۲۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۷
  • کد خبر: 253435
بررسی زیست کارآیی پالایشگاههای نفت ایران

مفهوم زیست کارآیی از تلفیق ترکیبی از کارآییهای محیط زیست و اقتصادی شکل گرفته است.

«مفهوم اولیه زیست کارآیی به دهه 1970 باز می گردد که به عنوان مفهوم کارآیی زیست محیطی معرفی شد. در دهه 1990، اسچالتجر و استورم زیست کارآیی را به عنوان «خط رابط میان کسب و کار و توسعه پایدار» معرفی کردند. در سال 1992 این مفهوم از سوی شورای کسب و کار جهانی برای توسعه پایدار (wbcsd) در جریان کنفرانس سازمان ملل روی محیط زیست و توسعه گسترش یافت. این کمیسون پیشنهاد داده است که مفهوم زیست کارآیی در همه بنگاهها به عنوان، کاهش مصرف منابع، کاهش اثرات بر روی محیط زیست و افزایش ارزش تولیدات و خدمات، به کار رود»(امامی، 1393: 84)1

زیست کارآیی در واقع به در پس تولید بیشتر در قبال مصرف تثبیت شده و معین از انرژی و مواد طبیعی است. از این رو هر چه کسب و کار تولیدی و خدماتی شاخص زیست کارآیی بالاتری دارد، آلودگی آب و هوای کمتری را ایجاد می کند که رسیدن به هدف رشد اقتصادی بالا و ضایعات زیست محیطی کمتر را سبب می شود. در واقع زیست کارآیی بر روی استفاده کارا از منابع و ایجاد آلودگی کمتر تمرکز دارد.

مقالۀ «اندازه گیری زیست کارآیی پالایشگاه های نفت ایران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها» با توجه به افزایش روز افزون نگرانی جهان امروز درباره مسائل زیست محیطی، زیست کارآیی پالایشگاه های نفت کشور و نقش ارزنده ای که در اقتصاد ملی دارند و همچنین مصرف بالای سوخت فسیلی و انتشار 2CO که باعث آلودگی محیط زیست می شود را ارزیابی کرده است.

با استفاده از نرم افزار Windeap  و روش DEA ستانده محور و با در نظر گرفتن خروجی نامطلوب، زیست کارآیی پالایشگاه های نفت را بررسی کرده است. نتایج نشان می دهد که پالایشگاه بندرعباس کاراترین پالایشگاه نفت طی دوره 88-1382 است و نرخ رشد زیست کارآیی پالایشگاه ها طی دوره مورد مطالعه مثبت است. نتایج رگرسیون توبیت نیز نشان می دهد که سوختهای نفت کوره و نفت گاز اثر منفی بر زیست کارآیی دارند و گاز طبیعی و گازهای پالایشگاهی و گاز مایع اثر مثبت بر زیست کارآیی دارند. از سوی دیگر، هر چه پالایشگاه در حدی بیشتر از ظرفیت اسمی، نفت خام پالایش کند، زیست کارآیی پالایشگاه بیشتر کاهش می یابد.

1. امامی میبدی، علی و فرزانه جایدری (1393) اندازه گیری زیست کارآیی پالایشگاه های نفت ایران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)، سال چهارم، زمستان 1393.
کد خبر 253435

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =