ترسیم و بررسی تــحولات صنعـت گـاز کشور در سـال 93

چشم‌اندازی از وضع صنعت گاز کشور طی یک سال گذشته با ترسیم 4 مقوله مهم در این بخش، به تصویر کشیده شد.

به گزارش خبرنگار شانا، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن (گروه انرژی) مرکز پژوهشهای مجلس، گزارش «بررسی تحولات انرژی کشور در سال 93» را به تقاضای کمیسیون انرژی تهیه و تدوین کرد.

این گزارش، صنعت گاز کشور را جز سه مقوله اصلی مورد توجه در حوزه انرژی قرار داده است و به اهم تحولات مربوط به سال 93 در زمینه تولید، توسعه فازهای پارس جنوبی، مصرف، صادرات و واردات گاز می‌پردازد.

بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران در سال 2012 سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان پس از آمریکا و روسیه بوده و نزدیک به 5 درصد از تولید گاز خشک جهان را بر عهده داشته است.

در سال 2012، 40 درصد گاز طبیعی از میدانهای گازی پارس جنوبی بوده، تولید گاز طبیعی کشور در سال 2012 با 3 درصد افزایش نسبت به سال 2011 به 8.2 تریلیون فوت مکعب رسید.

از 8.2 تریلیون فوت مکعب گاز تولیدشده، 6.54 تریلیون فوت مکعب روانه بازار و یک تریلیون فوت مکعب جهت احیای چاه‌های نفت و تزریق و 62/. تریلیون فوت مکعب نیز فلر و سوزانده شده است.

این گزارش پیش‌بینی می‌کند، تزریق مجدد گاز در سالهای آتی افزایش یابد و در برخی تخمین‌ها نشان داده‌شده که شرکت ملی نفت ایران روزانه به 7 تا 8 میلیون فوت مکعب گاز برای تزریق در میدانهای نفتی نیاز خواهد داشت.

وضع توسعه فازها پارس جنوبی، مقوله دیگری است که گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به آن می‌پردازد و تصریح می‌کند پس از بروز تأخیرهای چندباره در عملیات اجرایی بخشهای متعدد توسعه فاز 12 که بزرگ‌ترین، فشرده‌ترین و بی‌سابقه‌ترین پروژه در تاریخ صنعت گاز کشور محسوب می‌شود، وزارت نفت طی سال 93 با ارائه برنامه‌ای تولید گاز از پارس جنوبی را به 100 میلیون مترمکعب افزایش داد.

در ادامه این گزارش، برنامه افزایش 100 میلیون مترمکعبی گاز برای سال 94، موردتوجه قرار می‌گیرد و می‌افزاید: پس از آنکه وعده افزایش 100 میلیون مترمکعبی تولید گاز پارس جنوبی در سال 93 محقق شد، وزیر نفت وعده دیگری به‌منظور افزایش 100 میلیون مترمکعبی گاز برای سال 94 داده است.

مقوله «مصرف» محور دیگر این گزارش در بخش گاز است، چنانچه تصریح می‌کند: مصرف گاز بخشهای خانگی، تجاری، نیروگاه‌های، صنایع عمده و غیر عمده کشور در 322 روز سال 93 با افزایش بیش از 15 میلیارد مترمکعبی، به 148 میلیارد و 406 میلیون مترمکعب رسید.

در مقطع زمانی یادشده، 74 میلیارد و 498 میلیون مترمکعب گاز در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده مصرف‌شده است.

این میزان مصرف در بازه زمانی یادشده در سال 92 در حدود 73 میلیارد و 226 میلیون مترمکعب بوده است.

حجم گاز تحویلی به نیروگاه‌های کشور طی 322 روز سال گذشته با افزایش نزدیک به 12 میلیارد مترمکعب نسبت به سال قبل 45 میلیارد و 373 میلیون مترمکعب رسیده است.

صادرات و واردات گاز آخرین مقوله موردبررسی گزارش یادشده در بخش گاز است و به میانگین واردات گاز طبیعی ایران و کشورهای واردکننده گاز از ایران می‌پردازد.

کد خبر 241422

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =