مهندس سیدمحمود محدث در گفت و گو با خبرنگاران پیش بینی اولیه گاز درجای میدان سفید زاخور را یک تریلیون و 500 میلیارد فوت فوت مکعب (TCF) اعلام و تصریح کرد: پس از انجام عملیات حفاری، مشاهده شد که ستون گاز بیش از 800 متر است ( و به سطح آب نیز نرسیده بود) و حجم گاز درجای آن به 11 تریلیون و 400 میلیارد فوت مکعب افزایش یافت.
پیش بینی افزایش حجم ذخایر درجای میدان سفید زاخور
وی ادامه داد: پیش بینی می شود با انجام عملیات حفاری در یال های میدان و احتمال عمیق تر بودن ستون گاز، حجم گاز درجای میدان از میزان یاد شده بیشتر باشد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران افزود: چندین هدف اکتشافی در نزدیکی میدان سیفد زاخور وجود دارد که تاقدیس «هالگان» (جنوب سفید زاخور) یکی از این موارد است و پس از اتمام عملیات حفاری در میدان سیفد زاخور، عملیات حفاری اکتشافی در این آغاز می شود.
محدث با پیش بینی این موضوع که «هالگان» تاقدیس وسیعی است ، گفت: عملیات حفاری اکتشافی طی دو یا سه هفته آینده آغاز می شود.
وی تصریح کرد: بر اساس برآورد اولیه، توان تولید روزانه گاز این میدان بیش از یک میلیارد و یکصد و پنجاه میلیون فوت مکعب است و برای توسعه آن پیش بینی می شود نیاز به حفر 17 حلقه چاه دیگر باشد.
تاقدیس سفید زاخور در منظقه کوهستانی استان فارس و در حدود 30 کیلومتری جنوب شهرستان قیر قرار دارد.
به منظور تکمیل اطلاعات اکتشافی این میدان در سال 1382، عملیات لرزه نگاری دو بعدی توسط مدیریت اکتشاف طراحی و اجرا شد و اطلاعات به دست آمده، پردازش و تفسیر شد و تاقدیس سفید زاخور دارای پتانسیل تشخیص داده شد.
به منظور انجام عملیات حفاری در این میدان، دکل حفاری در نیمه دوم سال 1384 در محل مستقر و اولین چاه اکتشافی تا عمق 5 هزار 271 متر حفاری شد و بر اساس اطلاعات به دست آمده از این چاه، مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران موفق به کشف گاز شیرین در لایه های مختلف مخزنی کنگان_ دالان شد.
میزان گاز درجای این میدان 11 تریلیون و چهارصد میلیارد فوت مکعب، میزان میعانات گازی درجای آن 205 میلیون بشکه، ضریب برداشت گاز 75 درصد و ضریب برداشت میعانات گازی 35 درصد در نظر گرفته شده است.
عملیات حفاری اکتشافی میدان نفتی جفیر به مرز 1500 متر رسید
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با یاد آوری این موضوع که قرارداد توسعه میدان جفیر در لایه های بنگستان، با کشور بلاروس منعقد شده است، گفت: طی سه، چهار سال گذشته مطالعاتی به منظور اکتشاف در لایه های عمیق تر این میدان برنامه ریزی شد و لرزه نگاری سه بعدی در این میدان با دو هدف استفاده از اطلاعات آن در طرحی توسعه ای لایه بنگستان و اکتشاف در لایه خامی انجام شد.
محدث با اشاره به این که میدان نفتی جفیر در نزدیکی میدان آزادگان و شمال میدان دارخوین قرار دارد، افزود: هنگامی که نفت در لایه خامی میدان های آزادگان و دارخوین کشف شد، تصمیم به انجام عملیات حفاری اکتشاف در لایه خامی گرفته شد.
وی در مورد پیشرفت کار در انجام عملیات حفاری در میدان جفیر گفت: عملیات حفاری در این میدان از 5/1 ماه گذشته آغاز شده و از مجموع 4300 متر، حدود 1480 متر آن حفاری شده است.
وی تصریح کرد: حفاری اکتشافی در این میدان با دو هدف توصیف لایه های بنگستان و اکتشاف در لایه خامی صورت می گیرد.
پیش بینی گسترش میدان پرنج و افزایش حجم ذخایر آن
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به این که میدان نفتی پرنج حدفاصل میدان های کرنج و پارسی است، گفت: پس از انجام عملیات لرزه نگاری سه بعدی در میدان های کرنج و پارسی و مشاهده تفسیر لرزه نگاری در این میدان، به این نتیجه رسیدیم که این میدان می تواند به عنوان یک هدف اکتشافی مستقل مورد ارزیابی قرار گیرد.
محدث آغاز عملیات حفاری اکتشافی در افق آسماری میدان پرنج را آذر ماه سال 1384 ذکر و تصریح کرد: پس از چهار ماه، عملیات حفاری در این میدان به اتمام رسید و فروردین سال 1385، حجم ذخیره قابل برداشت آن به میزان 600 تا یک میلیارد بشکه نفت اعلام شد.
وی با اشاره به این که تولید از میدان پرنج به دلیل نزدیکی به تاسیسات میدان های نفتی پارسی و کرنج به سرعت فراهم شده است تصریح کرد: میزان تولید کنونی میدان پرنج حدود 7 هزار بشکه در روز است و تولید این میدان به 40 تا 50 هزار بشکه در روز قابل افزایش است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با پیش بینی این موضوع که قسمت جنوب میدان پرنج نیز قابل گسترش است، گفت: مقرر شده است چاهی در قسمت جنوب این میدان با عنوان «پرنج 2» حفاری شود که در صورت مثبت بودن عملیات حفاری اکتشافی در «پرنج 2»، حجم ذخایر قابل تولید این میدان افزایش می یابد.
محدث ادامه داد: به منظور انجام عملیات حفاری در میدان پرنج 2، هم اکنون در حال جاده سازی و آماده سازی برای استقرار دکل هستیم.
وی اکتشاف نفت در میدان پرنج را فعالیتی راحت، کم هزینه و کم زمان اعلام و تصریح کرد: API این نفت 33 است.