توزیع و تولید بنزین استاندارد؛ گامهای جدی صنعت نفت در حوزه محیط زیست

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رشد اقتصادی ایران به ویژه در دوران پساتحریم باید در مسیر رشد سبز قرار گیرد و از منحنی آلودگی و تخریب جدا شود.

به گزارش خبرنگار شانا، معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز سه شنبه (11 اسفندماه) در ششمین همایش ملی مهندسی ایمنی و مدیریت (HSE) در دانشگاه شریف، افزود: دولت یازدهم در ادامه گام های مهمی که برای حفظ و بهبود محیط زیست در کشور برداشت با مصوبه شورای عالی محیط زیست تشکیل دفاتر HSE برای همه دستگاههای دولتی را الزامی کرد.

وی افزود: البته پیش از این اقدام بخشهایی از جمله وزارت نفت با تشکیل دفاتری خاص در این زمینه اقدامات موثری داشته اما این مصوبه منجر به شکل گیری دفاتر HSE در دیگر دستگاهها شده است.

ابتکار ضمن قدردانی از حرکت دانشگاه شریف برای پیشگامی در شکل دهی علمی به موضوع HSE اظهار کرد: نگاه علمی و کاربردی به این موضوع به واسطه چالشهای زیاد کشور در این حوزه اهمیت بسیار زیادی دارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که کمتر مجموعه ای در ایران به صورت کامل استاندارد فعالیت می کند، گفت: مشکلات زیادی که امروز در عسلویه در زمینه فلرینگ، پالایشگاهها و آلودگی های زیاد ناشی از آنها روبرو هستیم به علت کم توجهی به استانداردها و شاخصهای پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست است.

معاون رئیس جمهوری با تاکید بر این که وزارت نفت در دو سال اخیر گامهای جدی در حوزه محیط زیست برداشته است، گفت: از مهمترین اقدامات این وزارتخانه تولید و توزیع بنزین استاندارد در کشور، تولید کاتالیست پیشرفته برای پالایش و تولید بنزین یورو 4 در پالایشگاه اصفهان با استفاده از تخصص و توان علمی داخلی کشور و حذف بنزین آلوده از جمله این اقدامهاست.

ابتکار ادامه داد: با وجود همه این اقدامها همچنان شاهد عقب ماندگی های زیادی در اجرای کامل نظام HSE در کشور هستیم.

دانشگاه ها در اجرای مدیریت سبز پیشقدم شوند

این مقام مسئول در ادامه با تاکید بر لزوم اجرای مدیریت سبز در دستگاه های مختلف دولتی، عمومی و دانشگاه ها ابراز امیدواری کرد: دستورالعمل ماده 190 قانون برنامه توسعه که همان مدیریت سبز است در دانشگاه ها و با همکاری انجمن های علمی دانشجویی فعال به عنوان الگو و نمونه ای برای سایر بخش های کشور اجرایی شود.

ابتکار افزود: دولت یازدهم عزمی جدی در اجرای مدیریت سبز دارد و در همین زمینه کارنامه مدیریت سبز دستگاه های دولتی به آنها ارایه شده است.

بدون ارتقای استانداردها رشد سبز محقق نخواهد شد

معاون رئیس جمهور ضمن تاکید بر اهمیت اقتصاد سبز و رشد سبز گفت: بدون ارتقای استانداردها در کشور رشد سبز که ارزش افزوده و اشتغال به آنها بسته است محقق نخواهد شد.

وی با بیان اینکه دوران دیدگاه سنتی که رشد و توسعه را ملازم با تخریب محیط زیست می دانست به پایان رسیده است گفت: امروزه توسعه و رشدی که بهبود و حفظ محیط زیست را تهدید کند پذیرفتنی نیست.

ابتکار ضمن تاکید بر ضرورت بهره مندی از مهندسی ایمنی و HSE برای توسعه و پیشرفت کشور، تصریح کرد: استفاده از فرآیندهای HSE به حرکت کشور در مسیر رشد سبز کمک خواهد کرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به دلیل غفلت از مهندسی ایمنی و HSE است که امروز در کمتر نقطه ای از کشور شاهد فعالیت پتروشیمی ها و پالایشگاه ها هستیم و در کنار آن از آسمان آبی هم برخورداریم.

فناوری های سبز زمینه ای نوین برای رشد و سرمایه گذاری اقتصادی

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست فناوریهای سبز را زمینه ای نوین برای رشد و سرمایه گذاری اقتصادی دانست و گفت: از این رو پانزدهمین نمایشگاه محیط زیست ایران که روز گذشته افتتاح شد با تاکید بر مشارکت و فناوریهای نوین محیط زیست در زمینه هایی همچون مدیریت انرژی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ایِ، مدیریت پسماند و تصفیه پساب با حضور شرکتهای داخلی و خارجی آغاز شد.

وی تاکید کرد: فناوریهای سبز ابزاری مهم برای رشد اقتصادی سبز در ایران بدون تخریب و آلودگی محیط زیست هستند که در این زمینه ظرفیتهای ملی خوبی همچون وضع علمی دانشگاهها وجود دارد.

ابتکار با تاکید بر این که دستیابی به توسعه، رشد اقتصادی، افزایش سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال به ویژه در دوران پساتحریم از ضروریتهاست گفت: اما این استقبال از رشد و سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال جدید نباید بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی باشد.

وی گفت: این موضوع همزمان منجر به رشد مشاغل سبز و سرمایه گذاری برای بهبود محیط زیست نیز خواهد شد.

محیط زیست در کنار امنیت و صلح جهانی در راس مسائل جهانی

ابتکار با اشاره به این که محیط زیست در کنار امنیت و صلح جهانی در راس مسائل مورد توجه جهانی قرار دارد، افزود: سال ۲۰۱۵ به دلیل توجه جهانی به دو موضوع توسعه پایدار و تغییرات آب و هوایی و اتخاذ تصمیم های جدید در این دو حوزه اهمیت ویژه ای دارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت سال 2015 به دلیل نهایی شدن اهداف توسعه پایدار، گفت: مجامع جهانی همزمان با پایان سال 2015 اهدافی جدید با محوریت توسعه پایدار (تلفیق سه مفهوم اقتصاد، اجتماع و محیط زیست) را جایگزین اهداف هزاره کردند که 17 هدف آن در مجمع عمومی سازمان ملل نهایی و تصویب شد.

وی افزود: یکی از محورهای سفر رئیس جمهوری به نیویورک حضور در کنار سران دیگر کشورها برای تصویب همین اهداف بود و در همین راستا سخنرانی نیز از طرف رئیس دولت یازدهم انجام شد.

ابتکار با بیان این که موضوع گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی، تقریباً مهمترین بحث جهانی است، افزود: همه شواهد و اطلاعات علمی جهان حاکی از این است که مسئله گرم شدن زمین بسیار جدی است و از همین رو نشست تغییرات آب و هوا پاریس برای تصمیم گیری جهانی در این باره بود که البته ایران به اذعان بسیاری از کارشناسان خارجی همچون مسئولان مرتبط با موضوع در فرانسه، فنلاند و اتریش نقش کلیدی، مهم و تاثیرگذاری در به ثمر رسیدن این مذاکرات داشت.

آثار منفی تغییرات اقلیم یک تهدید جهانی است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بی نظیر خواندن توافق آب و هوایی پاریس و پذیرش مسئولیت جهانی از سوی همه کشورها برای کاهش گازهای گلخانه ای، مقابله با افزایش اثرات دما و تغییرات اقلیم، اظهار کرد: تاثیر منفی افزایش دما و تغییرات اقلیم اکنون برای همه کشورها یک تهدید روشن و واضح است و از همین رو کشورهای مختلف با ارائه برنامه مشارکت ملی خود برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نشان دادند عزمی جهانی برای حل این چالش وجود دارد.

وی افزود: برنامه مشارکت ملی ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز با همکاری بین بخشی تمامی دستگاه های مرتبط و اعلام سهم هر بخش در کاهش انتشار به صورت 4 درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط به رفع کامل تحریمها در کنفرانس تغییرات آب و هوایی پاریس ارائه شد.

ابتکار تأکید کرد: یکی از مهم ترین اقدامات در این حوزه انطباق برنامه ریزی های ملی برای افزایش سازگاری در مقابل تغییرات آب و هوایی و کاهش آسیبهاست.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اینکه تغییرات آب و هوایی و تأثیرات منفی آن از جمله مهمترین بحران های کنونی جهان است، تصریح کرد: موضوع تغییرات آب و هوایی اهمیت ویژه ای برای جهان و ایران دارد و خشک شدن و تخریب اکوسیستم مهم تالابی، تهدید تنوع زیستی جانوری و گیاهی، تخریب و آتش سوزی جنگلها بر اثر افزایش دما و خشکسالی متأثر از همین تغییرات آب و هوایی است.

وی ادامه داد: تغییر اقلیم در حال رخ دادن است و آثار و عوارض زیادی مانند آب شدن یخچال‌ها، تغییر جریان اقیانوس‌ها ، خشکسالی‌ها و بالا آمدن سطح دریاها را به دنبال دارد.

عبور از ظرفیت زیستی زمین؛ نگرانی جهانی

ابتکار عبور از ظرفیت زیستی زمین را یکی از مهمترین نگرانیهای جهانی برشمرد و اظهار کرد: دانشمندان معتقدند در بحث تغییرات آب و هوایی، سیستم جهانی در حال گذار از این ظرفیت زیستی و نزدیک شدن به نقطه شکست است و از همین رو خواستار اعمال قوانین سختیگرانه تر برای دولت ها به منظور جلوگیری از این اتفاق هستند.

ابتکار گفت: اگر ایران بخواهد به سمت توسعه پایدار حرکت کند، باید به شکنندگی زیستی و توان اکولوژیک زمین توجه کند، کره زمین اکنون 6 ماه نسبت به بازتوانی خود عقب است؛ یعنی به ازای هر یک سال زندگی بشر برای بازسازی به یک سال و نیم زمان نیاز دارد.

وی با بیا این که مقام معظم رهبری با بینش دقیق و روشن خود، چارچوب و خط مشی توسعه پایدار ایران را اعلام کردند، یادآور شد: ابلاغ سیاستهای کلی محیط زیست نظام در 15 محور توسط مقام معظم رهبری یکی از مهمترین رخدادها در این حوزه بود زیرا به عنوان خط مشی کشور در حوزه محیط زیست خواهد بود که برنامه ها و سیاستها باید بر اساس آن تدوین شود.

ابتکار با اشاره به دستور کارهای بین المللی در حوزه محیط زیست گفت: همگامی با جامعه جهانی و اهداف توسعه پایدار از جمله این دستور کارهاست و این اهداف با 15 محور سیاستهای کلی از سوی مقام معظم رهبری و برنامه توسعه کشور همخوانی دارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد سبز، اقتصاد و صنعت کم کربن، کاهش آلودگیها، بهینه سازی مصرف انرژی، فرهنگ سازی، دستیابی به فنآوری های سبز برای تحقق اهداف، برخورداری از پژوهش های کاربردی در حوزه محیط زیست، نظارت، کنترل و پایش، همچنین مشارکت و همکاری مردم و همه جامعه برای حفظ محیط زیست را مهمترین خطوط ترسیمی برای حرکت سه قوه در مسیر حفظ محیط زیست برشمرد.

ابتکار افزود: دولت یازدهم با وجود مشکلات متعدد همواره یکی از مهمترین اولویتهای خود را به موضوع محیط زیست اختصاص داده تا جایی که اقتصاد سبز یکی از مهم ترین برنامه های دولت یازدهم است و این به معنی آن است که باید چرخشی جدی در برنامه های اقتصادی کشور رخ دهد و ضروری است تا برای عبور از بحرانها و چالشهای کنونی محیط زیست ایران، به سمت توسعه پایدار گام برداریم.

وی با بیان این که دولت اقدامها و گامهای جدی برای حمایت و حفاظت محیط زیست برداشته است، اظهار کرد: نقطه عطف بزرگی برای محیط زیست کشور است که باید از آن بهره برد.

معاون رئیس جمهوری ادامه داد: نقشه ذهنی که علمی و دانش پایه باشد می تواند منجر به ترسیم نقشه راهی شود که با آسیبهای مقابله می کند و مانع گسترش آن ها می شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: از این رو دانشگاهها می توانند نقشی مهم در ترسیم نقشه اجرایی شدن سیاستهای ابلاغی توسط رهبر معظم انقلاب داشته باشند.

ابتکار پیشنهاد داد: دانشگاهها در زمینه عملیاتی شدن برای انطباق و سازگاری، همچنین کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای به دولت کمک کنند.

کد خبر 256117

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =