۱۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۳
  • کد خبر: 236423

اعتبار پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی برای سال 94 را از مبلغ 42 هزار میلیارد تومانی پیشنهادی دولت به 39 هزار میلیارد تومان کاهش داد

به گزارش گروه تلکس شانا، این کاهش 3 هزار میلیارد تومانی به حذف احتمالی یارانه 5/6 میلیون نفر منجر خواهد شد نمایندگان ماده واحده را با 144 رأی موافق، 33 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع، تصویب کردند

مصوبه مجلس برای حذف پردرآمدها
کاهش احتمالی 5/6 میلیون یارانه‌بگیر
مصوبه مجلس برای حذف پردرآمدها و کاهش اعتبار پرداخت یارانه نقدی از 42 به 39 هزار میلیارد تومان، 5/6 میلیون نفر را در آستانه حذف از فهرست دریافت کنندگان یارانه قرار داد.

به گزارش «ایران»، در جلسه علنی روز گذشته مجلس بعد از کش و قوس‌های متعدد که بدون حاشیه هم نبود، اعتبار پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی برای سال 94 از مبلغ 42 هزار میلیارد تومان پیشنهادی دولت که حتی در کمیسیون تلفیق هم تصویب شده بود، در صحن به 39 هزار میلیارد تومان کاهش یافت.

اصلاح مصوبه؛ پس از مخالفت دولت
محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه علنی و درباره پیشنهاد یکی از نمایندگان مبنی بر کاهش 12 هزار میلیارد تومانی از اعتبارات یارانه‌های نقدی، گفته که با این تصمیم باید یارانه 26 میلیون نفر قطع شود. وی بعد از تصویب پیشنهاد یاد شده و در توضیح تبعات آن گفت: با اتفاقی که افتاده است از ماه آینده 26 میلیون نفر از دریافت یارانه محروم می‌شوند زیرا 12 هزار میلیارد تومان از منابع پرداخت نقدی کاهش یافته است. مجلس فصل‌الخطاب است و هرچه امر کند دولت موظف به اجرا است، ضمن اینکه این پیشنهاد اجرایی نیست.

با استناد به آمار اعلامی توسط نوبخت، می‌توان نتیجه گرفت کاهش 3 هزار میلیارد تومانی منجر به حذف ناگزیر یارانه 5/6 میلیون نفر خواهد شد و آن گونه که طی سال‌های گذشته تأکید شده است، پردرآمدها، گزینه اول وداع با یارانه هستند. اما مشکل اینجاست که هنوز راهکاری کارشناسی برای شناسایی صاحبان درآمد و رده‌بندی آنان یافت نشده است.

چندی پیش بود که رئیس سازمان هدفمندی یارانه‌ها از نبود نام 7 تا 15 میلیون ایرانی در هیچ یک از بانک‌های اطلاعاتی خبر داد. علاوه بر این؛ شناسایی میزان درآمد آنانی که اطلاعات‌شان در بانک‌های اطلاعاتی ثبت شده، دشوار است زیرا با این اطلاعات نمی‌توان به رقم درآمد ماهیانه آنان رسید.

راه‌هایی مانند سرک کشیدن به حساب‌های بانکی افراد هم که می‌تواند تا حدودی گره گشا باشد، به علت مخالفت رئیس جمهوری، از دستور کار خارج شده تا حریم خصوصی افراد محفوظ بماند. همین مشکلات باعث شده تمام تلاش‌های پیشین برای حذف پردرآمدها به نتیجه نرسد و اکنون مشخص نیست چرا مجلس با وجود نداشتن راهکار جدید، دولت را به عرصه پر چالش حذف 5/6 میلیون یارانه‌بگیر فرستاده است؟

همین مشکلات دیروز بر زبان سخنگوی دولت جاری شد. نوبخت هنگامی که در صحن مجلس با پیشنهاد برای حذف یارانه خانوارهای با درآمد بالای 5/2 میلیون تومان در ماه مواجه شد، گفت: این پیشنهاد یعنی اگر در یک خانواده‌ای سرپرست به همراه همسر و یک فرزند مشغول کار باشند، باید از فهرست یارانه بگیران حذف شوند، اما به من بگویید آیا اینها داخل شهر تهران هستند؟ آیا مالک خانه هستند؟ آیا بچه دانشگاه آزادی دارند؟ در نهایت، این پیشنهاد با مخالفت نمایندگان به تصویب نرسید. پیش از طرح این موضوع بود که عمران علیمحمدی نماینده ایلام، پیشنهاد داد اعتبار یارانه‌ها از 42 به 30هزار میلیارد تومان کاهش یابد و 12 هزار میلیارد تومان مابه‌التفاوت صرف اشتغال شود. این پیشنهاد هر چند در میان بهت حاضران تصویب شد اما با توضیحات محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه و به خواست علی لاریجانی رئیس مجلس به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

نوبخت در توضیحات خود تبعات مصوبه مجلس را تشریح کرد و مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق هم گفت: تصور نمی‌شد پیشنهاد کاهش منابع پرداخت یارانه نقدی مورد اقبال نمایندگان قرار گیرد، زیرا از لحاظ اجرایی کاملاً با مشکل مواجه می‌شود. لاریجانی، رئیس مجلس هم تصریح کرد: این طور که پیش می‌رویم، توازنی در درآمد و هزینه وجود ندارد و مشکل ایجاد می‌کند و این مشکل برای مردم خواهد بود. تقاضا داریم موضوع درآمد و هزینه در کمیسیون تلفیق مجدداً بررسی و متناسب‌سازی شود.

موضوع محل بحث بعد از بررسی در جلسه کمیسیون تلفیق که در میانه جلسه صبح و عصر مجلس برگزار شد، به جلسه عصر رسید و در این جلسه نمایندگان مبلغ 3 هزار میلیارد تومان از اعتبارات یارانه نقدی را کم کردند. آنها تصویب کردند تا مبلغ 390 هزار میلیارد ریال به منظور پرداخت نقدی و غیرنقدی موضوع ماده 7 قانون هدفمند کردن یارانه‌ها هزینه شود.

نمایندگان در آخرین روز رسیدگی به لایحه بودجه براساس ماده "ز" تبصره 21 دولت را موظف به حذف یارانه اقشار پردرآمد کردند و مقرر شد آیین نامه اجرایی این تبصره ظرف 3 ماه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و با همکاری وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، نفت، صنعت ، معدن و تجارت، راه و شهرسازی ، ورزش و جوانان، تعاون و کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران برسد.

گفتنی است پیش از این در بخش درآمدی تبصره 21 لایحه بودجه منابع حاصل از اجرای قانون هدفمند یارانه‌ها درسال آینده، ۴۸ هزار میلیارد تومان تعیین شده بود و در بخش هزینه‌ای نیز مقرر شد منابع مربوط به ردیف‌های یارانه‌ای از محل بودجه عمومی دولت مندرج در این قانون به شرح زیر هزینه شود:

۱- تا مبلغ ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در اجرای ماده ۸ قانون هدفمند کردن یارانه‌ها برای کمک به بخش تولید، بهبود حمل و نقل عمومی، بهینه‌سازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست.

۲- تا مبلغ ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به منظور اجرای بند ب ماده ۳۴ قانون برنامه ۵ ساله پنجم توسعه (یارانه بهداشت و درمان)

۳- تا مبلغ ۳۹ هزار میلیارد تومان به منظور پرداخت نقدی و غیرنقدی موضوع ماده ۷ قانون هدفمند کردن یارانه‌ها.

۴- تا مبلغ هزار و 300 میلیارد تومان به منظور تأمین بخشی از یارانه سود تسهیلات تأمین مسکن حمایتی زوج‌های جوان، اقشار آسیب‌پذیر، روستاییان و عشایر، ساماندهی مسکن در بافت‌های فرسوده، سکونتگاه‌های حاشیه شهرها و مسکن مهر، معادل ۱۰ درصد اعتبارات این ردیف به طرح توانمندسازی روستاییان و مناطق کمتر توسعه یافته و محروم با رویکرد اشتغال پایدار به سازمان فنی و حرفه‌ای اختصاص می‌یابد.

۵- تا مبلغ ۴ هزار میلیارد تومان به منظور کمک به برنامه‌های اشتغال جوانان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها.

بدین ترتیب کار بررسی لایحه بودجه بعد از 13 روز در صحن علنی به پایان رسید. نمایندگان ماده واحده لایحه را با 144 رأی موافق ،33 رأی مخالف و شش رأی ممتنع از مجموع 195 نماینده حاضر تصویب و روانه شورای نگهبان کردند.

کد خبر 236423

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =