محیط زیست، چالش پیش روی تولید گاز از ذخایر نامتعارف

شانا _ گروه نفت: تولید گاز از ذخایر نامتعارف تنها در شرائطی کاربرد دارد که توجیه اقتصادی داشته باشد. در حالی که باتوجه به استفاده گسترده از آب، این شیوه با چالش‌های جدی زیست محیطی روبروست.

به گزارش شانا، نصرت الله اسپیاری عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با بیان این که تولید گاز از ذخایر نامتعارف تنها در شرائطی توجیه دارد که  قیمت نفت بالای بشکه ای  100 دلار باشد، درباره وضع تولید نفت و گاز از ذخایر نامتعارف هیدروکربوری جهان همچون اویل و شیل گس‌ها به ویژه در ایالات متحده آمریکا، گفت: بر اساس مطالعات انجام گرفته توسط موسسات معتبر بین المللی هم اکنون شیل گس ها حدود نیمی از ذخایر گاز جهان را تشکیل می‌دهند.

عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با بیان اینکه هزینه بالای استخراج و پالایش، استفاده از فنآوری و تکنولوژی‌های پیچیده و مسائل زیست محیطی از مهمترین چالش‌های پیش روی تولید گاز از ذخایر نامتعارف است، تصریح کرد: با این وجود تولید گاز طبیعی از ذخایر متعارف با حفاری تعدادی حلقه چاه و نصب و راه اندازی تاسیسات سرچاهی امکان پذیر خواهد بود.

این کارشناس اقتصاد انرژی با یادآوری اینکه تولید گاز از منابع نامتعارف به فنآوری‌های پیچیده و عملیات پیچیده تر برای استخراج و پالایش گاز نیاز دارد، افزود: از این رو برای حفاری چاه در منابع نامتعارف باید از تکنیک‌های پیچیده عملیاتی، حفاری چاه‌های افقی جهت دار و تکنولوژی شکست هیدرولیکی استفاده کرد.

مدیرعامل شرکت گلوبال پتروتک کیش با تاکید بر اینکه هزینه تولید گازهای نامتعارف بسیار گران تر از تولید گاز از ذخایر متعارف است، اظهار داشت: علاوه بر حفاری چاه‌های افقی باید از تکنیک شکست هیدرولیکی سنگ مخزن هم استفاده کرد که در این روش باید آب را با فشار زیاد توسط پمپ‌ها به داخل چاه تزریق کرد.

اسپیاری از انتشار گسترده گاز متان در محیط اطراف، سرایت آب و اسید تزریق شده داخل چاه‌ها به سفره‌های آب زیر زمینی به عنوان دیگر چالش‌های زیست محیطی تولید گاز از ذخایر نامتعارف یاد کرد و افزود: همزمان با تولید گاز از ذخایر نامتعارف در آمریکا پیش بینی‌ها از افزایش تقاضای جهانی برای این حامل انرژی  در سطح کشورهای مختلف جهان حکایت دارد.

عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با بیان اینکه بدون احتساب ذخایر نامتعارف با روند کنونی مصرف انرژی در جهان، پیش بینی‌ها از به پایان رسیدن ذخایر گاز کل جهان تا 60 سال آینده حکایت دارد، گفت: با این وجود کارشناسان در بررسی‌های جدید به این جمع بندی رسیده اند که با تولید گاز از ذخایر نامتعارف طول عمر ذخایر گاز کل جهان به حدود 180 سال افزایش یافته است.

آینده انرژی جهان در دستان ایران

این کارشناس اقتصاد انرژی با بیان این که با وجود کشف، استخراج و پالایش گاز از ذخایر نامتعارف گاز در امریکا تا چند سال آینده نیاز جهان به گاز ایران به عنوان یک حامل انرژی پاک، زیست محیطی تر و به مراتب ارزان قیمت تر افزایش می‎‌یابد، یادآور شد: از این رو پیش بینی می‌شود، در صورت افزایش تولید و برداشت گاز از ذخایر و میدان های متعارف ایران همچون پارس جنوبی، پارس شمالی، لاوان، کیش، فرزاد، فروز B و سلمان و لغو تدریجی تحریم‌ها، ایران به  صادرکننده عمده گاز در جهان بدل شود.

مدیرعامل شرکت گلوبال پتروتک کیش خاطرنشان کرد: آمریکا قصد دارد تولید گاز از منابع شیلی و نامتعارف خود را تا سال 2035 میلادی به سالانه حدود 14 تریلیون فوت مکعب افزایش دهد.
کد خبر 212583

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =