زنگنه: حساب پول فروش نفت کاملا شفاف است

وزیر نفت پولهای بلوکه شده شرکت نفت را 2.5 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: حساب پول فروش نفت کاملا شفاف است.

به گزارش خبرنگار شانا، بیژن زنگنه شنبه شب (10 مردادماه) در برنامه زنده تلویزیونی نگاه یک که با موضوع چشم انداز صنعت نفت و گاز بعد از لغو احتمالی تحریمها و عملکرد این وزراتخانه گفت: پیش بینی می شود از اواخر آبان ماه یا آذرماه شاهد رفع تحریمها وتحریمهای صنعت نفت شویم.

وی با بیان این که بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه صنعت نفت در بخش فروش نفت, کمیت آن، حمل ونقل، بیمه ها، جابجایی پول و تصرف ایران در جابجایی پولهای فروش نفت می شود افزود:  در صورتی که این تحریمها لغو شود اولین کار این است که بتوانیم سهم ایران را که بیش از یک میلیون بشکه است در بازار  جهانی احیا کنیم.

زنگنه درباره پولهای بلوکه شده نفت نیز گفت: پولهای بلوکه شده ناشی از فروش نفت چند دسته می شود که یک دسته شامل پولهایی است که در حساب بانک مرکزی است و بخشی هم پولی است که اصلا به حساب بانک مرکزی نیامده مانند پول فروش نفت به هند که به محض رفع تحریمها این پول به خزانه واریز می شود.

وزیر نفت پول بلوکه شده مربوط به شرکت ملی نفت را 2.5 میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: بقیه آمار مربوط به پولهای بلوکه شده در اختیار بانک مرکزی است.

بابک زنجانی دومی در کار نیست

زنگنه ادامه داد: البته طی روزهای اخیر عده ای به دنبال جوسازی بوده و گفته اند که بخشی از این پولها یعنی 5.3 میلیارد دلار از آن در اختیار بابک زنجانی دوم است که این افراد به دنبال بابک زنجانی سازی بودند تا موضوع اصلی پرونده بابک زنجانی نادیده گرفته شود.

وزیر نفت با بیان این که بابک زنجانی دومی وجود ندارد تاکید کرد: کاملا مشخص است که 5.3 میلیارد دلار در چه حسابی است و هیچ شبهه ای در این که پول در اختیار چه کسی است وجود ندارد زیرا پول در امارات است و بعد از تحریمها هم به حساب بانک مرکزی واریز می شود. این پولها درحساب شرکت دولتی اماراتی بوده و در حساب فرد نیست.

وی همچنین طلب شرکتهای خارجی از خرید نفت ایران را حدود 2.5 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت:  برخی از خریداران ما مانند کشور یونان با مشکل بازپرداخت مواجه هستند اما برخی از آنها مانند شرکت شل اعلام کرده اند به محض رفع تحریمها پول ایران را می دهند.

زنگنه درباره پول فروش نفت به هند نیز خاطرنشان کرد: این پول در حساب شرکتهای هندی است و قبل از این که من به وزارت نفت بیایم میعانات فروخته شده و از اوایل سال 93 مشکل دریافت پول رفع شد و ما پولمان را وصول کردیم.

وی با بیان این که پولهایی که در حساب شرکتهای خارجی است با موضوع بابک زنجانی متفاوت است، ادامه داد: ما نمی دانیم پولهای نفتی که بابک زنجانی فروخته است کجاست؟ او بیاید بگوید که پولها در جایی بلوکه شده، در این صورت ما می توانیم یک روزی پولمان را تصرف کنیم این در حالی است که معلوم نیست این پولها چه شده است و آنها گم شده اند.

وزیر نفت با اشاره فضاسازیهای صورت گرفته درباره وجود بابک زنجانی دوم در نفت ادامه داد: گاهی اوقات می بینیم که اسمهای عجیب و غریب و با نامهای مستعار تحت عنوان بابک زنجانی دوم مطرح می کنند که معتقدم این جنگهای روانی به این علت مطرح می شود که می خواهند قبح عملیاتی که در ارتباط با بابک زنجانی صورت گرفته است از بین برود و اذهان عمومی از ان مسئله دور شود.

زنگنه با بیان این که چیزی تحت عنوان بابک زنجانی دوم یا سوم نداریم، گفت: من رسما در شورای روسای معاونین سه قوه طی گزارشی اعلام کردم که مطرح کردن این مسائل علاوه لطمه زدن به صنعت نفت موجب تشویش اذهان عمومی نیز می شود.

وی تاکید کرد: قوه قضاییه با قدرت در حال پیگیری مسئله بابک زنجانی است و می خواهد این مسئله را به سامان برساند.

درآمد نفت؛ ماهانه 750 میلیون دلار

وی کل صادرات نفت ایران را در دوسال اخیر ماهانه 750 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این پولها از طریق بانک مرکزی وارد کشور شده اند.

زنگنه با بیان این که بسیاری از پولهای ناشی از فروش نفت ایران در داخل هزینه شده است ادامه داد: با این حال بدهی هند به ایران که بخشی از آن نیز به دلار است مربوط به دولت است و به بانک مرکزی مربوط نیست.

وزیر نفت 25 میلیارد دلاری را که بانک مرکزی در سالهای 90-91 در اختیار شرکت نیکو برای سرمایه گذاری قرار داد مورد اشاره قرار داد و گفت: بانک مرکزی این سپرده گذاری را در شرکت نیکو برای سرمایه گذاری در طرحهای اولویت دار نفت انجام داده بود که عمده این پولها در پارس جنوبی هزینه شده است؛ منتها بخشی از این پولها پولهای نزد بابک زنجانی است که باید به پیمانکاران می داد که آن را خورد و برد.

وی با بیان این که پولی که بانک مرکزی به شرکت نیکو داده تخلف نیست افزود: بانک مرکزی طبق مقررات می توانسته این سرمایه را به شرکت نیکو  برای سرمایه گذاری بدهد که به اعتقاد من کار ارزشمندی است.

ماجرای دکل گمشده

زنگنه درباره ماجرای دکل گمشده نیز گفت: مسئله این است که شرکت تاسیسات دریایی که بخشی از سهام آن به صندوق بازنشستگی نفت و بخشی هم به تعاونی ناجا و بخشی هم به کارکنان این شرکت تعلق دارد دکل نفتی را با مبلغ 88 میلیون دلار خریداری می کند.

وی ادامه داد:  شرکت خریدار 20 روز قبل از امضای قرارداد با شرکت تاسیسات دریایی برای خرید این دکل، ثبت شده بود و چند روز قبل از نهایی شدن قرارداد هم دکل مورد  اشاره را 66 میلیون دلار خریده و به مبلغ 88 میلیون دلار می فروشد و براساس اسناد امضا شده از سوی مدیریت شرکت تاسیسات دریایی، قرارداد تحویل دکل امضا می شود، اما دکلی نمی آید.

زنگنه گفت: در حالی که دکلی وارد نشده بود 20 درصد پیش پرداخت هم صورت می گیرد و بعد از این اتفاق صاحب شرکت قرارداد را فسخ می کند اما همچنان مبلغ باقیمانده 88 میلیون دلار به حساب شرکتی که با تاسیسات دریایی قرارداد داشته واریز می شود و شرکت تاسیسات تمام پول را می دهد اما هیچ دکلی وارد نمی شود.

وزیر نفت ادامه داد: معلوم نیست پول خرید دکل که به مردم تعلق دارد کجا رفته است ضمن این که این پول از محل اجرای طرحهای پارس جنوبی بود؛  این پول به حسابهایی رفته است و قوه قضاییه هم مسئله را پیگیری می کند.

وی با بیان این که پرونده  دکل گمشده سئوال برانگیز است، گفت: سئوال این است که زمانی که قرارداد با شرکت فسخ شد چرا شرکت تاسیسات دریایی همچنان پرداختها را انجام داده است. بسیاری از کارهای انجام شده بدون امضا و موافقیت هیئت مدیره شرکت بوده؛ ما نیز مدعی هستیم و این پول باید برگردد.

زنگنه در پاسخ به این سئوال که آیا در بخش بین الملل هم برای استیفای حقوق ایران کاری انجام شده است، افزود: در هر حال این تخلف به وسیله بخش داخلی انجام شده است آنها تخلف کردند و پول را به شرکتی بابت وارد نشدن دکل پرداخت کردند ضمن این که گفته شده است پولها به حساب شرکت چینی ریخته شده است.

خرید دکل اسقاطی ممنوع

وزیر نفت درباره خرید دکل اسقاطی نیز تصریح کرد: خرید این نوع دکلها نیز خلاف قانون است و من هم دستور پیگیری این مسئله را داده ام اما این موضوع دلیلی بر این نمی شود که مسئله دکل 88 میلیون دلاری شرکت تاسیسات دریایی را نادیده بگیریم زیرا من با کسی عقد اخوت نبسته ام و دوستی هم در این باره با کسی ندارم.

زنگنه ادامه داد:  بیش از یک و نیم سال است که این موضوع را پیگیری کرده ایم و سازمان بازرسی هم مدتها بود که موضوع را بررسی می کرد اما زمانی که رسانه ها از من سئوال پرسیدند باید پاسخ آنها را می دادم؛ با این حال تاکید می کنم که ما کارهای حقوقی را در این باره پیگیری می کنیم.

وزیر نفت همچنین از پیگیری پرونده دیگری که مربوط به خرید 30 دکل دریایی و خشکی چینی است خبر داد و گفت: ما به دنبال استیفای کامل حقوق کشور هستیم.

زنگنه در ادامه این برنامه، میزان تولید نفت خام ایران را پیش از تحریمها 3.9 میلیون بشکه در روز اعلام کرد و گفت: پس از تحریمها این میزان یک میلیون بشکه کاهش یافت و در حال حاضر تولید ما روزانه بیش از 2.7 میلیون بشکه است که یک میلیون بشکه آن صادر می شود.

منتظر اجازه برای بازگشت به بازار نفت نمی مانیم

وی گفت: همان طور که به تازگی هم اعلام کرده ام و به اوپک هم نامه نوشته ام گفته ام ایران به محض لغو تحریمها به بازار بر می گردد و منتظر اجازه از هیچ کشوری برای بازپس گیری سهم خود نیست. همان طور که شکستن تحریم اجازه نمی خواهد بازپس گیری سهممان از بازار نفت هم نیازی به اجازه ندارد. ضمن این که ما از هم اینک به دنبال بازاریابی برای فروش نفتمان هستیم.

زنگنه افزود: همان طور که قبلا هم گفته ام بعد از لغو تحریمها در مرحله نخست 500 هزار بشکه به میزان صادراتمان اضافه می کنیم و در مراحل بعد به همان میزان تولید 3.7 میلیون بشکه می رسیم. منتها اولویت نخست ما اضافه کردن یک میلیون بشکه به میزان صادراتمان و به دست آوردن سهم ایران از بازار جهانی نفت است که ما به هیچ عنوان از سهممان صرف نظر نمی کنیم.

دبیرکلی اوپک به اجماع اعضا نیاز دارد

وی در پاسخ به این سئوال که اگر اعضای اوپک حاضر به کاهش سهم تولید همزمان با افزایش تولید نفت ایران نشوند چه می‌شود، افزود: اوپک عاقلتر از آن است که بخواهد چنین کاری را انجام دهد؛ اوپک در تجربه طولانی خود نشان داده است که بسیار عاقلانه عمل می‌کند اما اگر فرض کنیم کشورها برای چندماه تولیدشان را کاهش ندهند این امکان وجود دارد که با افت قیمتها مواجه شویم و دیگرانی که تولید بالا دارند خیلی بیش از ایران از افت قیمتها ضرر خواهند کرد.

زنگنه گفت: حتی اگر قیمتها نصف هم شود از آنجا که تولید ایران افزایش یافته است بنابراین درآمد ما ثابت می‌ماند، چون صادراتمان دو برابر می‌شود اما خیلیها میلیاردها دلار در ماه از دست می‌دهند.

وی در پاسخ به این سئوال که ایران سالهاست به دنبال ارتقای جایگاه ایران در اوپک و دیپلماسی نفت است و انتقادهایی به نفت مبنی بر این که دیپلماسی نفت ایران کمرنگ است وارد می شود، چه برنامه ای برای این کار دارید و برای گرفتن کرسی دبیرکلی اوپک چه می کنید، گفت: دبیرکلی اوپک به اجماع نیاز دارد. همان طور که خیلی از کشورهای دیگر هم نتوانسته اند در طول 40 سال اخیر دبیرکل اوپک شوند، چون ما موافق نبوده ایم. در هر حال چیزی که به اجماع نیاز دارد کار سختی است و موافقت همه اعضا را می طلبد.

نفت و سیاست تفکیک ناپذیرند

زنگنه در پاسخ به این سئوال که عده‌ای معتقدند دیپلماسی نفتی در وزارت نفت چندان فعال نیست، تصریح کرد: ما با تجربه‌ترین افراد را در این زمینه داریم؛ نفت و سیاست از هم تفکیک ناپذیرند. این طور نیست که درسطح سیاست جهانی یک کشوری تصمیم بگیرد که مثلا صادراتش را بالا ببرد و یا این‌که کاری کند تا قیمتها کاهش یابد، شما با توجیه نمی‌توانید این کشور را قانع کنید، بلکه باید فرایند دیگری را از نظر سیاسی طی کنید که امکان دارد این موضوع چندسال هم طول بکشد.

وی با اشاره به کاهش قیمت نفت، گفت: خیلیها در آن ایام به ما گفتند شما (‌زنگنه) سبب کاهش قیمت نفت شده‌اید و اگر ایران در اوپک قوی عمل می‌کرد قیمت نفت کاهش نمی‌یافت ؛ به نظرم این حرف منصفانه‌ای نیست. مگر می‌شود ایران به تنهایی کاری کند تا قیمت نفت در بازار جهانی نصف شود.

با ساده انگاری درباره دلایل کاهش قیمت نفت مسائل پیچیده حل نمی شود.

زنگنه مسئله قیمت نفت را موضوع پیچیده ای دانست که عده ای با مطرح کردن مسائل فوق سعی در ساده سازی آن دارند در حالی که با ساده سازی موضوعهای پیچیده حل نمی شود.

وی با بیان این که دولت یازدهم توانست با وجود  کاهش قیمت نفت کشور را اداره کرده و سبب شود اختلالی در این امر به جود نیاید تصریح کرد: این مسئله موضوع بسیار مهمی است و نمی توان با ساده انگاری مسائل پیچیده ای مانند کاهش قیمت نفت را حل کرد. 

اراده ای وجود ندارد که مخالف افزایش قیمت نفت باشد

وزیر نفت با اشاره به دیپلماسی فعال نفتی در میان اعضای اوپک، تصریح کرد: ما تمام تلاش خود را در سطح دیپلماتیک به کار برده ایم تا هر کاری را که بتوانیم در خصوص قیمت نفت انجام دهیم، اما یک اراده قوی حتی اگر نگوییم عوامل بازار؛ وجود دارد که نمی‌خواهد قیمتها بالا برود.

 57 میلیون بشکه ذخیره نفتی در دریا نداریم

زنگنه در پاسخ به این سئوال که گفته شده است ذخایر نفتی روی دریای ایران 57 میلیون بشکه است، با رد این مسئله، گفت: 57 میلیون بشکه نفت خام ذخیره شده در کشتیها  بر روی دریا نداریم؛ اما میعانات گازی داریم.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم نفتمان را ذخیره کنیم می توانیم چاههای خود را بسته و دیگر تولید نکنیم اما این موضوع درباره گاز صدق نمی کند؛ زیرا کشور به تولید گاز نیاز دارد و در کنار گاز هم میعانات گازی تولید می‌شود؛ بنابراین ناچاریم آنها را ذخیره کنیم که بخشی از آنها در ذخایر روی زمینی است و بخشی هم در کشتی است.

افزایش تولید نفت ایران بعد از تحریمها قطعی است

زنگنه عمده ذخایر موجود بر روی دریا را مربوط به میعانات گازی دانست و در پاسخ به اظهارنظرهای صورت گرفته مبنی بر این که ایران می تواند در مدت کوتاهی بعد از رفع تحریمها تولید نفت خود را افزایش دهد، گفت: ما می توانیم بلافاصله بعد از تحریمها تولید نفتمان را 500 هزار بشکه در روز افزایش دهیم؛ تنها چیزی که می توانم به کسانی که گمانه می‌زنند ایران نمی‌تواند در کمتر از یکسال ونیم صادراتش را افزایش دهد بگویم این است که بنشینید و نگاه کنند و ببینند که آیا ما می توانیم یا خیر.

وی گفت: بعد از رفع تحریمها  در کمتر از یک هفته می‌توانیم 500 هزار بشکه نفت به ظرفیت تولیدمان اضافه کنیم و ظرف چندماه که کمتر از 6 ماه می‌شود می توانیم یک میلیون بشکه دیگر اضافه تولید داشته باشیم.

زنگنه در پاسخ به این سئوال که آیا این میزان ذخیره قیمت نفت را تحت تاثیر قرار می‌دهد، گفت: ذخایر ایران به مرور جذب بازار می‌شود و مشتریها یک شبه نفت و میعانات گازی ما را نمی‌خرند.

افزایش تولید در چارچوب اقتصاد مقاومتی

وی در خصوص برنامه وزارت نفت مبنی بر افزایش تولید میدانهای مشترک نفت وگاز بعد از لغو تحریمها، افزود: برنامه افزایش تولید میدانهای مشترک نفتی و گازی در چارچوب اقتصاد مقاومتی شروع شده و لغو تحریمها سبب تسریع این برنامه می‌شود. اما این مسئله به آن معنا نیست که ما در این زمینه هیچ کاری نکرده و منتظر رفع تحریمها مانده‌ایم.

برداشت 400 میلیون مترمکعبی ایران از پارس جنوبی
 
وی با بیان این‌که بهره برداری از 17 فاز در دست اجرای پارس جنوبی تا سال 96 به پایان می‌رسد، تصریح کرد: سال گذشته معادل 5 فاز پارس جنوبی وارد مدار شد و امسال هم برخی فازهای پارس جنوبی وارد مدار می‌شوند.

زنگنه پارس جنوبی را بزرگترین میدان گازی مشترک ایران دانست که اگر تحریمها رفع شود سبب تسریع در اجرای پروژه‌های این میدان مشترک می‌شود.

وی گفت: این طور نیست که ما برای اجرای کارها در پارس جنوبی منتظر رفع تحریمها باشیم؛ ما کارهایمان را در این باره انجام می‌دهیم.

وزیر نفت با بیان این که برداشت تجمعی و روزانه گاز قطریها از ایران جلوتر است افزود: قطریها هم اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز تولید می‌کنند این درحالی است که تولید ما زیر 400 میلیون مترمکعب است زیرا ما در 8 سال اخیر در برداشت از گاز پارس جنوبی عقب ماندیم و باید این عقب ماندگی را جبران کنیم.

افتتاح فاز یکم آزادگان شمالی و یادآوران تا پایان سال

زنگنه با بیان این که تمرکز اصلی وزارت نفت بر برداشت از میدانهای مشترک نفتی و غرب کارون است، گفت: بخش قابل توجهی از تولید جدید نفتی ایران مربوط به میدانهای غرب کارون است که با اجرای آنها می توانیم 700 هزار بشکه افزایش تولید داشته باشیم.

وزیر نفت، آمادگی ایران را برای افزایش تولید از میدانهای غرب کارون در یک بازه زمانی سه ساله اعلام کرد که اجرای این پروژه ها با فرض ادامه تحریمهاست.

وی ادامه داد: با این حال چنانچه تحریمها رفع شود؛ روند اجرای پروژه میدانهای غرب کارون تسریع می شود.

زنگنه گفت: براساس برنامه ریزی انجام شده انتظار داریم تا پایان امسال شاهد افزایش ظرفیت تولید میدانهای آزادگان شمالی و یادآوران با اجرای فاز نخست توسعه آنها باشیم.

وی از جمله دلایل تاخیر پیمانکار آزادگان شمالی (CNPC) را به گفته چینی ها تحریمها اعلام کرد و افزود: آنها در اجرای فاز نخست با یک سری از مشکلات مواجه بودند که در حال رفع آنها هستند؛ بنابراین انتظار داریم بزودی شاهد افتتاح فاز نخست میدان آزادگان شمالی باشیم. 

وی درباره برداشت از لایه نفتی پارس جنوبی گفت: براساس برنامه ریزی انجام شده برداشت نفت از این میدان از نیمه دوم سال آینده شروع می‌شود.

زنگنه با بیان این که در سالهای 79-80 قرارداد توسعه لایه نفتی پارس جنوبی بسته شد، افزود: با این حال طی یکی دوسال اخیر اجرای طرح توسعه لایه نفتی را فعالتر کردیم و به محض آماده شدن شناور فراورشی، تولید از لایه نفتی پارس جنوبی هم شروع می شود.

اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در نفت

وزیر نفت درباره برنامه های وزارت نفت برای جلوگیری از خام فروشی نیز گفت: برنامه های وزارت نفت در این زمینه در چارچوب اقتصاد مقاومتی است؛ به نحوی که تا سه سال آینده تولید میعانات گازی از میدان پارس جنوبی و دیگر میدانهای کشور به یک میلیون بشکه در روز می رسد که در داخل کشور فراورش خواهد شد.

وی ادامه داد: براین اساس بخشی از میعانات گازی تولید شده در اختیار پالایشگاه ستاره خلیج فارس که ظرفیت فراورش 360 هزار بشکه را دارد قرار می گیرد که فاز نخست این پالایشگاه تا پایان امسال افتتاح می شود.

به گفته زنگنه، همچنین 130 هزار بشکه از میعانات گازی در اختیار پالایشگاهها برای مصرف قرار می گیرد که 120 هزار بشکه از آن مربوط به پالایشگاه شیراز است؛ ضمن این که 400 هزار بشکه میعانات گازی در قالب 8 پالایشگاه 60 هزار بشکه ای سیراف نیز از میعانات گازی تغذیه می کنند.

زنگنه با بیان این که بعد از این، به مرحله بعدی زنجیره ارزش وارد می‌شویم، افزود: نفتایی که در پالایشگاه سیراف تولید می‌شود به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها مورد استفاده قرار می گیرد.

وزیر نفت گفت: در بخش پتروشیمی 70 میلیارد دلار طرح برای توسعه طرحهای جدید و قدیمی پتروشیمی تعریف کرده ایم که با اجرای این طرحها ارزش تولیدات ما سه برابر می‌شود.

وی همچنین درباره برنامه وزارت نفت برای ساخت پالایشگاههای نفت خام، گفت: به دنبال این هستیم تا پالایشگاههای نفت خام بخصوص با نفت خام بسیار سنگین احداث شوند، که هم اکنون یک شرکت ایرانی درخواست ساخت پالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای با نفت فوق سنگین را به وزارت نفت ارائه کرده است که بعد از رفع تحریمها در جاسک احداث خواهد شد. 

سرمایه گذاری خارجی ایران در ساخت پالایشگاه

زنگنه ادامه داد: احداث پالایشگاههای نفت خام بسیار گران است بخصوص این که در دوران تحریم قیمتها بالاتر رفته بود که امیدواریم با رفع تحریمها قیمتها نیز کاهش یابد.

وزیر نفت با اشاره به ساخت پالایشگاه آناهیتا در استان کرمانشاه ادامه داد: با اجرای برنامه های توسعه ای وزارت نفت در زمینه ساخت پالایشگاه فکر می کنم دیگر نیازی به ساخت پالایشگاه برای مصارف داخلی نداشته باشیم و باید بقیه پالایشگاهها را در مناطق جنوبی و نزدیک بندر بسازیم تا بتوانیم محصولات تولید شده را صادر کنیم.

زنگنه گفت: ما باید برای تضمین تقاضای نفت خام ایران به سرمایه‌گذاری در خارج از کشور اقدام کنیم تا مطمئن باشیم که در آن کشورها برای نفت خاممان بازار داریم؛ به این ترتیب که بخشی از سهام پالایشگاههای خارج از کشور را مشروط بر این که نفتشان از نفت خام ایران تامین شود، می‌خریم.

حمایت از متقاضیان ساخت پالایشگاه در داخل کشور

وزیر نفت با بیان این‌که با برنامه ریزی انجام شده ظرفیت فرآورش پالایشگاههای نفت خام کشور بیش از 2 میلیون بشکه در روز خواهد بود، تصریح کرد: با این حال اگر برای ساخت پالایشگاه متقاضی وجود داشته باشد از آنها حمایت می‌کنیم به نحوی که می‌توانیم تا 5 درصد در قیمت خوراک به آنها تخفیف دهیم.

وی گفت: به این ترتیب یک پالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای با نفت 100 دلاری، 5 درصد تخفیف می‌گیرد که این میزان تخفیف می شود سالی 40 میلیون دلار  که رقم بسیار بزرگی است.

زنگنه گفت: ما باید انتخاب کنیم که تولید چه محصولاتی در اولویت هستند؛ اما این که تولید این محصولات برای شرکتها سود دارد یا خیر، بستگی به این دارد که خوراک گاز را با چه قیمتی به آنها می‌دهیم. اگر خیلی ارزان بدهیم ضرر کرده‌ایم، اما اگر به قیمت خوبی بدهیم به طور قطع به نفعمان است.

هدف از صادرات گاز کسب سود و درآمد است

وزیر نفت با بیان این که ما برای سود گازمان را صادر می کنیم افزود: اما خوراک گازی که هم اکنون در اختیار شرکتهای پتروشیمی قرار می گیرد همان اندازه سود ندارد که امور صادراتی دارد؛ این در حالی است که خوراک گازی که ما به واحدهای پتروشیمی می دهیم باید برایمان درآمد داشته باشد.

موافق خوراک ارزان گاز نیستیم

زنگنه گفت: عده‌ای فکر می‌کنند که باید خوراک گاز با قیمت بسیار پایین به شرکتهای پتروشیمی بدهیم که من و دولت با این مسئله موافق نیستیم.

زنگنه درباره تعیین تکلیف خوراک پتروشیمی‌ها نیز تصریح کرد: آیین نامه ای برای تخفیف خوراک پتروشیمی ها به دولت فرستاده ایم که با تصویب آن؛ قیمتها به نحوی خواهند بود که فروش آن برای دولت اقتصادی باشد؛ ضمن این‌که قانونگذار هم ملاحظاتی برای قابلیت رقابت در صنعت در نظر می گیرد که این به معنای مفت فروشی نیست.

مجوز تولید متانول بیش از نیاز بازار است

وی در پاسخ به این سئوال که قرار شده طی سالهای آینده تولید متانول 7 برابر ظرفیت فعلی بشود در حالی که بازار مصرفی برای این میزان وجود ندارد، گفت: البته مجوزهایی برای تولید متانول داده شده است که بسیار بیش از نیاز است اما فکر می کنیم که بازار آنها وجود ندارد حتی اخیرا جلسه‌ای هم با تولیدکنندگان متانول داشتیم تا در ظرفیت تولیدشان تجدیدنظر کنند؛ ضمن این‌که باید به تخصیص امکانات هم دقت کرد زیرا اگر قرار است فردی با ضمانتها و فاینانسهای دولتی به سرمایه گذاری بپردازد باید به این ملاحظات هم دقت داشته باشد.

مکان یابی برای تولید 3 میلیون تن پروپیلن در داخل کشور

زنگنه درباره تولید پروپیلن، گفت: اصل را بر این گذاشته ایم که پروپیلن را از متانول و همراه آن زنجیره ارزش هم تولید کنیم که در پایان به محصول نهایی برای صادرات برسیم.

وزیر نفت با بیان این که در حال مکان یابی برای تولید پروپیلن هستیم، افزود: دسترسی به گاز و همینطور آب از جمله مسائلی هستند که در مکان یابی باید به آنها توجه داشته باشیم که در حال حاضر یکی از چالشهای ما دسترسی به آب است زیرا فرایند تولید پروپیلن به آب نیاز دارد، بنابراین باید جایی آن را احداث کنیم که بتوانیم این نیاز را تامین کنیم.

زنگنه مناطق غرب کشور مانند کرمانشاه، آذربایجان، کرمان، خراسان، چهارمحال و اصفهان را مکانهایی مناسب برای تولید پروپیلن دانست و افزود: می توانیم کارخانه‌‌هایی برای تولید متانول تو پروپیلن یا گس تو پروپیلن احداث کنیم که در کنار این کارخانه ها شهرکهای صنعت پتروشیمی هم ایجاد خواهند شد و براساس برنامه می توانیم حدود سه میلیون تن  پروپیلن در داخل تولید کنیم.

هندیها هرگز درخواست خوراک گاز 2 سنتی نکرده‌اند

وزیر نفت درباره درخواست هندیها برای دریافت خوراک گاز 2 سنتی از ایران نیز گفت: من چنین درخواستی ندیده ام و می‌توانم بگویم که بیان این مسائل یک شوخی است.

وی در پاسخ به این سئوال که گفته شده هندیها بعد از لغو تحریمها درخواست مشارکت در ساخت خط لوله صلح را داشته اند، افزود: خیر چنین درخواستی با من در این زمینه مطرح نشده است. آنها چنین تقاضایی نداشته اند اما اگر تقاضا کنند ما استقبال می‌کنیم.

صادرات گاز به اروپا با قیمتهای کنونی صرف نمی کند

وزیر نفت در پاسخ به این سئوال که آیا اولویت صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه است، تصریح کرد:  صادرات گاز به همسایه‌ها برای ما اولویت است، زیرا با قیمتهای کنونی گاز در اروپا و همچنین حق ترانزیتی که باید به کشورهای مسیر صادرات گاز بدهیم، صرف نمی کند گاز را الان به اروپا صادر کنیم مگر این که قیمت گاز در اروپا بهتر شود و آنچه که به صورت خالص در اختیار ایران قرار می‌گیرد رقم بهتری باشد؛ چون هدف ما صادرات به هر قیمتی نیست؛ بلکه صادرات می کنیم تا درآمدمان اضافه شود.

زنگنه افزود: مهمترین مسیر صادرات گاز از ترکیه می‌گذرد، البته آذربایجان هم خط لوله‌ای را می سازد که آن هم از ترکیه به اروپا می‌رود، در واقع تمام این مسیرها هم طولانی هستند و هم بسیار گران، به همین دلیل قیمت گاز خالصی که به ایران می‌رسد  بعد از کسر هزینه‌ها، مبلغ کمی خواهد بود.

به گفته وی، در حال حاضر بهترین بازار صادرات گاز ایران، عراق، ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس و سپس پاکستان است.

 امکان افزایش تحویل سی ان جی به جایگاهها تا 40 میلیون مترمکعب در روز

وی با بیان این که ایران کشوری بزرگ و رو به رشد است که امکان مصرف انرژی آن خوب است، ادامه داد: شرائط ایران برای استفاده از انرژی گاز خود با کشورهای اطراف مانند قطر که جمعیت محدودی دارد و نمی‌تواند استفاده زیادی از گاز ببرد فرق می کند، ایران می توانددر این زمینه سرمایه‌گذاری صنعتی کند.

زنگنه افزود: برای نمونه هم اکنون تحویل گاز به جایگاههای سی ان جی روزانه 20 میلیون مترمکعب است که این قابلیت را دارد که تا 40 میلیون مترمکعب هم افزایش یابد.

شرائط امروز ایران با دوران تحریم فرق می‌کند

وزیر نفت درباره ابراز علاقه شرکتهای خارجی برای حضور در صنعت نفت و دیدار با هیئتهای آلمانی و فرانسوی طی هفته‌های اخیر، افزود: بسیاری از کشورها در کلام ابراز علاقه  می‌کنند تا روابط تضعیف شده خود را بهبود بخشند. ما هم به آنها گفته‌ایم که الان وضع ایران با گذشته فرق کرده است. اگر به ایران بیایید باید هم سرمایه‌گذاری کنید و هم این که فقط به فکر بازار ایران نبوده و به نحوی تولید داشته باشید که بتوان آنها را صادر کرد.

زنگنه ادامه داد: شرکتهای خارجی حاضر شده اند با مشارکت شرکتهای ایرانی به انتقال فناوری پرداخته و به برندسازی تجهیزات ایرانی بپردازند، به نحوی که بعد از مدتی کالاهای ساخت ایران با برند ایرانی به بازارهای جهانی عرضه شود، یعنی تجهیز با نظارت و دانش فنی شرکتهای خارجی و مشارکت داخلی‌ها در ایران ساخته شده که بخشی از آن برای تامین نیاز داخلی خواهد بود و بخش دیگر هم با برند ایرانی به بازارهای جهانی عرضه می‌شود. 

زنگنه ادامه داد: از شرکتهای خارجی خواسته ایم تا در صنعت پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کنند و به تامین مالی پروژه ها بپردازند ضمن این که هم‌اکنون در مرحله‌ای هستیم که کمتر پروژه‌ای پیدا می شود که نتوانیم بیش از 60 درصد آن را در ایران اجرا کنیم، بنابراین، شرکتهای خارجی می توانند با مشارکت داخلی ها به اجرای پروژه بپردازند.
 
زنگنه درباره قراردادهای نفتی نیز گفت: مدل جدید قراردادهای نفتی را به شرکتهای خارجی اعلام کرده ایم و گفته ایم که انتقال فناوری برای ما بسیار مهم است.

انتقاد مدیر یکی از شرکتهای بزرگ نفتی جهان ازقراردادهای نفتی ایران

زنگنه درباره انتقاد یکی از مدیران نفتی جهان از مدل پیشنهادی قراردادهای ایران گفت:هدف اصلی از تحول در قراردادهای نفتی، جذب شرکتهای بزرگ نفتی برای تقویت فناوری ملی در صنعت نفت است. جذب منابع مالی دومین هدف ما به شمار می آید، استفاده از این قراردادها برای توسعه میدانهای مشترک نفت و گاز یک اولویت برای ما در این زمینه به شمار می آید، از سوی دیگر اگر بتوانیم ضریب بازیافت نفت را افزایش دهیم، ارزش افزوده زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت؛ به عنوان مثال، اگر در یک میدان 100 بشکه نفت وجود دارد با ضریب کنونی برداشت به طور متوسط 30 بشکه برداشت و 70 بشکه غیر قابل برداشت است.در صورت استفاده از فناوریهای روز دنیا و افزایش تنها یک درصد ضریب برداشت از میدانهای کنونی نفت بیش از 140 میلیارد بشکه در کل میدانهای نفتی خود بیشتر برداشت نفت می کنیم، از این رو هم اکنون نیاز به ارتباط قوی با شرکتهای دانش بنیان در این زمینه داریم تا انتقال فناوری به خوبی در صنعت نفت ما تسریع شود.

جاذبه های کار در ایران برای شرکتهای خارجی

وی افزود: در قالب قراردادهای گذشته نفتی زمانی که اکتشاف یک میدان از سوی یک شرکت خارجی تجاری اعلام می شد، طبق مدل قراردادی الزاما امکان واگذاری آن میدان برای توسعه به شرکت کشف کننده وجود نداشت. از این رو دوباره برای توسعه آن میدان باید مناقصه برگزار می شد اما بر اساس قراردادهای جدید میان اکتشاف و توسعه میدانهای نفت و گاز پیوستگی وجود دارد.

ضمن آن که بر اساس قراردادهای قبلی نفت در ایران شرکت توسعه دهنده میدان، بعد از راه اندازی تاسیسات بهره برداری موظف بود میدان را به کارفرمای ایرانی تحویل دهد و از آن زمان به بعد هیچ گونه تعهدی به عهده آن شرکت خارجی نبود، در حالی که بر اساس قراردادهای جدید نفتی شرکت توسعه دهنده 15 تا 20 سال در میدان حضور و مسئولیت نظارت را بر عهده خواهد داشت.

وانگهی دستمزد و سود توسعه میدانهای نفی بر اساس قراردادهای قبلی ثابت بود اما در مدل قراردادی جدید این سود تابعی از مقدار تولید است، از این رو در این روش، انگیز و ریسک برای شرکتهای خارجی در توسعه میدانهای نفتی ایران به صورت همزمان وجود دارد.

براساس برنامه ریزی صورت گرفته اواخر امسال پس از تصویب نهایی هیئت دولت، مدل قراردادهای نفتی جدید ایران و طرحهای اولویت دار رونمایی خواهد شد.

وزیر نفت با اشاره به متن قراردادهای جدید نفتی گفت:شرکتهای بزرگ نفتی دنیا براساس قراردادهای بیع متقابل در گذشته ایران را ترک نکردند و در آینده نیز نخواهند کرد، زیرا براساس قراردادهای قبلی و جدید به سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی سرمایه گذار در صورت ترک ایران پیش از پایان پروژه هیچ دستمزد و سودی تعلق نمی گیرد. به عنوان مثال در سالهای گذشته برخی شرکتهای خارجی برای گرفتن پولهای خود ازایران حتی حاضر شدند تحریمها را بشکنند.

اگر شرکتهای خارجی در سالهای 90 و 91 با کشورمان قراردادهای بیع متقابل امضا می کردند، هیچ گاه کشورهای غربی به این راحتی نمی توانستند صنعت نفت ایران را تحریم کنند.

زنگنه تاکید کرد: مجلس اجازه داده تا ساختار قراردادهای جدیدنفتی را دولت تعیین کند و پس از نهایی شدن آن یک نسخه برای رئیس مجلس ارسال می شود.

 عدم محدودیت ورود شرکتهای بزرگ نفتی از کشورهای مختلف به صنعت نفت ایران

وزیر نفت درباره محدودیت برخی شرکتها برای ورود به ایران گفت: ما برای هیچ شرکت و کشوری برای حضور دوباره در صنعت نفت خود محدودیت ایجاد نمی کنیم، حتی ایران از ورود شرکتهای معتبر و دانش بنیان آمریکایی نیز استقبال می کند، اما در سالهای گذشته این دولت آمریکا بوده که برای شرکتهای نفتی خود برای ورود به ایران محدودیت ایجاد کرده است.

زنگنه سپس با اشاره به قراردادهای جدید نفتی ایران و امتیازاتی که برای شرکتهای داخلی قائل شده است، یادآورشد: بر اساس این قراردادها هر شرکت خارجی برای فعالیت در ایران باید یک شریک داخلی داشته باشد، در همین راستا شرکتهای خارجی با ثبت شرکت در ایران وظایف آموزشی و پژوهشی زیادی خواهند داشت، وزارت نفت ایران حتی در مورد نحوه چیدمان کادر مدیریتی این شرکتها تصمیم گیری و برنامه ریزی کرده است.

وی افزود: به طور کلی باید شرکتهای پیمانکار ای پی سی کار و عمومی را در صنعت نفت تقویت کنیم و برای پایداری آنها علاوه بر شراکت با شرکتهای خارجی در پروژه های داخلی باید به فکر کسب بازارهای موجود در کشورهای همسایه باشند.

ایران آماده واگذاری 50 پروژه نفتی و گازی

وزیر نفت در ادامه به موضوع آمادگی برای واگذاری 50 پروژه نفت و گاز گفت: بخش زیادی از این سرمایه گذاریها در پروژه های موجود پتروشیمی، نوسازی پالایشگاههای نفت و گاز،  احداث شبکه ها و خطوط انتقال گاز  و توسعه میدانهای نفتی و گازی است، در این میان دست کم به لحاظ ارزشی 50 تا 60 درصد از این پروژه ها سهم شرکتهای ایرانی خواهد بود.

استفاده از دکل حفاری داخلی در اولویت است

وی با اشاره به قراردادهای حفاری و استفاده از دکلهای هندی و چینی گفت: هیچکدام از قراردادهای حفاری ما برای حفاری با دکلهای هندی و چینی منعقد شده در زمان بنده نبوده است، اما بعضی از آنها در زمان وزارت بنده تمدید شده است. این قراردادها و تمدید آنها به نظر من کار خوبی بود و باید به تصمیم مدیران قبلی صنعت نفت احترام گذاشت، زیرا وقتی ما یک میدان عظیم مشترک همچون پارس جنوبی داریم که سالها شریک قطری سالانه بیش از 100 میلیارد دلار گاز از آن برداشت می کند، حتی یک روز نیز نباید کار توسعه این میدان را به خاطر دکل ایرانی یا خارجی به تاخیر بیندازیم.

وزیر نفت افزود: معتقدم خرید دکل چینی و هندی از سوی مدیران قبلی در دولتهای گذشته برای توسعه این میدان ارزشمند و مهم کار خوبی بوده است، البته با این وجود طی نامه ای رسما به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده ام که هیچ گونه واردات دکل حفاری صورت نگیرد تا با این کار به شرکتهای سازنده دکل کمک کند.

زنگنه گفت: هم اکنون بیکاری برخی دکلهای حفاری در صنعت نفت در درجه نخست به دلیل پایان پروژه های حفاری و در درجه دوم به دلیل کاهش بودجه امسال وزارت نفت است، امسال به دلیل کمبود شدید منابع مالی سالی بسیار سخت برای صنعت نفت خواهد بود، این وضع به حدی وخیم است که حتی صنعت نفت برای اجرای پروژه های اولویت دار همچون پارس جنوبی نیز با کمبود منابع مالی روبروست. در شرائط کنونی نه تنها امکان پرداخت دستمزد حفاری چاههای نفت به شرکتهای حفار وجود ندارد، بلکه حتی منابع لازم برای خرید مته، گل و ... نیز محدود است.

وزیر نفت با بیان اینکه در بهمن ماه پارسال نیز در مجلس اعلام کردم که وضع صنعت نفت وخیم است، یادآور شد: زمانی که قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی به طور متوسط 110 دلار بود سهم وزارت نفت از صادرات روزانه 2.5 میلیون بشکه تنها 14.5 درصد بود اما هم اکنون اوضاع متفاوت شده زیرا صادرات نفت ما به یک میلیون بشکه در روز و قیمت نفت به 50 دلار در هر بشکه سقوط کرده است، به عبارت دیگر، هم اکنون نسبت به گذشته سهم وزارت نفت از صادرات نفت حدود 3 درصد است نه 14.5 درصد!

وی افزود: در سالهای 90، 91 و 92 به ترتیب 19، 21 و زیر 10 میلیارد دلار در صنعت نفت هزینه شده است در حالی که این میزان در سال گذشته به حدود 6 میلیارد دلار رسید و پیش بینی می شود امسال بسیار پایین تر از پارسال در این صنعت هزینه شود.

وزیر نفت با راهبردی خواندن اقتصاد مقاومتی برای خروج از مشکلات گفت:اقتصاد مقاومتی ما را قادر می کند منابع مالی مورد نیاز خود را از داخل تامین کنیم، اما قادر نمی کند که مفتی کارها را انجام دهیم. اداره این صنعت با بودجه مثلا 3 میلیارد دلاری کاری بسیار دشوار است، در حالی که زمانی با بودجه 21 میلیارد دلاری اداره می شده است.

تامین منابع صنعت نفت از داخل کشور

وزیر نفت در ادامه این برنامه با اشاره به تامین منابع سرمایه گذاری در صنعت نفت از داخل کشور گفت: این موضوع تا کنون بسیار دشوار بوده است، زیرا صنعت نفت از گذشته تاکنون بیش از 43 میلیارد دلار به بانکهای داخلی و بانک مرکزی بدهی دارد، اما تلاش شده با وجود شرائط سخت موجود، صنعت نفت را از بحران نجات دهیم. در حال حاضر به جای متهم کردن و ضربه زدن به یکدیگر، باید همدیگر را همراهی کنیم.  تاکنون با کمک وزارت اقتصاد دارایی و بانک مرکزی صنعت نفت از بحرانهای زیادی سربلند بیرون آمده است.

زنگنه تصریح کرد: هم اکنون روزانه  صنعت نفت بابت یارانه های نقدی 90 میلیارد تومان پول به خزانه واریز می کند. تاکنون تصمیم دولت برای پرداخت یارانه ها تغییری نداشته است.

وی افزود: امسال صنعت نفت در مجموع باید 33 هزار میلیارد تومان پول بابت یارانه ها به دولت پرداخت کند؛ به عبارت دیگر تقریبا همه درآمد شرکتهای ملی گاز، پالایش و پخش و نفت بابت یارانه ها صرف می شود.

زنگنه در مورد اینکه آیا حذف یارانه اقشار پر درآمد کشور کمکی به صنعت نفت و کشور کرده است، گفت: یارانه این قشر از کشور بسیار جزئی است، از طرفی با وجود این که همه تاکید بر حذف یارانه پردرآمدها دارند، اما هر کسی که یارانه اش حذف می شود اعتراض می کند. الان تقریبا همه کسانی که یارانه آنها از سوی ستاد هدفمندی یارانه ها حذف شده اعتراض کرده اند.

زنگنه با بیان این که صدا و سیما در زمینه سیاست حذف یارانه اقشار پر درآمد جامعه حمایتهای لازم را از دولت نکرد، افزود: چرا صدا و سیما پیگیری نمی کند کسی که یارانه اش قطع شده چه میزان دارایی و ثروت دارد، چرا صدا و سیما فقط اشکالات این سیاست را بازگو می کند؟ زمانی که اعلام شد مردم داوطلبانه انصراف خود را برای یارانه های نقدی اعلام کنند، اگر صدا و سیما همراهی می کرد این سیاست با موفقیت بیشتری همراه می شد.

وزیر نفت افزود: وقتی دولت قصد دارد یارانه سه تا چهار میلیون خانواده پر درآمد جامعه را حذف کند ممکن است سه درصد خطا داشته باشد، اما 97 درصد برنامه با موفقیت اجرا شده است. البته رئیس جمهوری خیلی حساس هستند و معتقدند نباید حتی آن سه درصد خطا هم وجود داشته باشد.

زنگنه گفت: باید بپذیریم که مردم نسبت به گذشته فقیرتر شده اند، این موضوع را باید بپذیریم، هم اکنون در جامعه یک عده خیلی ثروتمند و یک عده خیلی فقیر هستند. درآمد سرانه در کشور پایین آمده است، زیرا در سالهای گذشته تولید ناخالص ملی منفی بوده است، وقتی مقام معظم رهبری می فرمایند حداقل نرخ رشد اقتصادی باید 8 درصد باشد، نشان از اهمیت این موضوع در پایداری اقتصاد دارد.

ضرورت حذف یارانه پردرآمدها

وزیر نفت با تاکید بر ضرورت شناسایی پردرآمدها برای حذف آنها از جمع یارانه بگیران گفت: به گفته مسئولان دولتی در انتخاب 10 میلیون نفر پر درآمد ممکن است 10 تا 15 درصد خطا صورت پذیرفته باشد، پذیرش این موضوع برای رئیس جمهوری بسیار سخت است، از طرفی گفته می شود که یارانه باید تنها به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بخشی از اقشار ضعیف روستایی که جمعیتی معادل 25 میلیون نفر را شامل می شود، پرداخت شود؛ آیا می توان به آسانی یارانه 50 میلیون نفر از مردم باقیمانده را حذف کرد؟ خیلی سخت است، زیرا در این زمینه علاوه بر مسائل اقتصادی، مسائل انسانی نیز در میان است. هم اکنون هر ماه دولت در حال قطع یارانه بخشی از افراد پردرآمد است، اما بلافاصله آنها اعتراض می کنند. متاسفانه در کشور آمار دقیقی از وضع معیشتی و داراییهای مردم وجود ندارد.

 کاهش فلرها و گازهای همراه نفت

زنگنه درباره سیاست دولت برای کاهش فلرها و سوختن گاز همراه با نفت گفت: وزارت نفت چندی پیش برای جمع آوری گازهای همراه نفت یا همان فلرها اعلام عمومی کرد، براساس برنامه ریزی صورت گرفته در این اعلام عمومی قیمت هر یک میلیون بی تی یو گاز همراه نفت کمتر از یک دلار در نظر گرفته شد، اما یک عده آمده اند و می گویند نه تنها پولی بابت جمع آوری این گازها و تبدیل آنها به برق نمی دهند، بلکه وزارت نفت بابت این کار باید هزینه نیز پرداخت کند، این درحالی است که براساس قانون، ما قادر به پرداخت پول به این شرکتها نیستیم، اما با همه این وجود حاضریم برای حفظ محیط زیست گازهای همراه نفت را نزدیک به رایگان نیز عرضه کنیم.

وی با اشاره به انجام امور جمع آوری گازهای فلر و نرسیدن به توافق با وزارت نیرو گفت: این موضوع ربطی به وزارت نیرو ندارد، این وزارتخانه خریدار برق است نه تبدیل کننده گاز همراه به برق. گمان نمی کنم این وزارتخانه با این موضوع مشکلی داشته باشد. اخیرا هم در یک مورد قرار شده مقداری از گاز فلرهای موجود در خلیج فارس را یک شرکت خریداری کند که با نهایی شدن قرارداد، تقریبا 25 درصد از فلرهای موجود در این آبها جمع می شود.

حذف گازهای مشعل (نو فلرینگ) در توسعه میدانهای نفتی

وی در ادامه گفت: هم اکنون با استفاده از فناوریهای جدید، توسعه میدانهای نفتی بر پایه تزریق گازهای همراه نفت در چاههای تزریقی بنا نهاده می شود، این موضوع را می توان در توسعه میدان دارخوین شاهد بود، اما  وزارت نفت در مورد فلرهای میدانهای موجود و قدیمی خود در حال دنبال کردن اجرای طرحهای ان جی ال است، به عبارت دیگر همه گازهای همراه نفت میدانهای نفتی جمع آوری شده و پس از تصفیه و تفکیک صادر و یا به عنوان خوراک به پتروشیمی ها فروخته می شود، این طرحهای وزارت نفت ظرف 5 سال آینده محقق خواهد شد.

خبرخوش نفتی و گازی برای مردم ایران

وزیر نفت افزود: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته گازرسانی روستایی ظرف دو سال آینده به پایان خواهد رسید، هم اکنون گازرسانی به سیستان و بلوچستان و بیش از 2.5 میلیون خانوار در مناطق مختلف کشور در برنامه کاری شرکت ملی گاز ایران است، ضمن آن که قرارداد گازرسانی از ایرانشهر به زاهدان، کنارکف خاش و چابهار نهایی و آماده امضای  رسمی قرارداد است.

زنگنه تصریح کرد: با تحقق این برنامه شرکت ملی گاز ایران، جمعیت تحت پوشش گاز طبیعی از 88 درصد کنونی به 98 درصد می رسد.

وی گفت: امسال براساس برنامه موجود 6 هزار میلیارد تومان صرف گازرسانی به روستاها می شود و سال آینده نیز همین میزان سرمایه گذاری خواهد شد. پروژه های گازرسانی روستایی تحول بزرگی میان پیمانکاران و شرکتهای ایرانی ایجاد خواهد کرد.

ترغیب به کاهش مصرف گاز با مکانیزم تشویقی

زنگنه درباره تعرفه مشترکان پرمصرف گاز گفت: هم اکنون موضوع تعرفه مشترکان پرمصرف گاز در حال انجام است، یعنی با افزایش تصاعدی مصرف گاز قیمت آن افزایش می یابد. طی دو سال گذشته ساختار تعرفه گازبها در کشور تغییری نداشته و تنها سالانه 15 درصد افزایش یافته است. هم اکنون قیمت هر مترمکعب برای مشترکان پرمصرف 250 تا 300 تومان محاسبه می شود، بنابراین قیمت کم هم نیست. باید در کنار سیاستهای قیمتی سیاستهای تشویقی را نیز برای کاهش مصرف گاز اعمال کرد. به عنوان مثال می توان راندمان بخاریهای موجود در خانه ها را با کمی تغییر در سیستمهای داخلی آنها تا 50 درصد افزایش داد. 

کد خبر 244883

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =