۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۲
  • کد خبر: 241545
ضرورت ادامه نقش آفرینی دولت در صنعت پتروشیمی

دوران گذار محول کردن وظایف ایجاد زیرساختهای توسعه پتروشیمی از بخش دولتی به خصوصی، مرحله دشواری است که باید پشت سر گذاشت، اما نباید بی احتیاط رفتار شود، زیرا عملکرد شتاب زده و بدون برنامه ریزی، توسعه را در این بخش با مشکلات عدیده ای روبرو می کند.

به گزارش خبرنگار شانا، هم اکنون بخش خصوصی توان لازم را برای ایجاد زیرساختها در مناطق جدید برای توسعه روزافزون صنعت پتروشیمی ندارد و به نظر می رسد بار دیگر دولت باید در این زمینه فعال شود، در صورتی که زیرساختهای لازم در صنعت پتروشیمی ایجاد نشود، آینده آن با چالشهایی در زمینه توسعه نامتوازن، بدون آینده نگری و نگاه ملی، توسعه بدون در نظر گرفتن مزیتهای منطقه ای و نبود توسعه کافی متناسب با نیازها روبرو می شود.

خصوصی سازی و واگذاری تصدیها برای اجرای درست سیاستهای اصل 44 قانون اساسی اقدامی شایسته در کشور است، اما این که راهبری، مدیریت و توسعه صنعت از نظر دولت دور شود، با اهداف اصل 44 مغایر است. نبود توسعه متوازن و مطلوب صنعت پتروشیمی دلایل متعددی دارد، یکی از مهمترین این دلایل، رویکردهای توسعه ای است؛ توسعه زیرساختها اگر به صورت کامل از سوی بخش خصوصی توانمند اجرایی شود، بسیار خوب است، اما نکته این جاست که بخش خصوصی توانمند از نظر مالی و فنی و همچنین آگاه نسبت به ظرافتها و اصول فنی احداث زیرساختهای توسعه پتروشیمی نداریم.

تا سالهای سال تنها دولت در ایجاد زیرساختها نقش آفرین بوده، این که بخواهیم یکباره این مسئولیت مهم و بزرگ را به بخش خصوصی واگذار کنیم نتایج خوبی در بر ندارد، زیرا باید بخش خصوصی را در این زمینه توانمند کنیم، به عبارتی اگر یکباره دولت از ایجاد زیرساختها شانه خالی کند، آینده صنعت پتروشیمی با چالشهایی روبرو می شود که از آن جمله می توان به، توسعه نامتوازن، توسعه بدون آینده نگری و نگاه ملی، توسعه بدون در نظر گرفتن مزیتهای منطقه ای و نبود توسعه کافی متناسب با نیازها اشاره کرد.

دوران گذار سپردن وظایف ایجاد زیرساختهای توسعه پتروشیمی از بخش دولتی به بخش خصوصی و غیردولتی، مرحله سختی است که باید پشت سر بگذاریم، اما نباید بی احتیاط رفتار کنیم، زیرا عملکرد شتاب زده و بدون برنامه ریزی، توسعه زیرساختها را با مشکلات عدیده ای روبرو می کند.

در دولت گذشته احداث واحدهای جدید پتروشیمی به صورت متمرکز در مناطقی چون لاوان، قشم، چابهار و استان گلستان مورد توجه دولت قرار گرفت و مطالعاتی در این زمینه انجام شد. از این میان، احداث سومین هاب پتروشیمی ایران پس از ماهشهر و عسلویه در چابهار کلید خورد و در سال 91 احداث زیرساختهای ایجاد یک هاب تازه توسعه پتروشیمی در این منطقه آغاز شد.

با آغاز فعالیت دولت یازدهم بحث ایجاد هابهای تازه پتروشیمی پررنگ تر شد به طوری که رئیس جمهوری در سفر به بوشهر و سیستان و بلوچستان از توسعه صنعت پتروشیمی در جاسک و ایرانشهر خبر داد.

هم اکنون در دولت یازدهم احداث 10 هاب جدید توسعه صنعت پتروشیمی در دست مطالعه قرار دارد. البته احداث هاب پتروشیمی در استان گلستان به دلیل مشکلات زیست محیطی و زیانی که به مراتع طبیعی و جنگل های اطراف گرگان می‌زند از برنامه خارج شده است. چابهار، میدان پارس شمالی، لاوان، قشم، کیش، جاسک، پارسیان، ایرانشهر، فاز دوم عسلویه و سرخس، 10 منطقه‌ی است که برای توسعه صنعت پتروشیمی ایران در دست مطالعه قرار دارند.

در 10 سال گذشته در کشور روند ایجاد زیرساختها در مناطق جدید برای حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی با روند بسیار کندی انجام شده است، از این رو در صورت توافق نهایی هسته ای ایران و کشورهای 1+5 و ورود سیل سرمایه گذاران خارجی به ایران باید از هم اکنون به فکر بود، از این رو توسعه زیرساختها در هابهای تازه می تواند یکی از اولویتهای نخست در صنعت پتروشیمی کشور به شمار آید.

کد خبر 241545

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =