این روزها، اصلی ترین بحث محافل عمومی و تخصصی، بحث آلودگی هوای کلانشهرها و همه تبعات مستقیم و غیرمسقیم ناشی از آن بر جامعه و محیط زیست است. این موضوع از آن منظر اهمیت پیدا میکند که سهم غالب تولید این آلاینده ها در سطح شهر مربوط به منابع متحرک (خودروها) و در بین خودروها، خودروهای عمومی فرسوده از جمله تاکسیهای فرسوده است.
با وجود تلاشها و فعالیتهای بسیار مسئولان ذیربط که به منظور از رده خارج کردن تاکسیهای فرسوده تاکنون انجام شده است اما تردد تعداد زیادی از تاکسیهای فرسوده نشان از ناکافی بودن این تلاشها دارد؛ براساس آمارهای موجود، بیش از 260 هزار دستگاه تاکسی در سطح کشور در حال تردد هستند و از این تعداد بیش از 82 هزار دستگاه آن پا به سن فرسودگی بیش از 10 سال گذاشته است.
وزارت نفت با توجه به رسالت خود در بهینهسازی مصرف سوخت و همچنین همسو با کاهش تولید گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا (با توجه به ارتباط آن با کاهش مصرف سوخت خودروها) با اخذ مصوبهای از شورای اقتصاد در خصوص بازپرداخت صرفهجویی حاصل از جایگزینی تاکسیهای فرسوده با تاکسیهای پایهگازسوز جدید تلاش کرد تا سهم خود را در رسیدن به این هدف ایفا کند.
این طرح با توجه به دوره اجرای سه ساله، ظرفیت جایگزینی 140 هزار تاکسی فرسوده را با تاکسی جدید پایه گازسوز فراهم میکند؛ سرمایهگذاران طرح با از رده خارج کردن تاکسیهای فرسوده و جایگزین کردن تاکسیهای پایه گازسوز با مصرف سوخت کمتر و پیمایش بیش از 350 کیلومتر با یکبار سوختگیری، صرفه جویی حاصل از انجام این کار را برای تاکسیهای پایه گازسوز سواری تا 5 سال و برای تاکسیهای پایهگازسوز ون تا 7 سال دریافت خواهند کرد.
این طرح در قالب ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر توسط وزارت نفت تعریف و در دستور کار تیم پروژه شرکت بهینه سازی مصرف سوخت قرار گرفت و بزودی به مرحله اجرا خواهد رسید.
اجرای این طرح علاوه بر صرفه جویی در مصرف سوخت، موجب کاهش قابل توجه آلاینده های زیست محیطی و افزایش ایمنی خواهد شد؛ براساس بررسیهای کارشناسی انجام شده پیش بینی می شود، در طول 10 سال عمر مفید طرح که معادل طول عمر یک تاکسی تا مرز فرسودگی است، معادل 5110 میلیون لیتر کاهش مصرف بنزین، 1.2 میلیون تن دی اکسید کربن و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای (CO2، CH4، N2O) حاصل شود.
سیدعلی هاشمیان
کارشناس ارشد فناوری خودرو شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
نظر شما