واکاوی دلایل نبود خریدار در واگذاری پتروشیمی دماوند

پتروشیمی دماوند در صورت بموقع اجرا نشدن، بهره برداری از طرحهای مستقر در فاز دوم عسلویه را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

به گزارش شانا، تامین سرویسهای جانبی یا همان یوتولیتی برای پتروشیمی های مولد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در گذشته این سرویسها بیشتر در خود شرکتها تامین می شد اما به منظور تمرکز و بالا رفتن کیفیت، شرکتهایی برای تامین سرویسهای جانبی تاسیس شد که از آن جمله می توان به پتروشیمی فجر در منطقه ماهشهر و پتروشیمی مبین در منطقه ویژه عسلویه اشاره کرد.

با توجه به تجربه موفق این دو پتروشیمی، برای فاز 2 پتروشیمی عسلویه، طرح پتروشیمی دماوند، تعریف شد تا یوتیلیتی 24 پتروشیمی تولیدی حاضر در این منطقه را تامین کند.

حسین شهریاری، مدیرعامل پتروشیمی دماوند، اظهارکرد: اگر پتروشیمی دماوند بموقع اجرا نشود، بهره برداری از طرحهای فاز دو عسلویه با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.

شهریاری در ادامه گفت: پتروشیمی دماوند قرار است سرویسهای جانبی مانند برق، بخار، انواع آبهای صنعتی را به 24 شرکت پتروشیمی حاضر در پتروشیمی فاز 2 بدهد تا آنها بتوانند 30 میلیون تن پتروشیمی در سال تولید کنند.

وی با اشاره به روند خصوصی سازی پتروشیمی ها، افزود: به هرحال تصمیم بر این شد که پتروشیمی دماوند واگذار شود. به همین منظور  در سالهای 93 و 94، این پتروشیمی 4 بار به صورت عرضه عمومی ارائه شد اما خریداری نداشت.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی دماوند گفت: دلیل نبود خریدار این است که فرآیند تبادلات بین دماوند و شرکتهای پتروشیمی پیچیده است و ممکن است با تغییر سیاستگذاریها برای راه اندازی طرحهای فاز 2 ، این پتروشیمی برای فروش سرویسهای جانبی مشکلاتی را داشته باشند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر هزینه سرمایه گذاری و تکمیل این طرح بالاست و افرادی که می خواهند در پتروشیمی دماوند سرمایه گذاری کنند علاوه بر تضمین پرداخت بدهیها و پرداخت اقساط خرید هزینه خرید دماوند، هزینه سرمایه گذاری را هم برای تکمیل پروژه متقبل شوند.

شهریاری افزود: چون این تعهدات سنگین است، کمتر سرمایه گذاری حاضر به ورود به این طرح است.

وی در خصوص احتمال حضور سرمایه گذار خارجی در این طرح گفت: سرمایه گذاران خارجی هم اگر بخواهند با مالکیت در این طرح سرمایه گذاری کنند، از آن رو که فروش محصولات دماوند به واحدهای تولیدی بستگی به سیاستگذاریهای داخلی دارد و با روندتصمیم گیریها آشنا نیستند، نگران اجرا نشدن طرحهای تولیدی هستند.

وی خاطر نشان کرد: واگذاری پتروشمی دماوند به دلیل نبود خریدار متوقف شده و به همین دلیل نمی توانیم به شکلی مناسب در طرح سرمایه گذاری کنیم و متاسفانه به نظر می رسد که با تاخیر در بهره برداری از آن مواجه می شویم و طرحهایی مانند مرجان، بوشهر، دنا، سبلان، تخت جمشید، انتخاب و... که تا سال آینده به تولید می رسند، در تامین یوتیلیتی با مشکل مواجه شوند.

وی پیشرفت فاز 1پتروشیمی دماوند را 35درصد و پیشرفت کل پروژه را 16.5 درصد عنوان کرد و افزود: این پیشرفت برای شرائط منطقه و پتروشیمی های در حال ساخت مناسب نیست.

شهریاری گفت: تا پایان سال 95 پتروشیمی مرجان و در اوایل سال 96 پتروشیمی های بوشهر، دنا و سبلان نیازمند یوتیلیتی خواهند بود که با این روش و سرعت انجام کار پتروشیمی دماوند برای تامین یوتیلیتی آماده نخواهد شد.

وی ادامه داد: به نظر می رسد ضرورت دارد که شرکت پتروشیمی دماوند حداکثر تا دو ماه آینده تعیین تکلیف شود، و این امر ممکن است از طریق واگذاری به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و یا از طریق جذب سرمایه گذاران  بخش خصوصی  و یا خارجی باشد.

شهریاری گفت: شاید اگر این شرکت زیر نظر شرکت ملی صنایع پتروشیمی می ماند می توانست موثر باشد اما از سوی دیگر، شاهد واگذاریهای موفق فجر و مبین بودیم ، بنابراین سیاست بر این شد که دماوند واگذار شود.

مدیرعامل پتروشیمی دماوند ادامه داد: اما اختلاف این است که مبین و فجر پروژه های تکمیل شده و در حال تولید بودند اما دماوند هنوز طرح در حال اجراست و نیاز به سرمایه گذاری دارد.از سوی دیگر چون فجر و مبین در قالب هلدینگ واگذار شدند نگرانی فروش محصولات خود را نداشتند.

وی با اشاره به این که در حال حاضر، 100 درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، گفت: قیمت کشف شده و میزان بدهی این شرکت به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مقادیر نقدینگی مورد نیاز به مابقی کار از موانع واگذاری این شرکت به حساب می آید.

شهریاری گفت: در صورت واگذاری و تامین اعتبار  فاز 1 پتروشیمی دماوند را می توان ظرف 18 تا 20 ماه آماده کرد که برای شرکتهای تولیدی مانند مرجان این زمان زیادی است، و باید ظرف 10 ماه برخی بخشها را راه اندازی کنیم تا سرویسهای مورد نظر ارائه شود.

وی با اشاره به این که جایگزین دیگری برای تامین یوتیلیتی درفاز دوم منطقه ویژه پارس جنوبی وجود ندارد، افزود: یوتیلیتی شرکتهای کاویان، مهر و مروارید در فاز 2 پتروشیمی، با توجه به بهره برداری نشدن از دماوند از طریق برخی خطوط موقت از مبین تامین شد اما اکنون ظرفیت تولید مبین کامل است و دیگر نمی تواند به دیگر پتروشیمی های فاز 2 یوتولیتی بدهد.

شهریاری در پایان گفت: دماوند برای سال 95 در فهرست واگذاری خواهد بود. امیدوارم عرضه به صورت مذاکره ای باشد تا خریدار مناسب پیدا شود.

کد خبر 259613

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =