و حمایت از برجام و نتیجه مذاکرات است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در باره اهمیت بسته شدن پی.ام.دی گفت: پی ام دی برای ما حائز اهمیت بود به این علت که تمام این داستان هسته ای در 12 سال گذشته و همه اتهامهایی که به ما زده شد و تبلیغاتی که علیه ما صورت گرفت و همه تحریمها علیه ما به بهانه همین پی ام دی بود.
معاون وزیر امور خارجه گفت: باید بگویم که در ساختن یک نظر منفی جهانی نسبت به ایران و امنیتی سازی موضوع ایران ، معرفی ایران به عنوان تهدید علیه صلح بین الملل کار کرده بودند؛ پی ام دی در حقیقت بنای کاذبی در برنامه هسته ای ایران بود که در طول سالها ساخته بودند.
عراقچی یادآور شد: با جعل سند و اطلاعات بنای بسیار کاذبی ساختند و ایران را به عنوان تهدید معرفی کردند. با بسته شدن پی ام دی زیر بنای همه اتهامها فرو ریخت و سرو صدایی که صهیونیستها در دنیا راه اداخته بودند که ایران دو ماه با بمب فاصله دارد، نخست وزیر آنها در سازمان ملل نقشه نشان می داد، همه این ها فروپاشید.
وی افزود: فکر می کنم اصراری که ما داشتیم کامل به حق بود. بویژه تاکیدی که مقام معظم رهبری داشتند در نامه معروفی که در تایید برجام نوشتند و شروطی که گذاشته بودند این شرط را خیلی روشن بود. ما هم با قاطعیت اعلام کردیم که غرب باید بین برجام و پی ام دی یکی را انتخاب کند و انها برجام را انتخاب کردند؛مجموعه سیاستهای دقیق و روشن ما به این نتیجه رسید که امروز شاهد بسته شدن پی ام دی بودیم.
معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: همه سرویسهای جاسوسی آنها اطلاعات خود را در اختیار آژانس گذاشتند؛ عکسهای ماهواره ای از تاسیسات مختلف در اختیار گذاشتند، با افراد خارجی مصاحبه کردند، هر تلاشی که داشتند انجام دادند نتیجه شد 12 پرونده ای که آمانو به عنوان مجموعه موضوعهاس پی ام دی علیه ایران در 2011 ارائه داد و گفت همه آنها معتبر است.
عراقچی اظهار داشت: این گزارش با همه نقاط ضعفش می گوید قبل از 2003 ایران فعالیتهایی داشته اما این ها از مرز مطالعه فراتر نرفته است. در مواد هسته ای ایران هیچ انحرافی مشاهده نشده است، بنابر این به اعتقاد من یک شکست اطلاعاتی برای همه سیستمهای غربی است.
وی در این باره که اکنون که این ادعاها رد شده و سالها تحریمهایی علیه ملت ایران اعمال کردند، آیا می شود ادعای حقوقی مطرح کرد، گفت: ما همواره در یک دهه گذشته می گفتیم تحریمها علیه ایران ظالمانه و غیرعادلانه است، این کاری که شورای حکام انجام داد و گزارش آمانو صحه گذاشت بر این ادعای ایران به طور حتم راه را باز می کند برای این که در آینده بررسی حقوقی صورت گیرد.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: پس از این که برجام اجرایی شد فرصت به طور کامل باز در اختیار داریم، حقوقدانان ما باید روی این قضیه کار و بررسی کنند چگونه می شود مسئولیت حقوقی کسانی که تحریمهای ناعادلانه ای بر علیه امردم ایران اعمال کردند را پیگیری و برای آن یک راه حلی پیدا کرد.
نظر شما