۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۴
  • کد خبر: 267891
تلاش سعودی ها برای تقویت روابط نفتی با چین و ژاپن

معاون ولیعهد عربستان سعودی در آینده نزدیک برای گسترش روابط نفتی به چین و ژاپن سفر می کند.

به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که قرار است شاهزاده محمد بن سلمان، معاون ولیعهد عربستان سعودی، از 29 - 31 اوت (8 - 10 شهریور ماه) از چین دیدار کند و دوباره در روزهای چهارم و پنجم سپتامبر (14 - 15 شهریور ماه) برای حضور در اجلاس گروه 20 به این کشور بازگردد.

به گفته وزارت امور خارجه ژاپن، سلمان در فاصله میان این دو دیدار، از31 اوت تا سوم سپتامبر (10 - 13 شهریور ماه) با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، ملاقات خواهد کرد.

دولت سعودی تاکنون به درخواست ها برای اظهار نظر در باره جزئیات سفر سلمان، پاسخی نداده است.

چین و ژاپن که بزرگترین خریداران نفت عربستان سعودی در آسیا به شمار می روند، در حالی آماده پذیرایی از سلمان به عنوان فرصتی برای تعمیق روابط انرژی دو طرف می شوند که ریاض، بزرگترین صادر کننده نفت خام جهان، قصد دارد بزرگترین عرضه اولیه سهام را در تاریخ برگزار کند.

انتظار می رود که عربستان با فروش عرضه اولیه حدود پنج درصد سهام شرکت انرژی عربستان، سعودی آرامکو، مبلغی در حدود 100 میلیارد دلار کسب کند که بخش اصلی طرح سلمان برای خروج اقتصاد این کشور از سیطره درآمد نفت است.

این کشور خاورمیانه قصد دارد با سرمایه گذاری در پالایشگاه های کشورهای آسیایی به مصرف کنندگان و خریداران در کشورهایی مانند چین، هند، اندونزی، مالزی و ویتنام، نزدیک شود.

به گفته نیل بوریج، تحلیلگر موسسه استفورد سی برنشتاین اند کو، در هنگ کنگ، روابط با آسیا در سال های آتی با توجه به تمایل فزاینده تقاضا به این مسیر، اهمیت بسیار زیادی خواهد یافت.

وی افزود: ترغیب چینی ها به سرمایه گذاری مستقیم در آرامکو از طریق شرکت های عظیم نفتی یا عرضه بالقوه سهام آن در بورس های آسیا، راه دیگری برای تعمیق روابط خواهد بود.

همچنین به گفته جان اسفاکیاناکیس، مدیر بخش پژوهش اقتصادی مرکز پژوهش خلیج، با توجه به اندازه این عرصه اولیه سهام و تمایل بالقوه بخش های همگانی و خصوصی در آسیا، این عرضه اولیه سهام شرکت نفت دولتی عربستان به نام سعودی آرامکو، احتمالا بخشی از مذاکرات سلمان در این کشورها خواهد بود.

هنوز عربستان در باره انتخاب مکان و بورس برای عرضه سهام اولیه سعودی آرامکو، تصمیمی نگرفته است.

خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان، روز پنجشنبه (چهارم شهریور ماه) در لس آنجلس گفت که تقریبا تمامی بورس های عمده جهان با ما تماس گرفته اند و همگی برای عرضه سهام آرامکو رقابت می کنند. هر یک از این حوزه ها برای ما قدرت و نیرو و در عین حال برخی محدودیت ها و در برخی موارد خطراتی به همراه دارد.

چین در نیمه نخست سال جاری میلادی  (2016) حدود یک میلیون و 70 هزار بشکه نفت در روز از عربستان سعودی، بزرگترین صادر کننده عضو سازمان کشورهای صادر کننده نتف اوپک، وارد کرده است که حدود 14 درصد کل صادرات عربستان به شمار می رود.

روزنامه دیلی تلگرات در ماه مه نوشت که عربستان سعودی، گروه دولتی سینوپک چین را که بزرگترین پالایشگر جهان به شمار می رود، به عنوان سرمایه گذار راهبردی در سعودی آرامکو به شمار می آورد.

این در حالیست که روسیه با استفاده از خط لوله ارتباطی مستقیم و پایانه صادراتی نفت در اقانوس آرام به رقابت با عربستان سعودی در صادرات نفت به چین پرداخته و جایگاه نخست عربستان را به چالش کشیده است.

شرکت های مستقل پالایشگر چین، منبع تازه ای برای مصرف نفت شده اند و ایران نیز به عنوان یک عرضه کننده نوظهور، پا به عرصه بازارهای جهانی گذاشته است.

آرامکو با شرکت پتروچاینا در باره مشارکت در پالایشگاه یوننان این شرکت، مذاکرات مقدماتی می کند.

آرامکو همچنین 22 درصد سهام یک شرکت پالایش و بازاریابی سوخت را در فوجیان چین در اختیاردارد و شرکت صنایع پایه سعودی (سابیک) به همراه گروه سینوپک در سهام مجتمع پلی کربنات تاجین شراکت دارد.

همچنین 37.5 درصد سهام پالایشگاه ینبع عربستان نیز به شرکت چاینا پترولیوم اند کمیکال وابسته به گروه سینوپک، تعلق دارد.

از سوی دیگ عرضه نفت خام عربستان سعودی به ژاپن در نیمه نخست سال جاری میلادی (2016)، با هشت درصد افزایش به یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز رسیده است که به این ترتیب عمده ترین عرضه کننده نفت خام به ژاپن به شمار می رود.

به گفته منابع آگاه، ژاپن قصد بررسی تجدید یک توافقنامه را دارد که به آرامکو امکان ذخیره سازی حدود یک میلیون کیلولیتر (6 میلیون و 290 هزار بشکه) نفت خام در جزیره اوکیناوا و همچنین دیگر طرح های اقتصادی را می دهد.

آرامکو همچنین 14.96 درصد سهام پالایشگاه نفت شواشل سکیو را در اختیار دارد و بزرگترین سهامدار آن پس از رویال داچ شل هلند و انگلیس به شمار می رود.

آرامکو همچنین به تکمیل تاسیسات پتروشیمی درون پالایشگاه مشترک با شرکت سومیتوموکمیکال ژاپن در رابغ عربستان، نزدیک شده است.

کد خبر 267891

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =