تجارت گاز با ترکمنستان همچنان در دستور کار است

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: اکنون نیازی به موازنه شبکه خود به گاز ترکمستان نداریم، اما بحث ما با ترکمستان و همکاری با کشورهای گازی همسایه تجارت گاز است.

به گزارش خبرنگار شانا، حسن منتظرتربتی، امروز (دوشنبه، سوم شهریورماه) در حاشیه آیین بهره‌برداری رسمی از طرح‌های ملی وزارت نفت در بخش گاز (طرح توسعه مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، آغاز عملیات بهره‌برداری رسمی از هزار و ۸۵۰ کیلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسری انتقال و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز) در جمع خبرنگاران گفت: خوشبختانه امروز پروژه‌های بسیار خوبی افتتاح شدند که تأثیری بسزا بر شبکه، نقل و انتقالات و پایداری گاز دارد.

وی ادامه داد: صنعت گاز کشور هم‌اکنون در نقطه اوج قرار دارد، زیرا به پشتوانه ذخایر عظیم گازی کشور در سال‌های اخیر رخدادهای مطلوبی در افزایش تولید گاز شاهد بوده‌ایم؛ تولید در پارس جنوبی افزایش یافته است، همچنین در هفت سال گذشته بیش از ۵ هزار کیلومتر خط لوله اجرا کردیم که سبب شد از شبکه خطی به شبکه‌ای گسترده در کل کشور برسیم و در عین حال شاهد حبس گاز در جنوب کشور نباشیم و نقاط ضعف شبکه را نیز برطرف کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه کشور از نظر تأمین گاز پایدار است، تصریح کرد: گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور در این سال‌ها دنبال شده و اتفاق‌های خوبی در این حوزه افتاد که موضوع قابل توجه تأمین منابع مالی طرح‌های گازرسانی بود که شرکت ملی گاز به دلیل مصوبه‌های شورای اقتصاد در ذیل بند «ق» و «ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید» مشکلی در تأمین هزینه‌ها نداشت، به همین دلیل گازرسانی به روستاها با سرعت خوبی انجام شد.

۲۲ استان سبز هستند

تربتی با بیان اینکه حدود ۱۷ هزار روستا در دولت‌های یازدهم و دوازدهم گازدار شدند، افزود: برنامه ما این است که تا پایان امسال ۳ هزار روستای دیگر به شبکه گاز کشور متصل شوند و همین حالا هم حدود ۹۰۰ پروژه آماده بهره‌برداری است که این موضوع به‌عنوان «پویش استان‌ سبز» دنبال می‌شود، اگر مبنا این باشد که ۹۵ درصد گازرسانی در کشور نقطه قوت خوبی باشد، می‌توان گفت با احتساب پروژه‌های آمادهشده، حدود ۲۲ استان سبز هستند و ما اکنون در کل کشور به بیش از ۹۵ درصد پوشش گازرسانی رسیده‌ایم.

وی با اشاره به برنامه‌های شرکت ملی گاز ایران در سال ۱۳۹۹ گفت: افزیش تولید در پارس جنوبی همچنان دنبال می‌شود و با توجه به شرایطی که در پارس جنوبی است، خود را آماده می‌کنیم تا هیچ حبس گازی نداشته باشیم. بخشی در توسعه خط لوله به موازات کریدور غرب و ایستگاه‌های تقویت فشار صرف می‌شود و ان‌شاءالله این روند تولید گاز ادامه دارد که پیش‌بینی می‌کنیم حداقل ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش داشته باشد.

معاون وزیر نفت در امور گاز پاسخ به پرسشی درباره نتیجه داوری پرونده گازی ایران و ترکمنستان و اینکه آیا نیازی به واردات گاز برای استان‌های شمالی کشور وجود دارد یا خیر، اظهار کرد: آقای زنگنه در این سال‌ها وقت زیادی برای افزایش تولید در پارس جنوبی گذاشتند و در عین حال به مدد توسعه شبکه گازرسانی اکنون نیازی به موازنه شبکه خود به گاز ترکمنستان نداریم، اما بحث ما با ترکمنستان و همکاری با کشورهای گازی، تجارت گاز است.

تربتی در این باره توضیح داد: ما همچنان از ارتباط با ترکمنستان در زمینه تجارت گاز استقبال می‌کنیم و حتی در دوران داوری چند بار به ترکمنستان اعلام کردیم که ایران مانعی برای دریافت گاز ندارد و نشست‌هایی با آنها داشتیم که همچنان پیگیری می‌شود و امیدواریم بتوانیم مطابق روال پیشین در قالب تجارت گاز، جریان گاز ترکمنستان به کشور را داشته باشیم؛ نه‌تنها با ترکمنستان، بلکه همه کشورهای همجوار، زیرا بخشی از اهداف سند چشم‌انداز ۱۰ درصد تجارت جهانی گاز است.

وی تأکید کرد: با این تفاسیر ما به دنبال آن هستیم که چه در قالب قراردادهای پیشین چه قراردادهای جدید، چه بخش دولتی و چه خصوصی، بتوانیم رابطه گازی خود را با ترکمنستان ادامه دهیم.

ظرفیت لازم برای سوآپ گاز وجود دارد

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: اکنون شرکت‌هایی همچنان به دنبال سوآپ گاز هستند تا بتوانند گاز را از ترکمنستان بیاورند. بحث صادرات گاز به ارمنستان، آذربایجان و ترکیه هم مطرح است. ما زمینه را آماده کرده‌ایم و خوشبختانه ظرفیت برای سوآپ گاز وجود دارد، یعنی این امکان که ما بتوایم گاز را در شمال شرق دریافت کنیم و به هرجایی که لازم است ترانزیت و سوآپ کنیم، این زیرساخت هم‌اکنون آماده است.

بخش خصوصی به تجارت گاز ورود کند

تربتی ادامه داد: خوشبختانه نوع طراحی شبکه‌ای که در طول سال‌های پیش انجام شده این زمینه را فراهم کرده است تا در همه نقاط مرزی کشور بتوانیم گاز را از دارندگان گاز دریافت کنیم و به مصرف‌کنندگان گاز برسانیم، این زمینه را آماده کرده‌ایم، بنابراین از این نظر مشکلی وجود ندارد. ما بیشتر از ورود بخش خصوصی به تجارت گاز استقبال می‌کنیم  و زمینه را در اختیار آنها قرار می‌دهیم.

وی درباره برنامه دولت برای صادرات گاز و بعضی انتقادهای مطرح‌شده در این حوزه، گفت: صادرات گاز موضوعی چندوجهی است، یعنی فقط نقش شرکت ملی گاز مطرح نیست و در سطح وزارت نفت دنبال می‌شود و شاهد رخدادهای مطلوبی هم در این حوزه بودیم، در طول سال‌های گذشته در بحث صادرات به عراق به لحاظ عدد و رقم شاهد افزایش مقادیر صادراتی مطلوبی بودیم و کمک خوبی هم از نظر ارزی داشته است، اما دلیل اینکه به اعداد برنامه نرسیده‌ایم این است که بخشی از اعداد برنامه ناظر به صادرات به‌صورت گاز طبیعی مایع‌شده (ال‌ان‌جی) بوده است که آقای زنگنه هم اشاره کردند در این بخش به‌دلیل تحریم ما نتوانستیم واحدهای  ال‌ان‌جی را راه‌اندازی کنیم.

تحویل گاز به پتروشیمی اولویت دارد

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: بخشی هم مربوط به صادرات گاز به پاکستان بوده که این کشور استقبال نکرده است، اما بحث اصلی در موضوع صادرات گاز تخصیص مناسب است؛ مقادیری گاز غیر از مصارف داخلی در اختیار داریم که شاید تصمیم بهتر این باشد که ما بررسی کنیم که این مقدار گاز را به چه بخش‌هایی اختصاص دهیم بهتر است. بخشی از آن می‌تواند به صادرات اختصاص یابد که ارز مستقیم وارد می‌کند و بخشی هم به پتروشیمی‌ها می‌دهیم، اما من فکر می‌کنم تحویل گاز به پتروشیمی نسبت به صادرات در اولویت است، زیرا  پتروشیمی هم با فروش محصولات به بازارهای بین‌المللی ارز آوری دارد، با این تفاوت که برای ما ارزش افزوده داخلی هم ایجاد می‌کند و سبب اشتغال‌زایی می‌شود.

تربتی ادامه داد: موضوع مهم نحوه تخصیص است؛ طبق صحبتی که آقای وزیر با کمیسیون انرژی مجلس هم داشتند این بحث مطرح شده که برنامه‌های آینده در این حوزه بیشتر ناظر بر این باشد که ما ببینیم در چه بخشی ارزش افزوده بیشتری وجود دارد و ما آن را بیشتر توسعه دهیم که به نظر من تهیه سند مناسبی از اینها شاید بهترین اقدام باشد، به‌ دلیل اینکه بتوانیم همه آنها را مدیریت کنیم که بخشی از آن به پتروشیمی اختصاص می‌یابد و بخشی هم به صادرات.

به نهایی شدن پروژه صادرات گاز به پاکستان امیدواریم

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد رویکرد وزارت نفت با توجه به جهش سومی که در پتروشیمی مطرح است و در صحبت‌های مقام معظم رهبری هم بود که نشان می‌دهد پتروشیمی در کشور اهمیت ویژه‌ای دارد، من فکر می‌کنم صنعت گاز ایران و نوع تخصیص گاز مسیر خوبی را رفته است و اولویتی به پتروشیمی داده شده که می‌تواند ارزآوری داشته باشد، البته ما در کنار تامین گاز پتروشیمی‌ها، موضوع صادرات به اروپا را دنبال می‌کینم و در عین حال امیدواریم صادرات گاز به پاکستان نیز اجرایی شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در توضیحات بیشتری درباره قرارداد گازی با پاکستان، گفت: ما فروشنده گاز هستیم و داوری آخرین اقدام ماست. منافع ما در همکاری و فروش گاز خواهد بود، در همه این دوران ضمن اینکه همیشه مستندسازی و رفتن به داوری مطرح بوده، اما همه برنامه و اساس کار ما این است که ان‌شاءالله بتوانیم به عنوان یک صادرکننده در پاکستان حضور داشته باشیم و سیاسیون کشور هم تلاش می‌کنند همین اتفاق بیفتد. من هنوز فکر می‌کنم رفتن به داوری به عنوان یک گزینه می‌تواند مطرح باشد، اما بهتر است آخرین گزینه‌مان باشد و امیدوار باشیم که روزی گازمان را به پاکستان هم صادر کنیم.

تربتی در پاسخ به این پرسش که قراردادهای گازرسانی با پیمانکاران ارزی است یا ریالی، اظهار کرد: قراردادهای ما در داخل ریالی است و به‌طور معمول هم سازمان برنامه و بودجه با ضرب و تعدیل‌هایی که می‌کند تورم‌ها را پوشش می‌دهد. البته تعداد کمی از این قرادادها از پارسال به دلیل افزایش قیمت لوله و پلی‌اتیلن و لوله‌های فولادی دچار مشکل شدند که قانون‌گذار هم پیش بینی کرده بود، یعنی ضرایب و شاخص‌هایی برای تعدیل مشخص شده و این اختیار را به پیمانکار داده بود که اگر با این ضرایب امکان ادامه کار وجود دارد ادامه دهند و در غیر این صورت بدون مشمول شدن جریمه یا سختگیری بتوانند  قرارداد را پایان دهند.

وی یادآور شد: این مسئله در سال ۹۸ بود، اما اکنون حل شده است و بیشتر آنها با ضرایب تعدیل ادامه دادند و تعداد کمی هم به کار خود پایان دادند و ما با برگزاری مناقصه قرارداد دوباره امضا کردیم و هم‌اکنون تقریباً همه  قراردادها در حال انجام است.

کد خبر 306441

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =