به گزارش شانا، معاونت نظارت بر بهینه سازی مصرف انرژی و ارزشیابی طرحهای مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از تصویب طرح جامع مطالعات اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و زیست محیطی مناطق نفتی غرب کارون در هیئت مدیره این شرکت خبر داد و گفت: این طرح با هدف دستیابی به توسعه پایدار و متوازن در منطقه به تصویب رسیده است.
براساس این گزارش، این طرح اهدافی چون تعیین راهبردهای توسعه صنعت نفت و گاز در منطقه غرب کارون را با رویکرد سیستمی و برمبنای ملاحظات زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی، تعیین حوزه نفوذ و تاثیر فعالیتهای صنعت نفت در منطقه غرب کارون با توجه به رویکرد توسعهای صنعت نفت در منطقه، تعیین الگوی تعاملات و ارتباطات موثر ذینفعان برای کمک به توسعه منطقه و تعیین نقشها و مسئولیتهای هریک از آنها در این فرآیند و پیش بینی ضمانتهای اجرایی لازم با همکاری دیگر سازمانها و نهادهای ذیربط را دنبال می کند.
همچنین شناسایی و پیشبینی زیرساختهای مورد نیاز با توجه به برنامه توسعه آینده صنعت نفت در منطقه غرب کارون و شناسایی نیازهای حال و آتی نیروی انسانی در صنایع فعلی و آتی مستقر در منطقه ( اعم از شاغل در صنعت نفت و یادیگر صنایع ) به منظور ارائه راه حل مناسب در تامین نیروی انسانی مورد نیاز از منابع بومی و یا غیربومی و پیش بینی امکانات مورد نیاز برای شاغلان و خانواده های آنان از دیگر اهداف این طرح مطالعاتی است.
اجرای طرح مطالعاتی مناطق نفتی غرب کارون در 3 فاز
طرح جامع مطالعات اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و زیست محیطی مناطق نفتی غرب کارون در سه فاز و به مدت 10 ماه اجرایی خواهد شد که در فاز یکم به شناخت و تحلیل جامع وضع موجود منطقه از ابعاد اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی، مدیریتی و برنامههای توسعه صنعت نفت و گاز و شناسایی چالشها و پتانسیلهای منطقه برای توسعه متوازن صنعت نفت با تاکید بر ارائه راهکار برای انجام برنامه های کوتاه مدت در شرکت نفت و گاز اروندان پرداخته خواهد شد و فاز دوم طرح به ارائه راهبردهای تلفیقی با توجه ویژه به ذینفعان صنعت نفت بخصوص شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت نفت و گاز اروندان اختصاص می یابد؛ ارائه برنامه اقدام و اولویت بندی آنها برای هریک از راهبردها و تعیین نقشها و مسئولیتهای هر یک از ذینفعان نیز در فاز سوم طرح گنجانده شده است.
بر اساس این گزارش، با توجه به ماهیت فراشرکتی طرح مذکور، کمیته راهبری متشکل از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیران عامل شرکتها و مدیریتهای ذیربط جهت تصویب شرح کار، نظارت عالیه، تایید نهایی گزارشهای پیشرفت و ایجاد یکپارچگی و تعامل تشکیل شده است. همچنین مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز به عنوان مجری طرح و مشاور وزیر در امور اجتماعی به عنوان ناظر طرح ، مسئولیت پیشبرد و دستیابی به اهداف طرح را برعهده خواهد داشت.
با توجه به حجم بالای ذخایر قابل استحصال میدانهای مشترک غرب کارون، توسعه برداشت از این میدانها جزو اولویتهای صنعت نفت کشور قرار گرفته است که لازمه آن شکل گیری سریع و در عین حال برنامه ریزی شده تاسیسات نفتی در منطقه است؛ همچنین پرداختن به مباحث ارزیابی تاثیرات و پیامدهای اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی این طرح و کاهش پیامدهای منفی آن در اجتماعات محلی و محیط زیست منطقه، از اولویتهای این شرکت است.
این در حالی است که قرارگرفتن میدانهای نفتی در یک منطقه جغرافیایی خاص و وجود تالاب بینالمللی هورالعظیم در این محدوده، ضرورت پرداختن به مباحث ارزیابی تاثیرات و پیامدهای اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی این طرح و کاهش پیامدهای منفی آن را دو چندان می کند؛ بنابراین لزوم نگاهی استراتژیک به کل منطقه و استفاده از پتانسیل حضور نفت برای توسعه متوازن منطقهای و ملی بسیار ضروری است .
به این منظور، انجام مطالعات ارزیابی تاثیرات اجتماعی، زیستمحیطی، اقتصادی و مدیریتی با نگاه به تجارب دیگر مناطق نفتی مانند عسلویه، مسجدسلیمان و... میتواند به ارائه راهکارهایی جهت کاهش پیامدهای توسعه صنعتی و تلاش برای حرکت در جهت توسعه پایدار و مسئولانه در منطقه کمک کند.
نظر شما