• پتروشیمی بوشهر از دریچه لنز دوربین شانا

    نرگس مختار

    پتروشیمی بوشهر از دریچه لنز دوربین شانا

    شانا _ گروه عکس: شرکت پتروشیمی بوشهر به‌عنوان یکی از بزرگترین مجتمع‌های پتروشیمی کشور و خاورمیانه با سرمایه‌گذاری شرکت تجاری شستان در سه سایت با مجموع مساحت ۷۰ هکتار در فاز ۲ منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس احداث شده است. فاز نخست این شرکت در سال ۱۳۹۹ با ظرفیت سالانه حدود ۴ میلیون تن محصول به بهره‌برداری رسید و با راه‌اندازی هر سه فاز پتروشیمی بوشهر، ظرفیت سالانه تولید این شرکت به ۶.۶ میلیون تن می‌رسد که عمده این محصولات صادراتی است و ارزآوری مناسبی برای کشور به همراه دارد.

  • گشتی در واحد بهره‌برداری نفت بینک

    مجتبی محسنی

    گشتی در واحد بهره‌برداری نفت بینک

    شانا _ گروه عکس: این واحد در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شهرستان گچساران و ۳۰ کیلومتری شهرستان گناوه در استان بوشهر واقع است و ارتفاعی معادل ۹۱۰ فوت از سطح دریا دارد. ظرفیت اسمی این واحد ۷۰ هزار بشکه نفت در روز است و هم‌اکنون مقدار ۴۱ هزار بشکه نفت از ۱۴ حلقه چاه‌ میدان‌های بینک و گلخاری را جمع‌آوری و پس از تفکیک گازهای همراه به تلمبه‌خانه گوره ارسال می‌کند و گازهای حاصل را به مقدار روزانه ۵.۱۳ میلیون فوت مکعب به ایستگاه تقویت فشارگاز بینک تحویل می دهد. نفت این واحد از نوع سنگین با وزن مخصوص ۰.۸۷۴۶ است.

  • پتروشیمی زاگرس در زمره تولیدکنندگان بزرگ متانول جهان

    نرگس مختار

    پتروشیمی زاگرس در زمره تولیدکنندگان بزرگ متانول جهان

    شانا _ گروه عکس: شرکت پتروشیمی زاگرس با ظرفیت تولید سالانه ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن در زمره پنج شرکت بزرگ تولید کننده متانول در دنیا قرار دارد که سهمی بسزا در بازارهای جهانی داراست. این مجتمع پتروشیمی که در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه واقع شده است به‌منظور تکمیل زنجیره پایین‌دستی خود و ایجاد ارزش افزوده، اقدام به تبدیل این محصول با ارزش به مواد صنایع پایین‌دستی کرده است.

  • آخرین پالایشگاه و ایرانی‌ترین فاز پارس جنوبی

    نرگس مختار

    آخرین پالایشگاه و ایرانی‌ترین فاز پارس جنوبی

    شانا _ گروه عکس: پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی که ساخت آن سال‌های متمادی به تعویق افتاده بود، با آغاز به‌کار دولت سیزدهم از سال ۱۴۰۰ نخستین ردیف شیرین‌سازی گاز این پالایشگاه راه‌اندازی شد. در آبان‌ماه ۱۴۰۱ نیز دومین ردیف شیرین‌سازی و اکنون سومین ردیف آن عملیاتی شده است. در سفر استانی رئیس جمهوری به بوشهر نیز این پالایشگاه به طور رسمی به بهره برداری خواهد رسید. با راه‌اندازی کامل این پالایشگاه بیش از ۵۰ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت پالایش گاز کشور افزوده می‌شود.

  • پتروشیمی مرجان

    نرگس مختار

    پتروشیمی مرجان

    شانا _ گروه عکس: شرکت پتروشیمی مرجان از شرکت‌های تولیدکننده متانول ایران با ظرفیت ۵۰۰۰ تن در روز، با حداکثر توانایی صنایع تولیدی داخل و استفاده از دانش و تجربه مهندسان و کارگران ایرانی در بخش‌های مختلف طراحی، تامین تجهیزات، ساختمان و نصب و مدیریت پروژه در محل فاز ۲ صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پارس واقع در عسلویه، استان بوشهر احداث شده و فعال است.

  • میدان نفتی یاران

    مجتبی محسنی

    میدان نفتی یاران

    شانا _ گروه عکس: میدان نفتی یاران در حدود ۱۳۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز در منطقه مرزی طلائیه واقع شده است.

  • حفاری در میدان‌های نفتی سپهر و جفیر

    مجتبی محسنی

    حفاری در میدان‌های نفتی سپهر و جفیر

    شانا _ گروه عکس: هدف از طرح توسعه میدان‌های نفتی سپهر و جفیر در شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز رسیدن به سطح تولید روزانه ۱۱۰ هزار بشکه در روز و تولید تجمعی ۵۱۲ میلیون بشکه نفت تعیین شده است.

  • پتروشیمی دهلران در مِه

    مجتبی محسنی

    پتروشیمی دهلران در مِه

    شانا _ گروه عکس: مجتمع پتروشیمی دهلران یکی از مهم‌ترین پروژه‌های در حال اجرای استان ایلام است که در شهرستان دهلران قرار دارد. بر اساس طرح مصوب، این مجتمع پس از بهره‌برداری نهایی سالانه بیش از ۶۵۰ هزار تن اتیلن، پروپیلن، بنزین پیرولیز تولید و نفت سنگین به بازارهای داخلی و خارجی عرضه خواهد کرد، خوراک این مجتمع پتروشیمی از پالایشگاه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ واقع در چشمه‌خوش تأمین و با خط لوله‌ای به طول ۵۸ کیلومتر به محل آن منتقل می‌شود.

  • عملیات اسیدکاری چاه‌های میدان نفتی پایدار غرب

    مجتبی محسنی

    عملیات اسیدکاری چاه‌های میدان نفتی پایدار غرب

    شانا _ گروه عکس: اهداف اجرای طرح بهبود بازیافت، توسعه و افزایش تولید و بهره برداری از میادین نفتی آبان و پایدار غرب به مدت ۱۰ سال و به میزان تولید تجمعی اضافه حدود ۶۷ میلیون بشکه نفت است. میدان نفتی پایدار غرب، میدان مشترک با کشور عراق، واقع در استان ایلام، ۷۰ کیلومتری جنوب غرب شهر دهلران و ۳۵ کیلومتری جنوب غرب واحد بهره برداری چشمه خوش است.

  • کارخانه فرآورش مرکزی میدان نفتی آزادگان جنوبی

    مجتبی محسنی

    کارخانه فرآورش مرکزی میدان نفتی آزادگان جنوبی

    شانا _ گروه عکس: میدان نفتی آزادگان جنوبی در مجاورت مرز عراق واقع در ۸۰ کیلیومتری جنوب غربی اهواز قرار گرفته است، در گام نخست دستیابی به تولید روزانه ۲۲۰ هزار بشکه نفت خام بوده و در حال اجراست، گام دوم در حال بررسی و مطالعه است و هدف آن نگهداشت و افزایش برداشت از این میدان خواهد بود.

  • شناور سی‌پد (SeaPad)، کارگاهی روی آب

    نرگس مختار

    شناور سی‌پد (SeaPad)، کارگاهی روی آب

    شانا _ گروه عکس: سی پد (SeaPad) یک شناور پشتیبانی است که وظیفه خدمات‌رسانی به سکوهای ناحیه‌-۲ میدان مشترک گازی پارس جنوبی را به‌عهده دارد، با توجه به گستردگی سکوهای دریایی، خدمات‌رسانی به این سکوها در دو نقطه انجام می‌شود. این خدمات شامل حمل‌ونقل و ترابری، خدمات درمانی، برق و ابزار دقیق، جوشکاری، رنگ و بسیاری خدمات دیگر می‌شود.

  • حفاری دکل ۳۰۲ و ۳۰۳ شرکت حفاری تدبیر در سپهر و جفیر

    مجتبی محسنی

    حفاری دکل ۳۰۲ و ۳۰۳ شرکت حفاری تدبیر در سپهر و جفیر

    شانا _ گروه عکس: هدف از طرح توسعه میدان نفتی سپهر و جفیر در شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز رسیدن به سطح تولید روزانه ۱۱۰ هزار بشکه در روز و تولید تجمعی ۵۱۲ میلیون بشکه نفت تعیین شده است.

  • مجتمع گاز و گاز مایع ۳۱۰۰

    مجتبی محسنی

    مجتمع گاز و گاز مایع ۳۱۰۰

    شانا _ گروه عکس: مجتمع گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ در منطقه چشمه خوش در ۴۵ کیلومتری دهلران استان ایلام، واقع شده است و هدف از اجرای آن جمع‌آوری و جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت میادین چشمه خوش، پایدار آسماری غرب، دهلران، آذر و پایدار بنگستان است که علاوه بر سودآوری قابل توجه، آثار مثبت زیست محیطی فراوانی برای منطقه به همراه خواهد داشت.

  • کارخانه تولید و ذخیره‌سازی قیر پالایش نفت جی بندرعباس

    مجتبی محسنی

    کارخانه تولید و ذخیره‌سازی قیر پالایش نفت جی بندرعباس

    شانا _ گروه عکس: کارخانه تولید و ذخیره‌سازی قیر بندرعباس با ظرفیت تولید ۶۰۰ هزار تن در سال و با ظرفیت ذخیره‌سازی ۲۲ هزار تن با هزینه‌کرد ۳۵۰ میلیارد تومان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت و استان، روز شنبه (۱۵ بهمن‌ماه) به بهره‌برداری رسید.

  • سکوی نفتی ابوذر

    مجتبی محسنی

    سکوی نفتی ابوذر

    شانا _ گروه عکس: مجتمع نفتی ابوذر که در ۷۶ کیلومتری غرب جزیره خارک قرار دارد شامل سه سکوی اصلی بهره‌برداری AA ،AB و AC است. هم‌اکنون بیشترین مقدار نفت شرکت نفت فلات قاره ایران در خلیج‌فارس از این میدان برداشت می‌شود.

  • واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش

    مجتبی محسنی

    واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش

    شانا _ گروه عکس: میدان نفتی چشمه‌خوش در استان ایلام قرار دارد، هدف دستیابی به حداکثر تولید روزانه حدود ۱۲۰ هزار بشکه نفت خام و تحقق هدف تولید تجمعی اضافی حدود ۱۶۷ میلیون بشکه نفت خام در ۱۰ سال برای این میدان در نظر گرفته شده است.

  • نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی غرب کارون

    مجتبی محسنی

    نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی غرب کارون

    شانا _ گروه عکس: نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی، در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی اهواز و در مجاورت کارخانه گاز و گاز مایع ان‎جی‎ال ۳۲۰۰ اجرا می‎شود. نیروگاه غرب کارون یک نیروگاه سیکل ترکیبی با توان ۵۰۰ مگاوات به شمار می‌رود که از سوی شرکت مپنا در حال ساخت است و برای تأمین برق میدان‌های نفتی غرب کارون شامل آزادگان، یاران، یادآوران، کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ و تلمبه‌خانه غرب کارون، از سوی شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد.

  • گچساران، شهری در پیچ و تاب خطوط لوله

    معصومه اصغری

    گچساران، شهری در پیچ و تاب خطوط لوله

    شانا_ گروه عکس: گچساران (دوگنبدان) شهری کوچک اما با قدمت صنعت است، شهری که در پیچ و تاب خطوط لوله و زیر نور مشعل‌ها شکل گرفته و نسل به نسل بزرگ شده است. محدوده عملیاتی و تأسیسات نفتی شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران به‌عنوان یکی از بزرگترین زیرمجموعه‌های صنعت نفت در چهار استان گسترده شده است و همین شرایط کار را برای حدود ۷ هزار نفر نیروی این شرکت سخت و حساس‌تر می‌کند.

  • سکوی D۹ پارس جنوبی

    نرگس مختار

    سکوی D۹ پارس جنوبی

    شانا _ گروه عکس: در سکوی D۹ میدان مشترک پارس جنوبی فازهای ۹ و ۱۰ روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز غنی برداشت می‌شود. این گاز پس از ارسال به پالایشگاه خشکی، فرآورش می‌شود و ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری ارسال می‌کند. سکوی D۹ در مجاورت شناور پشتیبانی سی پد (SeaPad) در فاصله ۱۰۵ کیلومتری از ساحل عسلویه واقع شده است.

  • کارخانه نفت جزیره سیری

    احسان قنبرپور

    کارخانه نفت جزیره سیری

    شانا _ گروه عکس: این روزها وقتی سخن ازافزایش تولید وصادرات نفت خام به میان می آید، به این مهم میرسیم که بخش قابل توجه این فرآیند از منطقه عملیاتی سیری به عنوان یکی از مناطق تولید نفت خام کشور تامین می‌شود. نفت تولیدی این منطقه عملیاتی ازسکوهای نصر و ایلام در میانه‌های خلیج‌فارس به کارخانه بهره برداری خشکی در جزیره سیری می رسد و با تلاش شبانه روزی کارکنان این کارخانه پس از فرآورش، برای صادرات ارسال می‌شود. زنجیره‌ای به‌هم پیوسته ازخلیج فارس و سکوهای نفتی تا اسکله صادراتی که عهده دار این ماموریت مهم هستند.جزیره سیری درحدود ۷۲ کیلومتری خط ساحلی ایران درجنوب بندر لنگه و ۴۰ کیلومتری غرب جزیره ابوموسی واقع شده است.

  • تأسیسات چندراه پایدار غرب

    مجتبی محسنی

    تأسیسات چندراه پایدار غرب

    شانا _ گروه عکس: پایدار غرب، میدان مشترک نفتی با عراق واقع در استان ایلام، ۷۰ کیلومتری جنوب غرب شهر دهلران و ۳۵ کیلومتری جنوب غرب واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش واقع شده است.

  • پالایشگاه گازی نهم پارس جنوبی (فاز ۱۲)

    نسرین رستمی

    پالایشگاه گازی نهم پارس جنوبی (فاز ۱۲)

    شانا _ گروه عکس: فاز ۱۲ میدان مشترک گازی پارس جنوبی واقع در بلوک جنوب شرقی این میدان و حاشیه خط مرزی با کشور قطر با مساحتی حدود ۲۰۶ کیلومتر مربع است که ذخیره گاز طبیعی خشک آن ۲۱ تریلیون فوت‌مکعب برآورد می‌شود. تأسیسات فراساحل این فاز حدود ۱۵۰ کیلومتری نوار ساحل و تأسیسات خشکی این فاز در منطقه تمبک (۶۵ کیلومتری شرق عسلویه) قرار دارد. هدف از اجرای این پروژه استخراج و انتقال ۳ میلیارد فوت‌مکعب گاز در روز از ۴۵ حلقه چاه است که روی چهار سکوی سرچاهی حفر خواهند شد. این گاز در تأسیسات خشکی شیرین‌سازی و به خط لوله سراسری ششم تزریق می‌شود. میعانات گازی تولیدی در پالایشگاه پس از شیرین‌سازی با خط لوله زیردریایی و گوی‌های شناوری صادر می‌شوند، همچنین امکان انتقال روزانه ۲ میلیارد فوت مکعب گاز ترش به تأسیسات ایران ال‌ان‌جی مجاور هم فراهم خواهد شد.

  • گاسپ شمالی میدان نفتی آزادگان جنوبی

    مجتبی محسنی

    گاسپ شمالی میدان نفتی آزادگان جنوبی

    شانا _ گروه عکس: میدان آزادگان جنوبی در بخش جنوبی میدان آزادگان واقع شده است که مساحتی در حدود ۴۴۰ کیلومتر مربع دارد. طرح توسعه این میدان با هدف ایجاد ظرفیت تولید، فرآورش و انتقال نفت ۳۲۰ هزار بشکه در روز از لایه‌های سروک، کژدمی و گدوان و فهلیان با حفر ۱۸۵ چاه جدید در حال اجراست.

  • منیفولد میدان نفتی آبان

    مجتبی محسنی

    منیفولد میدان نفتی آبان

    شانا _ گروه عکس: میدان مشترک نفتی آبان در استان ایلام واقع در ۳۸ کیلومتری جنوب غرب شهر دهلران، حدفاصل میدان‌های نفتی چشمه‌خوش، پایدار غرب و دهلران واقع شده است.

  • پایانه صادراتی خارک

    مجتبی محسنی

    پایانه صادراتی خارک

    شانا _ گروه عکس: جزیره مرجانی خارک حدود یک میلیون سال پیش در اثر حرکات زیر سطحی به‌وجود آمده است. این جزیره که حدود ۳۵ کیلومتر از ساحل گناوه فاصله دارد، از نظر تقسیمات کشوری از توابع شهرستان بوشهر است و حدود ۸ کیلومتر طول و ۴ کیلومتر عرض دارد. ارتفاع جزیره از سطح دریا حدود ۳ متر و آب و هوای آن مرطوب و بیشتر با بادهای شرجی همراه است. به علت نزدیکی به مناطق نفت‌خیز، موقعیت خوب دریایی و عمق مناسب برای پهلوگیری نفتکش‌های عظیم، جزیره خارک مناسب‌ترین مکان برای صدور و بارگیری نفت‌خام تشخیص داده شد و پس از عقد قرارداد با کنسرسیوم نفت در سال ۱۳۳۷ نخستین اقدام‌های پروژه ساخت اسکله‌های بارگیری و مخازن ذخیره‌سازی نفت خام در آن آغاز شد و نخستین قطره نفت خام در سال ۱۳۴۰ وارد این جزیره شد. در دهه ۱۳۳۰ پس از عقد قرارداد با کنسرسیوم نفت و آغاز پروژه‌های ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت خام و اسکله‌های بارگیری، ابتدا اسکله شرقی به شکل L ساخته و سپس به شکل (T) تکمیل شد. این اسکله قابلیت پهلودهی هم‌زمان ۶ نفتکش تا ظرفیت ۲۷۵ هزار تن را دارد. اسکله آذرپاد در غرب جزیره و در دریا با فاصله حدود ۱۴۵۵ متر از ساحل با چهار پهلوگیر ساخته شده است. نفتکش‌های تا ظرفیت ۵۰۰ هزار تن از این اسکله برای بارگیری و حمل نفت استفاده می‌کنند. اسکله آذرپاد مجهز به سیستم کمک ناوبری پیشرفته، سیستم اطفای حریق خودکار و نیمه‌خودکار و سیستم چرخشی و گرمایشی سوخت به‌منظور جلوگیری از لخته شدن است. این اسکله اکنون قابلیت پهلودهی ۳ نفتکش با ظرفیت‌های ۳۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار تن را به‌طور هم‌زمان دارد. از ویژگی‌ مهم جزیره خارک که آن را به‌عنوان محلی ممتاز برای ذخیره‌سازی و صادرات نفت خام تبدیل کرده، وجود ارتفاعات مناسب برای احداث مخازن نفت خام و همچنین نزدیکی به مناطق نفتخیز جنوب است. در منطقه عملیاتی خارک بیش از ۴۰ مخزن ذخیره‌سازی نفت خام با ظرفیت ۲۰ میلیون بشکه وجود دارد که نفت خام ارسالی از مناطق نفتخیز جنوب که با خطوط لوله زیردریایی وارد خارک می شود را ذخیره‌سازی می‌کند.

  • پالایشگاه دهم پارس جنوبی (فاز ۱۹)

    نسرین رستمی

    پالایشگاه دهم پارس جنوبی (فاز ۱۹)

    شانا _ گروه عکس: پالایشگاه دهم فاز ۱۹ از جمله پالایشگاه‌های گازی پارس جنوبی است که برای پالایش گاز طبیعی حاصل از میدان گازی پارس جنوبی احداث شده است. تاسیسات خشکی پالایشگاه دهم فاز ۱۹ پارس جنوبی در حاشیه خلیج فارس، در منطقه تمبک با مساحتی در حدود ٥/٢١٨ هکتار بین پالایشگاه­های فازهای ١١ و ١٢ پارس جنوبی و در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ٢ واقع شده است.

  • پالایشگاه هفتم گاز پارس جنوبی (فاز ۱۷ و ۱۸)

    نسرین رستمی

    پالایشگاه هفتم گاز پارس جنوبی (فاز ۱۷ و ۱۸)

    شانا _ گروه عکس: پالایشگاه هفتم گاز پارس جنوبی در بخش غربی سایت شماره یک طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی نزدیک به خروجی شرقی شهرستان عسلویه قرار دارد. ظرفیت این پالایشگاه تولید روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز، ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد، سالانه یک میلیون تن اتان و ۱٬۰۵ میلیون تن گاز مایع است.

  • دکل‌های حفاری سحر ۱ و ۲

    مجتبی محسنی

    دکل‌های حفاری سحر ۱ و ۲

    شانا _ گروه عکس: دکل‌های حفاری سحر ۱ و ۲ برای حفاری هشت حلقه چاه روی سکوی A۲۰ و A۲۱ میدان ابوذر فعال هستند که تاکنون پنج حلقه از این چاه‌ها تا ابتدای مخازن موردنظر حفاری و جداره‌گذاری شده و سه حلقه چاه هم تا پایان جداره‌گذاری ۱۳ و ۵ هشتم انجام شده است.

  • تأسیسات مجتمع نفت و گاز دورود ۳

    مجتبی محسنی

    تأسیسات مجتمع نفت و گاز دورود ۳

    شانا _ گروه عکس: میدان نفتی درود، از بزرگ‌ترین میدان‌های نفتی ایران، در جزیره خارک و شمال غربی خلیج فارس واقع شده‌ است. این گزارش عکس‌هایی از مجتمع نفت و گاز دورود ۳ است که سال ۸۲ به بهره‌برداری رسید و یکی از سه واحد تولید و فرآورش نفت و گاز این میدان به‌شمار می‌آید.

  • ساخت داخل؛ تولید ملی، افتخار ملی

    مهران ریاضی

    ساخت داخل؛ تولید ملی، افتخار ملی

    شانا _ گروه عکس: شرکت پالایش گاز فجر جم این روزها در حالی برای تولید پایدار گاز در فصل زمستان آماده است که کارکنان و متخصصان آن در کارگاه مرکزی و واحد خودکفایی هر روزه برای مهندسی معکوس و بومی‌سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز در این مجموعه در تلاش‌اند، به‌طوری که اکنون ۵۸۰ قطعه حساس داخلی‌سازی شده است.