نقش توسعه صنعت پتروشیمی در شکوفایی منطقه ویژه پارس

روزهای خاموش نفت، گاز و پتروشیمی به سرآمد و حالا این صنعت با رویکرد مدیریتی تازه چند سالی است که قبایی تازه بر تن دارد. قبایی که با به جریان افتادن طرحها و پروژه های متوقف شده، رخت فرسودگی و رکود را برکنده و جان تازه ای گرفته است.

بیژن زنگنه با تجربه دیرینه خود از همان ابتدای حضور در طبقه پانزدهم وزارت نفت حساب ویژه ای روی صنعت پتروشیمی کشور باز کرد و با تمهید برنامه های ویژه، بار دیگر شکوفایی به این صنعت بازگردانده شد.

امروز از وضع نابسامانی که برای دولت تدبیر و امید به میراث مانده بود رد کمتری برجا مانده است و در این میان صنعت پتروشیمی آینه تمام نمای این تدبیر است که بخشی از آن منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به ثمر نشسته است.

این گونه است که بیژن زنگنه، وزیر نفت با اطمینان از استثنایی ترین سال برای صنعت پتروشیمی سخن می گوید که تنها در طول یک سال شاهد افتتاح ۱۰ پروژه خواهد بود. شاید مرور تاریخ صنعت پتروشیمی چنین شکوفایی را کمتر در خاطره خود داشته باشد.

بازدید وزیر نفت هم فردا (پنجشنبه، چهارم شهریور ماه) برای بررسی طرحهای پتروشیمی است که برخی از آنها در آستانه راه اندازی و بهره برداری رسمی هستند.

پتروشیمی کاویان فاز 2

فاز دوم پتروشیمی کاویان (الفین یازدهم) به عنوان یکی از طرحهای توسعه ای در صنعت پتروشیمی است که با تامین کامل خوراک، تولید اتیلن این مجتمع سالانه به بیش از ٢ میلیون تن می رسد.

مجتمع پتروشیمی کاویان، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اتیلن کشور با سالانه ٢ میلیون تن ظرفیت تولید است و اتیلن تولیدی در پتروشیمی کاویان با خط لوله اتیلن غرب به مجتمع های پتروشیمی‌ لرستان، کرمانشاه، ایلام، اندیمشک، کرمانشاه، کردستان، مهاباد و میاندوآب ارسال و مازاد تولید نیز در پتروشیمی‌های منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر استفاده می شود.

فاز یک پتروشیمی کاویان در سال ٩١ راه اندازی شد و دلیل تاخیر در راه اندازی فاز ٢، کمبود خوراک و مشکلات ناشی از تحریمهای اعمال شده علیه این صنعت بوده است.

پروژه منواتیلن گلایکول مروارید

پروژه منواتیلن گلایکول (MEG) پتروشیمی مروارید در آستانه بهره برداری رسمی قرار دارد؛ می توان انتظار داشت واحد فرآیندی منواتیلن گلایکول (MEG Plant) با ظرفیت تولید حدود ٦٠٠ هزار تن محصولات اتیلن گلایکول بزودی راه اندازی شود.

مقدار خوراک این واحد سالانه ٣٤٠ هزارتن اتیلن و ٣٦٨ هزار تن اکسیژن خواهد بود و محصولات تولیدی آن شامل ٥٠٠ هزار تن در سال منو اتیلن گلایکول، ٥٠ هزار تن در سال دی اتیلن گلایکول (DEG) و ٣,٤ هزار تن در سال تری اتیلن گلایکول (TEG) است.

پردیس فاز 3- اوره و آمونیاک

ساخت فاز 3 پردیس که در زمینی به مساحت 13.5 هکتار از سال 90 کلید خورده است، پیش بینی می شود امسال آماده بهره برداری باشد. محصولات اصلی این واحد پتروشیمی، آمونیاک و اوره است. خوراک اصلی مجتمع پتروشیمی پردیس گاز طبیعی است که از فازهای میدان گازی مشترک پارس جنوبی تامین می‌شود.

ظرفیت اسمی برای فازهای یک و دو این مجتمع پتروشیمی سالانه یک میلیون و ۳۶۰ هزار تن آمونیاک و دو میلیون و ۱۵۰ هزار تن اوره است؛ برای ذخیره سازی آمونیاک سه مخزن هر یک به ظرفیت ۲۰ هزار تن و در مجموع ۶۰ هزار تن و همچنین سه انبار هر یک به ظرفیت ۵۰ هزار تن و مجموع ۱۵۰ هزار تن برای اوره وجود دارد.

پتروشیمی تخت جمشید پارس ( پلی استایرین)

این طرح در زمینی به مساحت 3.75 هکتار در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست، احداث این طرح از سال 93 کلید خورد و محصول تولیدی آن جی پی پی اس به میزان 50 هزار تن در سال است.

شرکت پتروشیمیایی تخت جمشید پارس عسلویه با هدف تولید انواع محصولات پلی استایرن در سال 1392 توسط بخش خصوصی تاسیس شد. این شرکت در نظر دارد آینده ای نزدیک به ظرفیت تولید 65 هزار تن درسال انواع محصولات PS، HIPS و XPS و 120 هزار تن درسال EPS دست یابد.از این رو در گام نخست با هدف عرضه محصول با ارزش XPS اقدام به خرید یک واحد نو تحت لیسانس شرکت TOYO شده است.

پلی استایرن، یکی از متداولترین رزینهای تجاری ترموپلاستیک و آمورف است که محدوده وسیعی از خواص فیزیکی و مکانیکی را داراست و قیمت جذاب آن، نظر تولیدکنندگان طیف گسترده ای از اقلام را به خود جلب می‌ کند، این ماده به صورت گرانول‌های استوانه‌ای شکل (یا دانه‌های کروی پلی استایرن انبساطی) تولید می‌گردد و فرآیند تولید آن بر مبنای پلیمریزاسیون پیوسته (یا ناپیوسته در مورد پلی استایرن انبساطی) مونومر استایرن انجام می‌پذیرد، آماده بهره برداری قرار دارد.

پتروشیمی دماوند

این طرح در زمینی به مساحت 90 هکتار در حال اجراست. شرکت پتروشیمی دماوند به عنوان مجری طرح تامین یوتیلیتی و آفسایت فاز دوم پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس عسلویه برای تامین برق، آب، بخار، هوای فشرده، اکسیژن، ازت، گاز سوخت و خوراک و شبکه خطوط ارتباطی مجتمع های تولیدی فاز دوم طرح های پتروشیمی، در نظر دارد واحد های هوا، آب، نیروگاه، ایستگاه‌های اصلی و فرعی تقلیل فشارگاز، آبگیر، زباله سوز، تصفیه پساب های صنعتی و آفسایت را در فاز دو مجتمع های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، احداث ، راه اندازی و بهره برداری کند. فاز یک پتروشیمی دماوند در برنامه ریزی امسال قرار دارد.

پتروشیمی بوشهر

پتروشیمی بوشهر با ظرفیت سه میلیون تن محصول در سال در حال ساخت است و شامل واحدهای اتان، اتیلن، برش های سه کربنه، متانول، گوگرد، پلی اتیلن سبک و سنگین خطی، اسید استیک می شود.

این شرکت پتروشیمی با هدف تولید سالانه یک میلیون و ٦٥٠ هزار تن متانول، یک میلیون تن الفین، پانصد و پنجاه هزار تن اتیلن گلایکول، ٣٠٠هزار تن پلیمر سنگین و سبک و سیصد هزار تن اسید استیک طراحی و اجرا می شود.

پتروشیمی بوشهر همچنین ظرفیت ١٥٠ هزار تن جداسازی گوگرد، ٢٩٥ میلیون فوت مکعب در روز بازیابی اتان و ٣٢٤ میلیون فوت مکعب در روز شیرین سازی گاز را دارد.

پلی استایرین انتخاب

طرح تولید 250 هزار تنی پلی‌استایرن پتروشیمی انتخاب در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست. مطابق برنامه ریزی صورت گرفته در برنامه افتتاح طرحهای امسال قرار دارد.

پلی استایرین در صنعت ساختمان به عنوان عایق صنایع برق و الکترونیک و در صنایع بسته بندی به عنوان محافظ و یخدانهای نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود.

کد خبر 267586

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =