پایلوت تولید نیمه صنعتی نانو لوله های کربنی که یکی از کاربردهای آن جذب و ذخیره سازی گاز طبیعی است، با ظرفیت 20 کیلوگرم در روز مهر ماه امسال در پژوهشگاه صنعت نفت راه اندازی می شود.
مسئول طرح تولید انبوه نانو لوله های کربنی در پژوهشکده گاز پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام این مطلب به خبرنگار شانا افزود: این طرح مراحل آزمایشگاهی را پشت سر گذاشته و تولید نیمه پیوسته آن انجام شده است و هم اکنون پژوهشگاه در صدد راه اندازی تولید پیوسته و نیمه صنعتی است که پایلوت آن تا مهر ماه نصب و راه اندازی می شود.
دکتر علیمراد رشیدی در باره استفاده از نانو لوله های کربنی به عنوان نانو کاتالیست برای جذب و ذخیره سازی گاز طبیعی و هیدروژن گفت: این روش فناوری تازه ای را در ذخیره سازی به نام فناوری"ای ان جی" (Adsorb Natural Gas) معرفی می کند که می تواند جانشین فناوری "سی ان جی" (Condensed Natural Gas) شود.
وی افزود: با استفاده از این فناوری دیگر به باک های تحت فشار و سنگین و پرحجم نیاز نخواهد بود، زیرا در ذخیره سازی به روش "سی ان جی" از فشار 100 تا 150 بار استفاده می شود، اما دامنه فشاری "ای ان جی" 30 بار و با دمای محیط سازگار است. در این روش، گاز در فشارهای پایین روی سطح جاذب می نشیند و هنگام استفاده خارج می شود و می سوزد. این در حالی است که جاذب می ماند و می توان دوباره از آن استفاده کرد.
دکتر رشیدی تصریح کرد: با استفاده از این روش می توان باک خودرو را طوری طراحی کرد که دارای ضخامت زیاد و شکل سیلندری یا استوانه ای نباشد و آن را به شکل های دیگربرای مثال مکعب مستطیل در هر جای خودرو قرار داد.
مسئول طرح تولید انبوه نانو لوله های کربنی افزود: این فناوری با تولید 20 کیلوگرم در روز، دیگر اثبات شده است و مقیاس بعدی تولید 25 کیلوگرم در ساعت است یا حدود 600 تا 700 کیلوگرم در روز است که باید با سرمایه گذاری بخش خصوصی یا شرکت های تابعه و وابسته به وزارت نفت انجام گیرد.
دکتر رشیدی قیمت هر گرم نانو لوله کربن را به طور متوسط 5 تا 20 دلار عنوان کرد و استفاده از این ماده در ذخیره سازی هیدروژن که به عنوان یکی از سوخت های آینده مطرح است، سولفور زدایی از نفت خام، تولید سوخت "جی تی ال" و پزشکی را از دیگر موارد کاربرد نانو لوله های کربنی اعلام کرد.
کد مطلب 86509
نظر شما