
خبرهایی که در ساعت های پایانی روز گذشته و بامدادامروز از نشست آژانس بین المللی انرژى اتمی در وین منتشر شده است، حاکی از ادامه گفت وگو ورایزنی درباره چگونگی فعالیت های هسته ای ایران و تلاش برای رسیدن به نتیجه قابل قبولی است.
گزارش شانا به نقل از منابع خبری مستقر در وین حاکیست؛یک عضو هیات دیپلماتیک جمهورى اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژى اتمی اظهار داشت: در حال حاضر کشورهاى غیرمتعهد در شوراى حکام ،در رایزنی هاى خود با کشورهاى اروپایی، از موضع ایران به عنوان موضع غیرمتعهدها دفاع می کنند.
به گفته این دیپلمات؛ زمینه گفت وگوی دوطرف، بندهاى ۷ و۸ پیش نویس قطعنامه درباره فعالیت هاى هسته اى ایران است. در بند 7 دومین پیش نویس قطعنامه درباره ایران، آمده است: "با توجه به قطعنامه هاى پیشین که در آنها شوراى حکام از ایران خواسته است ، تمام فعالیت هاى مرتبط با غنی سازى و بازفراورى را به حال تعلیق درآورد، شوراى حکام از تعهدات داوطلبانه ایران در این زمینه استقبال می کند و از ایران می خواهد که فورا همه کاستی هاى باقی مانده در اجراى این تعهدات را که شامل دست کشیدن از تولید گاز (یو.اف ۶) ، تولید کل قطعات سانتریفیوژ و ایجاد امکان براى آژانس اتمی برای آزمودن اجرای کامل این تعلیق است ، تصحیح کند."
در بند هشتم پیش نویس قطعنامه نیزآمده است : "در ارتباط با تعهدات داوطبانه
ایران براى تعلیق تمام فعالیت هاى مرتبط با غنی سازى و بازفراورى، از ایران خواسته می شود که تصمیم خود رابراى آغاز ساخت یک راکتور تحقیقاتی آب سنگین Uranium Conversion Facility مورد تجدید نظر قرار دهد؛ زیرا برگشت از این تصمیم ها، کار ایران را براى بازسازى اعتماد بین المللی که با گزارش هاى مربوط به فعالیت هاى اعلام نشده هسته اى ایران خدشه دار شده بود، آسان تر خواهد کرد."
بر پایه این گزارش؛ایران، پیش از این ضمن تاکید بر داوطلبانه بودن تعلیق غنی سازى، استفاده از فناورى صلح آمیز هسته اى و انجام آزمایش هایی را که در این زمینه لازم می داند، حق مشروع خود اعلام کرده است. اکنون کشورهاى غیرمتعهد نیز بر این موضع ایران پافشارى می کنند.
به گزارش شانا؛ سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیزدر زمینه گفت: هر چند اجماع در صدور قطعنامه نهایی ضروری نیست، اما کشورهای عضو شورای حکام تلاش میکنند، همواره در صدور قطعنامهها به نوعی اتفاق نظر دست یابند و تلاش این کشورها در حال حاضر به مراتب بیشتر در این زمینه است.
به گفته ملیسا فلمینگ؛ معمولا گروهی از کشورهای عضو سعی میکنند پیش نویسی تهیه کنند و آن را در معرض داوری دیگر اعضا قرار دهند و در اینجا ایران سعی میکند از طریق گفتوگو با اروپاییان، که سعی دارند قطعنامه پیشنهادی خود را در شورا به تصویب برسانند، دیدگاه های خود را منتقل کند.
فلمینگ در پاسخ به این پرسش که کشورهایی مانند آمریکا تا چه حد تلاش میکنند در روند تصمیم گیری شورای حکام اعمال نفوذ کنند، تاکید کرد: این مساله کاملا سیاسی است.
سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: آنچه کاملا فنی است، کاری است که تیم آژانس و تیم البرادعی انجام میدهد، اما تصمیمهای شورای حکام که از کشورهای عضو تشکیل شده است، سیاسی است نه فنی . وظیفه شورای حکام نیزبررسی گزارشهای البرادعی و کارشناسان است که این مساله میتواند با انگیزههای سیاسی صورت گیرد. اما به هر حال، این نظر 35 کشور است که دربارهی قطعنامه تصمیم میگیرند.
سخنگوى هیات ایرانی شرکت کننده در نشست شوراى حکام آژانس بین المللی انرژى اتمی نیزگفت: اصل بحث ما با اروپایی ها و آژانس انرژى اتمی دو ابهام فنی بیشتر نیست که آن هم می تواند در قالب روابط تهران با آژانس پیگیرى شود.
سیدحسین موسویان افزود: اکنون هیچ مساله مهمی که دال بر نگرانی اساسی در مورد انحراف فعالیت هاى صلح آمیز هسته اى ایران باشد، مطرح نیست .
به گفته موسویان؛ کل فرایند در شوراى حکام، تاکنون انتظارات ایران را براورده
نکرده است.
در شوراى حکام آژانس اتمی ،۳۵ کشور عضویت دارند که ۱۳ کشور در گروه
کشورهاى غیرمتعهد هستند.
کد خبر 24024
نظر شما