به گزارش شانا، غلامرضا منوچهری در آستانه برگزاری سومین همایش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، با بیان این مطلب افزود: آموزش جوانان به ویژه در مناطقی مانند عسلویه و غرب کارون میتواند نیاز آتی صنعت نفت به نیروهای بومی را با امکان دستیابی به کارکنانی کیفیتر رفع کند.
وی گفت: ارتقا و جذب نیروهای بومی، افزون بر آنکه هزینه کمتری در پی دارد، اصطکاک نفت با محیط پیرامون را هم کاهش میدهد.
منوچهری با بیان اینکه وزارت نفت از چند وجه به مسئولیت اجتماعی توجه دارد، ادامه داد: گرایش وزارت نفت، توجه بیشتر به فعالیتهای آموزشی و ارتقا زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی است و از آنجا که بهبود شاخصهای کیفی طرحها، به کاهش آلایندگی و افزایش سازگاری با محیط میانجامد، این موضوع بسیار مورد تاکید است.
وی با بیان اینکه در نظر گرفتن یک مولفه بدون توجه به مولفههای جانبی، آثار زیانباری به همراه دارد افزود: پیوستگی میان مسائل فرهنگی، توسعهای، زیست محیطی و ... ایجاب میکند شاخصهای مربوط به هر یک از این حوزهها را در کنار هم ببینیم و سپس اثرگذاری آنها را بسنجیم تا بهتر بتوانیم راهکارهای توسعه پایدار را مدنظر قرار دهیم.
منوچهری در این زمینه به مصادیقی اشاره و تصریح کرد: به طور نمونه، بعضا برای افزایش تولیدات کشاورزی و با توجه به نیاز آبی، نسبت به زدن چاه اقدام کردیم و بعدها متوجه شدیم که منابع آب زیرزمینی افت کرده یا تعادل آن به هم خورده، اراضی نشست کرده، آبها شور شده و عوارضی از این دست. یا مثال دیگر اینکه خودوریی تولید میکنیم که آلودگی زیستمحیطی یا مشکل ایمنی دارد و حادثهآفرین میشود. یا پالایشگاهی درست میکنیم که بنزین نامطلوب تولید میکند. همه این مثالها به نوعی نشان میدهد توجه نکردن به مولفههای مختلف، چه مشکلاتی ایجاد میکند.
مسئولیت اجتماعی، دیدگاه متعهدانه نسبت به انسان و طبیعت
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه در کنار این نمونهها، نگاه یکبُعدی به برخی مسائل آثار بلندمدتتری هم بر جای میگذارد، ادامه داد: مثال بارز آن در نفت میتواند توجه نکردن به ساکنان مناطق همجوار تاسیسات نفت و گاز باشد که منجر به تبعیضها و گسترش اختلافات طبقاتی میشود و تقابلهایی را به وجود میآورد.
به گفته منوچهری، همانطور که طرحهای صنعتی میتواند بر فیزیک محیط پیرامونی از طریق تغییر زیرساختها، شبکه آب و فاضلاب، راهها و ... تاثیر بگذارد، بر مردم منطقه هم تاثیرگذار خواهد بود و تاثیر بر انسانها به مراتب حائز اهمیتتر و بلندمدتتر است.
وی یادآور شد: انسان به عنوان عامل تحقق اهداف و شکلدهنده فرایندها و تحولات، باید در کانون توجه قرار گیرد و پیشبرد طرحها و پروژههای صنعتی بدون در نظر گرفتن این مهم با چالشهای جدی روبهرو میشود.
منوچهری ایفای مسئولیت اجتماعی را نیازمند نگاهی هوشمند و دیدگاهی متعهدانه نسبت به طبیعت و انسان عنوان کرد و گفت: لازم است برای نهادینه شدن فرهنگ مسئولیت اجتماعی، در تصمیمگیریهای کلان کشور به مسائل اجتماعی و زیستمحیطی بیش از پیش توجه شود.
وی یادآور شد: کوتاهمدت فکر کردن و توجه صرف به منافع شخصی یا گروهی خاص، آفتی است که میتواند مانع تحقق اهداف در حیطه مسئولیت اجتماعی شود.
افزایش درک عمومی برای مقابله با بحرانهای اجتماعی
رئیس سومین همایش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت با تاکید بر ضرورت توجه همزمان به مردم، زیرساختهای اجتماعی، رفاهی، فرهنگی و ...، ادامه داد: این موضوع به ویژه در کشور ما که چند دهه است بیمبالاتی در استفاده از منابع و ذخایر و تولیدهای بیمنطق را پشت سر میگذاریم، ضروریتر است.
به گفته منوچهری، ما در تولید مواد پلاستیکی رکورد داریم؛ بهطوریکه کلی هزینه میکنیم و به طبیعت هم آسیب میرسانیم. در آلوده کردن هوا، در مصرف انرژی، در تولید غیرکیفی، در از بین بردن منابع آبی و مراتع رکورد زدهایم. اینها بحرانهای واقعی است که تعهد اجتماعی ما را سنگینتر میکند و برای توقف این روندها نیازمند افزایش درک عمومی هستیم.
وی با بیان اینکه وجدان مردم باید حساس شود و سیاستگذاران، نمایندگان مجلس، مدیران اجرایی باید اطلاعات و تمرکز خود را روی مسائلی از این دست افزایش دهند، افزود: برگزاری همایش مسئولیت اجتماعی به تحقق این هدف کمک میکند.
رئیس سومین همایش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت گفت: از فاز صفر و مقدماتی تا پیادهسازی پروژه، در تمام مراحل لازم است علاوه بر طرح فیزیکی و مشخصات تولید و سرمایهگذاری، آثار جانبی فعالیتها را در نظر داشته باشیم و بخشی از منابع پروژه را به بحث مسئولیت اجتماعی اختصاص دهیم و مراقبت کنیم که آثار زیانباری گریبانگیر محیط پیرامونی نشود.
منوچهری یادآور شد: معمولا مطالعات عمیقی در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام نمیشود و در بسیاری از مناطق همجوار نفت، مسئولان استانی و محلی بیشتر خواهان انجام پروژههای عمرانی هستند؛ در حالیکه آموزش و بهبود زیرساختهای انسانی میتواند در درازمدت پیامدهای مطلوبتر و راهگشاتری به همراه داشته باشد.
وی گفت: در درجه اول، باید دولت به عنوان متولی تخصیص منابع به این مهم توجه کند و وزارتخانهها، شرکتهای دولتی، سازمانهای وابسته به دولت و نهادهای عمومی و حتی شرکتها و سرمایهگذاران بخش خصوصی، هر یک به سهم خود در این زمینه ایفای نقش کنند.
سومین همایش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، 27 و 28 تیرماه امسال در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار میشود.
نظر شما