۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۷
  • کد خبر: 252870
بهینه‌ سازی عملیاتی مصرف انرژی در صنعت نفت

برحسب متن قانون «کاربرد انواع انرژیهایی که در کشور تولید، وارد و مصرف می شود، به گونه ای که بدون کاستن از سطح تولید ملی و رفاه اجتماعی، از اتلاف انرژی از نقطه تولید تا پایان مصرف جلوگیری کند و افزایش بازدهی و بهره وری، استفاده اقتصادی از انرژی، بهره برداری بهتر، کمک به توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست را باعث می شود» را اصلاح الگوی مصرف انرژی می نامند.

از سویی دیگر فصل دوم قانون در ذیل مبحث سیاستها و خط مشیهای اساسی، ماده 4، وزارتخانه های نفت و نیرو موظف به تدوین و تصویب راهکارهای اجرایی مناسب به منظور حمایت و تشویق برای ارتقای نظام تحقیق و توسعه درباره فناوریهای جدید از طریق تامین اعتبارات تحقیقاتی مورد نیاز تا مرحله ساخت نمونه و تجاری سازی شدند.

براین اساس پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان قطب پژوهشی وزارتخانه روند تحقیق و پژوهش با محوریت بهینه‌سازی عملیاتی مصرف انرژی را در دستور کار خود قرار داده است.

در مقالۀ «بهینه سازی عملیاتی مصرف انرژی در فرآیندهای جداسازی با استفاده از انتگراسیون پمپ حرارتی» ارائه شده از طرف پژوهشگران پژوهشکده توسعه و بهینه سازی فناوریهای انرژی پژوهشگاه صنعت نفت، الگوریتم بررسی سریع، امکان‌سنجی فنی و اقتصادی نصب پمپ حرارتی در فرآیند جداسازی یک واحد صنعتی با استفاده از تحلیل پینچ و بهره‌گیری از تجربه های با ارزش عملیاتی بررسی شده است.

تحلیل پینچ به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای انتگراسیون حرارتی، برای هدف‌گذاری و طراحی فرآیندهای پالایشگاهی به‌کار برده می شود. امکان‌سنجی به‌کارگیری پمپ حرارتی در یک فرآیند جداسازی از جمله مواردی است که می توان با استفاده از این فناوری به آن دست یافت. اصولاً یک پمپ حرارتی به‌عنوان دستگاهی جهت بازیافت حرارت عمل می کند، به‌ طوری که با دریافت مقداری انرژی، حرارت اتلافی دما پایین فرآیند را به یک حرارت مفید با دمایی بالاتر تبدیل می کند. با توجه به نیاز بسیار بالای انرژی در فرآیندهای جداسازی، استفاده از یک سیستم پمپ حرارتی جهت پمپ کردن حرارت از چگالنده به جوش‌ آور برجها، می تواند منجر به کاهش مقادیر قابل توجهی از انرژی ‌شود.

نتایج نشان می دهد که با به‌کارگیری پمپ حرارتی در فرآیند جداسازی تصفیه گاز مایع پالایشگاه نفت تهران، 144 هزار دلار در سال صرفه‌جویی انرژی روی می دهد که زمان بازگشت سرمایه آن حدود چهار سال است. در کل این پیشنهاد حدود 22 درصد صرفه جویی انرژی به همراه خواهد داشت.

کد خبر 252870

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =