فاصله ایران و قطر در برداشت گاز از پارس جنوبی کاهش یافت

برداشت گاز از میدان پارس جنوبی در ابتدای دولت یازدهم 250 میلیون مترمکعب در روز بود که هم اکنون به بیش از 430 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است تا فاصله ایران با شریک قطری خود در این میدان کاهش یابد.

به گزارش خبرنگار شانا، افزایش برداشت گاز از فازهای پارس جنوبی از مهمترین اولویتهای وزارت نفت در دولت یازدهم است به نحوی که با اولویت بندی فازها، تزریق منابع به فازهای با پیشرفت بالاتر اختصاص یافت تا طلسم بهره برداری از فازهای پارس جنوبی و کاهش فاصله ایران از قطر در برداشت از بزرگترین میدان گازی جهان شکسته شود. 

میدان گازی پارس جنوبی یکی از بزرگترین منابع گازی مستقل دنیاست که در محدوده مرزی آبی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد. مساحت این میدان 9 هزار و 700 کیلومتر مربع و سهم ایران سه هزار و 700 کیلومتر است. براساس برآوردهای صورت گرفته ذخیره گاز این بخش از میدان 14 تریلیون مترمکعب گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است که بیش از هشت درصد کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل می شود. 

افزایش 180 میلیون مترمکعبی در برداشت روزانه از پارس جنوبی

براساس گزارش عملکرد شرکت ملی نفت ایران که به مناسبت هفته دولت درباره فعالیتهای صورت گرفته در میدان گازی پارس جنوبی منتشر شده است، تا پیش از روی کارآمدن دولت یازدهم (شهریورماه 92)، ایران روزانه نزدیک به 250 میلیون مترمکعب گاز از 10 فاز پارس جنوبی برداشت می کرد که هم اکنون با راه اندازی فازهای 12، 15، 16 و بخشی از فازهای 17 تا 19، این میزان برداشت با افزایش 180 میلیون مترمکعبی نسبت به سال 92 به 430 تا 450 میلیون مترمکعب در روز رسیده است. 

درآمدزایی سالانه 6 میلیارد دلاری از محل توسعه فاز 12 

طرح توسعه فاز 12 پارس جنوبی نخستین پروژه تکمیل شده در دولت یازدهم در سال 93 بود؛ تولید این فاز قبل از دولت یازدهم صفر بود و با روی کار آمدن دولت جدید و تمرکز فعالیتها، در بهمن ماه 92 سکوی A فاز  12 راه اندازی شد و با راه اندازی نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه این فاز در 20 بهمن ماه 92، تولید از این فاز محقق شد.

پس از آن فعالیتهای تکمیلی فاز 12 شامل پیش راه اندازی و راه اندازی ردیف دوم شیرین سازی پالایشگاه، راه اندازی همه واحدهای تاسیسات، اتصال پالایشگاه به خط لوله پنجم سراسری، تثبیت تولید از نخستین ردیف پالایشگاهی و تحقق تولید از ردیفهای دوم و ششم پالایشگاهی، صادرات میعانات گازی از طریق گوی شناور و بارگیری محموله های آن، آماده سازی واحدهای SRU و تثبیت تولید واحد بازیافت گوگرد و تولید گوگرد دانه بندی، نصب و راه اندازی سکوهای B و C، تولید از این دو سکو و تثبیت تولید از هر سه سکو در نهایت سبب تکمیل طرح و افتتاح رسمی آن از سوی دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در 26 بهمن ماه سال 93 شد.

با تکمیل این فاز افزایش تولید روزانه 75 میلیون مترمکعب گاز شیرین و تزریق آن به شبکه سراسری، تولید روزانه 750 تن گوگرد و 110 هزار بشکه میعانات گازی بعنوان مهمترین محصول پالایشگاه گازی محقق شد. با تحقق این میزان تولید درآمد سالانه 6 میلیارد دلار از فاز عاید کشور می شود.

راه اندازی فازهای 15 و 16 در دیماه 94 

طرح توسعه فازهای 15 و 16 پارس جنوبی، دومین پروژه شرکت نفت و گاز پارس بود که در دیماه 94 به بهره برداری رسید. با آغاز برداشت گاز این فاز، روزانه 56 میلیون و 600 هزار مترمکعب به ظرفیت برداشت گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی افزوده شد و با پالایش این میزان گاز، روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، 50 میلیون مترمکعب گاز شیرین، 400 تن گوگرد و سالانه یک میلیون و 50 هزار تن گاز مایع و یک میلیون تن اتان به تولید کشور افزوده شد. این طرح نیز که با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید، فعالیتهایی همچون آماده سازی سکوی 18B برای انتقال گاز به این فازها، در سرویس قرار گرفتن واحد پالایش آب اسیدی را در ادامه تکمیل طرح خود دنبال کرد.

با افتتاح این دو فاز در نهایت روزانه بین 20 تا 25 میلیون دلار به درآمد کشور افزوده شد که این جمع این میزان در سال به هفت میلیارد و 300 میلیون دلار می رسد.

راه اندازی کامل فازهای 17 و 18 تا پایان امسال 

فازهای 17 و 18 پارس جنوبی از دیگر طرحهای در دست توسعه شرکت نفت و گاز پارس است که بخشی از این فازها در دیماه 93 وارد مدار شد اما امسال این فازها به طور کامل به بهره برداری می رسند. با افتتاح این دو فاز روزانه 56 میلیون و 600 هزار مترمکعب گاز غنی به ظرفیت برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی افزوده می شود، همچنین با پالایش این میزان گاز، روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، 50 میلیون مترمکعب گاز شیرین، 400 تن گوگرد و سالانه یک میلیون و 50 هزار تن ال پی جی و یک میلیون تن اتان به ظرفیت تولید کشور افزوده می شود. 

بر اساس آمارها، تا پایان اردیبهشت ماه امسالپ یشرفت این پروژه 94.63 درصد بوده است. سکوی 18A و 17A این فازها تکمیل شده و هم اکنون گاز سکوی  17A در ردیف سوم شیرین سازی پالایشگاه پس از فرآورش به خط لوله سراسری تزریق می شود و سکوهای C و D فاز 14 نیز با هدف تکمیل زنجیره تولید فازهای 17 و 18 به این فازها اختصاص یافته اند. در مردادماه نیز سکوی 18B نصب شد و تا آبانماه به بهره برداری می رسد.

سکوی 17B نیز تا بهمن ماه راه اندازی می شود و به این ترتیب پرونده این دو فاز نیز بسته می شود. با افتتاح این دو فاز نیز نزدیک به چهار میلیارد دلار به درآمد سالانه کشور افزوده می شود.

به این ترتیب در پایان سال 94 مجموع برداشت گاز ایران از میدان گازی پارس جنوبی به 130 میلیارد مترمکعب رسید، ضمن این که در 9 ماه پارسال، افزون بر 96 میلیون بشکه میعانات گازی از پالایشگاههای مجتمع گاز پارس جنوبی صادر شده است که این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن بیش از 10 درصد رشد داشته است.

راه اندازی فازهای 19 تا 21 تا پایان امسال

از دیگر طرحهایی که قرار است تا پایان امسال به بهره برداری برسد، طرح توسعه فاز 19 است. این فاز معادل دو فاز استاندارد پارس جنوبی است که قرارداد توسعه آن خردادماه 89 نهایی شد. سکوی 19C این فاز در مردادماه راه اندازی و گاز آن به شبکه سراسری منتقل شد. سکوی 19A نیز در همین ماه (شهریورماه) نصب شد و اواخر شهریورماه نیز سکوی 19B این فاز در موقعیت خود نصب می شود. پیشرفت این فاز تا ابتدای مردادماه به بیش از 95 درصد رسیده است و تا پایان امسال به طور کامل به بهره برداری می رسد و سه تا چهار میلیارد دلار به درآمدهای سالانه کشور می افزاید. 

فازهای 20 و 21 پارس جنوبی نیز دو فاز دیگر پارس جنوبی هستند که امسال به بهره برداری می رسند. سکوی 21 این فاز در مرداد ماه نصب شد و بزودی راه اندازی می شود. با تکمیل همه عملیاتهای جانبی این فازها از جمله حفاریها، لوله گذاریها، پالایشگاه و فعالیتهای جانبی، با نصب و راه اندازی سکوی 20 که از شهریورماه آغاز می شود این دو فاز نیز تکمیل شده و به بهره برداری می رسند. 

تحقق افزایش برداشت از میدان پارس جنوبی 

به این ترتیب تا پایان امسال، پنج فاز پارس جنوبی در یکسال به بهره برداری می رسند و رکوردی در افتتاح فازهای این میدان مشترک ثبت می شود. با تکمیل این طرحها تا پایان سال مجموع تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به 530 تا 550 میلیون مترمکعب گاز شیرین می رسد که در کنار عواید مالی که برای کشور به همراه دارد، تامین خوراک پالایشگاهها و پتروشیمیهای داخلی نیز تقویت می شود.

آنطور که علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرده است، تا پایان امسال برداشت گاز از این میدان با قطر برابر می شود و انتظار می رود همه طرحهای توسعه پارس جنوبی با برنامه ریزیهای صورت گرفته تا پایان سال 96 و اوایل سال 97 تکمیل شود.

با توسعه کامل فازهای پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک به بیش از  800 میلیون مترمکعب در روز و میعانات گازی افزون بر یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید که این موضوع در راستای تکلیف افزایش تولید نفت و گاز که از محورهای تخصصی اقتصاد مقاومتی درحوزه نفت و گاز است خواهد بود.

کد خبر 267863

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =