۱۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۵
  • کد خبر: 234164

کارشناسان انرژی معتقدند قیمت‌ها صوری پایین نگه داشته شده است داعش و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها ٢ دلیل رشد قیمت است.

به گزارش شانا به نقل از روزنامه شهروند، پس از ماه‌ها جو غالب برای کاهش قیمت نفت، شرایط اندکی تغییر کرد. پس از درگذشت پادشاه عربستان و اعلام دبیرکل اوپک برای کاهش سرمایه‌گذاری‌های نفتی، حالا اخباری از گوشه و کنار می‌رسد که بر این بازار موثر واقع می‌شود.

اعلام افزایش قیمت نفت تا ٢٠٠دلار از سوی دبیرکل اوپک باعث شده تا قیمت نفت روز جمعه به‌طور ناگهانی ٨‌درصد و روز شنبه نیز ٣دهم‌درصد دیگر افزوده شود و برخی تحلیل‌ها و گانه‌زنی‌ها را با تردید جدی روبه‌رو سازد (گزارش بلومبرگ).

به این ترتیب بالاخره کورسوی امیدی برای تولیدکنندگان ناامید نفت ایجاد شد. این میزان افزایش، بیشترین جهش قیمتی در یک روز طی ٣‌سال اخیر است.

با این وجود به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز کارشناسان انرژی معتقدند هنوز برای هرگونه اظهارنظر درباره تغییر معنی‌دار بازار زود است. طی ماه‌های گذشته کاهش قیمت نفت با تصمیم اوپک با حمایت عربستان مبنی عدم‌کاهش تولید این سازمان شدت بیشتری گرفت.

آمریکا نیز پس از ٤٠‌سال دروازه‌های صادرات نفت خود را گشود و نفتی مازاد به بازارهای اشباع شده جهان سرازیر شد که خود عاملی دیگر برای کاهش قیمت شد.

در این میان مرگ پادشاه عربستان امیدهایی برای تغییر سیاست نفتی را درپی داشت اما با ابقای علی‌ النعیمی به‌عنوان وزیر نفت این کشور و تأکید ملک سلمان بر ادامه سیاست‌های النعیمی، این امید هم برباد رفت. در هر حال این‌بار بیم از پیشروی داعش به قیمت نفت کمک کرد.
داعش به طلای سیاه کمک کرد

به نوشته نیویورک‌تایمز، تجار حاضر در بازار نیویورک و کارشناسان انرژی معتقدند افزایش ناگهانی قیمتی پس از کاهش ٥٠‌درصدی طی ٦ماه اخیر، به دلیل عوامل مختلفی است؛ از جمله گزارشاتی مبنی بر این‌که گروه شبه‌نظامی داعش مشغول پیشروی در حوزه‌های نفتی شمال عراق است.

این افزایش در ٤٥دقیقه آخر وقت بازار اتفاق افتاد و در نتیجه آن نفت وست‌تگزاس اینترمدیت با بیش از ٣,٧١دلار به ٤٨.٢٤دلار به ازای هر بشکه رسید. شاخص نفت جهانی نیز به بالای ٥٠دلار افزایش یافت. با این وجود هنوز هم با قیمت ١٠٠دلاری که تولیدکنندگان به آن عادت کرده بودند، فاصله زیادی دارد.

یکی دیگر از دلایل افزایش بهای طلای سیاه آن بود که شرکت خدمات و تجهیزات فنی «هیوبیکر» گزارش داد تعداد دکل‌های حفاری آمریکا ٧درصد (یا ٩٤ دکل) طی هفته گذشته کاسته شده است.

این بیشترین میزان کاهش دکل‌های حفاری آمریکا از اواخر دهه ١٩٨٠میلادی تاکنون است. به این ترتیب ١٢٢٣ دکل نفتی در این کشور فعال هستند اما از سوی دیگر مدیران ارشد انرژی می‌گویند احتمالا طی ماه‌های آتی ٣٠٠دکل دیگر نیز فعالیت خود را تعطیل کنند زیرا قراردادهای ارایه خدمت تمام می‌شوند.

تولید نفت روسیه و اوپک همچنان ثابت
با این وجود به نظر می‌رسد تمام اتفاقات تأثیری در تولید نفت اوپک نداشته است. در کنار این اخبار رویترز خبر می‌دهد میزان تولید نفت اوپک در نخستین ماه‌ سال جدید میلادی به‌رغم کاهش شدید قیمت نفت به ٣٠,٣٧‌میلیون بشکه در روز رسید. دلیل آن هم افزایش صادرات آنگولا و بالا ماندن تولید نفت عربستان و تولیدکنندگان دیگر حاشیه خلیج‌فارس است.

در نشست ٢٧ نوامبر اوپک، این سازمان تصمیم گرفت تا سطح تولید خود را ٣٠‌میلیون بشکه در روز حفظ کند و این تصمیم قیمت نفت را به ٧١دلار در هر بشکه،یعنی کمترین قیمت در ٤سال گذشته رساند. عبدالله البدری دبیرکل اوپک نیز روز دوشنبه در لندن با دفاع از استراتژی عدم‌کاهش این سازمان گفت: به‌رغم عرضه بیش از حد، قیمت‌ها احتمالا به کف خود رسیده است. دیگر هیأت‌های نمایندگی عضو اوپک نیز تاکنون این پیام را تکرار کرده‌اند.

از سوی دیگر روز گذشته وزیر انرژی روسیه اعلام کرد در‌ سال ٢٠١٥ تولید نفت روسیه در سطح تولید ‌سال ٢٠١٤ باقی خواهد ماند. الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، در جمع شرکت‌های انرژی این کشور اعلام کرد تولید نفت روسیه در ‌سال جدید میلادی نسبت به‌ سال ٢٠١٤ تغییر نخواهد کرد.

بنابر اعلام واحد مرکزی توزیع سوخت و انرژی روسیه، تولید نفت روسیه در‌ سال ٢٠١٤ با افزایش ٠.٦‌درصدی نسبت به ‌سال قبل از آن معادل ٥٢٧‌هزار‌میلیون تن بوده است. به این ترتیب هنوز هم بازار با مازاد نفت روبه‌رو خواهد بود و احتمالا پیش‌بینی کارشناسان رویترز مبنی بر ثبت رکوردی جدید در صادرات اوپک، به حقیقت خواهد پیوست.

کاهش نفت بلای خزنده یا دلیلی برای رونق
با تمام این تفاصیل هنوز هم نمی‌توان تصویر واضحی از آینده طلای سیاه ترسیم کرد. کاهش قیمت نفت همچون بلایی خزنده، آرام‌آرام گریبان همه را گرفت و از مرز کاهش بودجه‌های کشورهای نفتی خاورمیانه گذشت.

هرچند با کاهش بهای نفت، سوخت ارزان امید به رشد اقتصادی غرب را افزایش داده اما روی دیگر سکه حکایت دیگری است. شرکت‌های تولید‌کننده بزرگ در سراسر جهان یکی پس از دیگری از کاهش سودآوری، سرمایه‌گذاری و فرصت‌های شغلی گزارش دادند. روز جمعه شرکت شل اعلام کرد طی ٣‌سال آینده میزان سرمایه‌گذاری نفتی خود را ١٥‌میلیارد دلار کاهش می‌دهد.

قبل از آن نیز روزنامه گاردین خبر داد «بریتیش پترولیوم» نیز با کاهش قیمت نفت از پرداخت دستمزد ٨٤‌هزار کارمند خود بازمانده است. کمی قبل‌تر باب دادلی رئیس این شرکت نفتی از کاهش ٣٠٠ شغل و عدم افزایش دستمزد در سال‌جاری خبر داده بود. قبل از بی‌پی نیز «شل»، «پرمیراویل» و «استات اویل» نروژ اقداماتی برای کاهش هزینه‌ها انجام دادند. در این شرکت‌ها پروژه‌های بسیاری معلق شدند و دستمزد پیمانکاران آنها نیز کاهش یافت.

همچنین شورون که دومین تولید‌کننده بزرگ نفت‌وگاز آمریکاست اعلام کرده بودجه اکتشاف و استخراج ٢٠١٥ خود را ١٣‌درصد خواهد کاست. این خبر آخرین حلقه از زنجیره گزارشات شرکت‌های مختلف طی هفته‌های اخیر بود که نشان می‌دهد طی ‌سال‌جاری ١٠٠‌میلیارد دلار از سرمایه‌گذاری نفتی جهان کاسته خواهد شد.

روز قبل از انتشار اخبار مربوط به شورون شرکت‌های «کونوکوفیلیپس» و «اوکسیدنتال پترولیوم» نیز از خسارت‌های کلان و کاهش بودجه سرمایه‌گذاری در ٢٠١٥ خبر دادند. به باور برخی تحلیلگران در رویترز تمام این عوامل در آینده می‌تواند افزایش قیمت نفت را سبب شود.

جوئل موزر، مدیر ارشد شرکت سرمایه‌گذاری «آکوامارین اینوستمنت پارتنرز» نیز در این‌باره به نیویورک‌تایمز می‌گوید: به عقیده من قیمت نفت به‌طور مصنوعی پایین نگه داشته شده که البته اقدام اصلاحی برای بازار محسوب می‌شود.

روند بهبود بازار کالا با انتشار آمار کاهش تولید ناخالص ملی آمریکا
افزایش ٢٧ دلاری طلا
حال با افزایش قیمت نفت به نظر می‌رسد وضع طلا در بازارها نیز بهبود یافته باشد. پس قیمت طلا پس از انتشار آماری مبنی بر رشد ضعیف اقتصادی آمریکا در ٣ماهه چهارم ‌سال گذشته، ٢٦,٥٢دلار افزایش یافت و به ١٢٨٣.٧٩دلار در هر اونس رسید.

این امر سبب شد تا طلا بهترین ماه افزایشی را در ماه ژانویه در ٣‌سال گذشته به ثبت برساند اما از سوی دیگر برخی از سرمایه‌گذاران در مورد ایجاد تورم احتمالی در فلز زرد نگران شدند. برخی از تجار طلا معتقدند حتی اگر دلار تقویت شود، طلا در کوتاه‌مدت به علت نگرانی در مورد بی‌ثباتی در اروپا روندی افزایشی خواهد داشت.

طلا در ماه ژانویه ٨‌درصد افزایش یافت که بالاترین افزایش از ژانویه ٢٠١٢ به شمار می‌رود. عمده این افزایش ناشی از اقدام بانک مرکزی سوییس در حذف محدودیت برای فرانک این کشور بود.

بانک مرکزی اروپا نیز اعلام کرد که میلیاردها یورو به اقتصاد این منطقه تزریق خواهد کرد. جولیوس بائر تحلیلگر بازار طلا با اشاره به بحران اوکراین گفت، ما طی ٢‌سال گذشته، چندین‌بار شاهد چنین روند بهبودی ناشی از احساس حاکم بر بازار برای طلا بوده‌ایم. وی پیش‌بینی کرد که عوامل حمایتی بیشتری امسال به وقوع بپیوندد.

ویکتور تیاپریا تحلیلگر بازار طلا نیز معتقد است که به‌رغم وجود تهدید ناشی از انقباضی شدن سیاست پولی آمریکا، افزایش نقدینگی در نتیجه سیاست انقباضی بانک مرکزی اروپا قیمت طلا را تقویت خواهد کرد. قیمت طلا روز پنجشنبه به‌دنبال برداشت سرمایه‌گذاران از بیانیه فدرال رزرو مبنی بر افزایش نرخ بهره بانکی در این کشور، روند نزولی به خود گرفت اما پس از این‌که وزارت تجارت آمریکا اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی این کشور در ٣ماهه چهارم پارسال به ٢.٦‌درصد رسیده است که تنها نصف ٥‌درصد ٣ماهه سوم است، این روند معکوس شد و این فلز گرانبها با افزایش ٢.١١‌درصدی روبه‌رو شد.

به نوشته پایگاه خبری «بولیون دسک» تولید ناخالص ملی آمریکا در ٣ماهه چهارم ٢٠١٤ فقط ٢.٦‌درصد رشد کرد که این میزان کمتر از پیش‌بینی ٣درصدی کارشناسان بود. چنین امری احتمالا به تعویق در فرایند افزایش نرخ سود توسط فدرال رزرو منجر خواهد شد. همچنین تأثیری منفی روی رکود در حال گسترش منطقه یورو خواهد داشت.

ضعف اقتصادی این منطقه باری بر دوش اقتصادی جهان تصور می‌شود. در همین زمینه آمار نشان می‌دهد تورم منطقه یورو به پایین‌ترین میزان از جولای ٢٠٠٩ تاکنون منفی ٦دهم درصد رسیده است که دلیل آن کاهش قیمت نفت است. این در حالی است که آمار رشد ٠.٢‌درصدی خرده‌فروشی در آلمان فشار دیگری بر بازارها آورد.

کد خبر 234164

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =