توافق تاریخی اوپک و غیراوپک از نوسان‎های بازار نفت می‎کاهد

وزیر انرژی عربستان در کنفرانس مطبوعاتی پایان نشست کشورهای عضو وغیرعضو اوپک، توافق روز شنبه در وین را تاریخی توصیف کرد و وزیر انرژی روسیه دستاورد این توافق را کاهش نوسان‎های بازار نفت و بازگشت سرمایه‎ها به پروژه‎های نفتی دانست.

به گزارش خبرگزاری رویترز از وین، کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز شنبه (20 آذرماه) برای کاهش تولید نفت خام و کاستن از مازاد عرضه در بازار نفت به نخستین توافق مشترک خود از سال 2001 میلادی  دست یافتند، این توافق پس از تحمل دو سال قیمت‎های پایین نفت خام و تحت فشار قرار دادن بودجه بسیاری از کشورهای تولید کننده نفت، حاصل شد.

توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک امروز پس از حدود یک سال مذاکره و رایزنی میان اعضای اوپک حاصل شد، اکنون پس از این توافق تاریخی که پس از سال‎ها سرانجام سبب همگرایی میان تولیدکنندگان اوپکی و غیراوپکی شد، بازارهای جهانی نفت خام هم اکنون نگاه خود را به سوی میزان تعهد طرف‎‎های این توافقنامه سوق می دهد.

اعضای اوپک در نشست عادی 171 خود در وین تصمیم گرفتند در مجموع (13 عضو) روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه از تولید خود بکاهند و این مقدار را به 32 میلیون و 500 هزار بشکه در روز برسانند، از این رو اندونزی عضو چهاردهم که پس از هشت سال تعلیق عضویت خود، به تازگی به این سازمان پیوسته بود، مجبور شد دوباره عضویت خود را به حال تعلیق در آورد.

بر اساس توافق نشست 171 عضو اوپک قرار شد به جز نیجریه و لیبی، اعضای دیگر این سازمان 4.5 درصد از تولید خود بکاهند، با این حال ایران مجاز شد تولید نفت خام خود را از یکم ژانویه (دوره 6 ماهه این توافق)، روزانه به طور میانگین 90 هزار بشکه افزایش دهد و مجموع آن را به سه میلیون و 797 هزار بشکه در روز برساند.

الفالح

خالد الفالح، وزیر انرژی، صنعت و منابع معدنی عربستان روز شنبه در پایان نشست کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در یک کنفرانس مطبوعاتی  در کنار محمد بن صالح الساده، وزیر صنعت و انرژی قطر که تا پایان سال 2016 میلادی ریاست دوره ای اوپک را هم بر عهده دارد و الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، گفت: توافق روز شنبه کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در نشست وین که در محل دبیرخانه اوپک برگزار شد، شرایط را برای تقویت همکاری تولیدکنندگان نفت هموار می کند.

وزیر انرژی عربستان  توافق نشست وین را تاریخی خواند.

نواک

نواک در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: توافق امروز کشورهای عضو و غیرعضو اوپک به روند تثبیت بازارهای جهانی نفت خام شتاب می بخشد، از نوسان‎های بازار نفت می کاهد و سرمایه های جدید را روانه پروژه‎های صنعت نفت جهان می‎کند.

وزیر انرژی عربستان روز شنبه اعلام کرد که عربستان شاید تولید نفت خام خود را بیشتر از توافق انجام شده در نشست 171 اوپک (روزانه 486 هزار بشکه)، کاهش دهد.

کشورهای غیرعضو اوپک در کنار 13 کشور عضو اوپک متعهد شدند که روزانه 560 تا 600 هزار بشکه از تولید خود بکاهند که دوره اجرای این توافق از یکم ژانویه 2017 آغاز می‎شود.

به گزارش شانا، کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک بر حسن اجرای این توافق نیز نظارت خواهد داشت.

نواک گفت: روسیه روزانه 300 هزار بشکه از تولید نفت خام خود می کاهد و این کاهش تدریجی رخ می دهد و تا پایان مارس روسیه نسبت به سطح تولید خود در ماه اکتبر یعنی 11 میلیون و 247 هزار بشکه در روز، روزانه 200 هزار بشکه کمتر تولید خواهد کرد.

به گفته وزیر انرژی روسیه، تولید نفت خام این کشور پس از 6 ماه به 10 میلیون و 947 هزار بشکه در روز می رسد.

آمیرتا سن، یک تحلیلگر در موسسه مشاوره ای انرژی اسپکتس در این باره گفت: در مقایسه با دو ماه گذشته زمانی که چشم انداز درباره حصول یک توافق به‎طور کامل تیره و تار شده بود، توافق روز شنبه در نشست وین یک چرخش بزرگ به شمار می آید.

وی ادامه داد: اعضای اوپک نفت 60 دلاری را هدف گرفته اند، به طوری که انتظار می رود قیمت‎های بالای این سطح می تواند دوباره شرایط را برای بازگشت تولیدکنندگان رقیب فراهم کند.
 
قیمت‎های جهانی نفت خام در 2 سال گذشته پس از افزایش تولید شدید عربستان که یکی از اهداف آن از دور خارج کردن پروژه های برداشت نفت خام از ذخایر شیل در آمریکا بود، نصف شد.

سقوط قیمت نفت به سطوح کمتر از 50 دلار برای هر بشکه از رقم حدود 115 دلار برای هر بشکه در نیمه های سال 2014 که حتی در برهه ای از زمان به زیر 30 دلار برای هر بشکه هم رسید، سبب شد برخی تولیدکنندگان شیل اویل در آمریکا تولید خود را متوقف کنند.

با این حال درآمدهای نفتی کشورهایی مانند عربستان و روسیه که به شدت بودجه‌هایی وابسته به فروش نفت خام دارند با افت روبه‎رو شد و این شرایط این دو صادرکننده بزرگ نفت خام جهان را به همکاری با یکدیگر واداشت.

تلاش‎ها در نشست دوحه میان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در ماه آوریل امسال سرانجامی نداشت و این نشست با شکست روبه‎رو شد.

کنفرانس مطبوعاتی پایان نشست اوپک و غیر اوپک

نواک گفت: مذاکرات میان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک پس از روی کارآمدن الفالح به جای علی النعیمی، وزیر نفت پیشین عربستان نجات یافت.

نمایندگان کشورهای آذربایجان، بحرین، بولیوی، برونئی دارالسلام، گینه استوایی، قزاقستان، مالزی، مکزیک، عمان، سودان و سدوان جنوبی در کنار روسیه نیز روز شنبه در نشست مشترک کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در وین حاضر شدند و بخشی از تعهد کاهش تولید را به عهده گرفتند.

نواک اعلام کرد: کشورهای عضو و غیرعضو اوپک حاضر در نشست روز شنبه وین 55 درصد از مجموع تولید نفت خام جهان را به عهده دارند.

مجموع کاهش تولید نفت خام کشورهای عضو و غیرعضو اوپک حدود یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز یا حدود 2 درصد از عرضه جهانی نفت خام خواهد بود.

بسیاری از تولیدکنندگان غیرعضو اوپک مانند آذربایجان و مکزیک با کاهش طبیعی تولید روبه‎رو هستند و برخی تحلیلگران درباره این که افت تولید آنها به عنوان کاهش تولید به شمار آید، تردید دارند.

عمان اعلام کرد که روزانه 45 هزار بشکه از تولید نفت خام خود می کاهد و قزاقستان متعهد شد که سال آینده تولید خود را 20 هزار بشکه در روز کاهش دهد.

تحلیلگر انرژی اسپکتس گفت: در حالی که برخی تولیدکنندگان کاهش تولید طبیعی دارند، کاهش تولید از سوی روسیه، قزاقستان و عمان واقعی به نظر می آید؛ روسیه و قزاقستان از آن دسته از کشورهایی بودند که انتظار می رفت تولید آن ها سال آینده میلادی 400 هزار بشکه افزایش یابد.     
کد خبر 274353

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =