• نقش ذخیره سازی گاز در سبد انرژی جهان

    نقش ذخیره سازی گاز در سبد انرژی جهان

    با گذشت یک قرن از پیدایش صنعت ذخیره سازی زیرزمینی گاز طبیعی، بایستی اعتراف کرد که ذخیره سازی گاز پدیده ای نیست که منحصر به آمریکای شمالی باشد بلکه در 38 کشور جهان پروژه‎های زیادی در مدار فعالیت هستند.

  • شمارش معکوس برای برگزاری نخستین مناقصه نفتی

    شمارش معکوس برای برگزاری نخستین مناقصه نفتی

    شرکت ملی نفت ایران روز گذشته (13 دی‎ماه) اسامی 29 شرکت اکتشاف و تولید بین‎المللی را که برای حضور در مناقصه‎های بالادستی صنعت نفت ایران تایید شده‎اند اعلام کرد و به این ترتیب، برگزاری مناقصه‎ها برای توسعه میدان‎های نفت و گاز در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی، یک گام به مرحله اجرا نزدیک‎تر شد.

  • گاز داریم، اما...

    سیاه و سفید ذخایر عظیم گاز

    گاز داریم، اما...

    مخاطبان این نوشته احتمالاً سال 1386 را به یاد دارند؛ سالی که قطع گسترده گاز، ایران و به ویژه استان‌های شمالی را درنوردید. امسال نیز که قریب به یک دهه از آن زمان می‌گذرد و تمام یا بخشی از فازهای 12، 15 و 16، 17 و 18، 19 و 20 و 21 پارس جنوبی وارد مدار تولید شده، هرچند نگرانی از تکرار ماجرایی کمابیش مشابه وجود ندارد؛ اما لازم است برای تضمین تامین گاز در برخی مناطق کشور سلسله اقدامهایی انجام شود.

  • حیات برجام با نفت

    حیات برجام با نفت

    صنعت نفت هم اکنون، بخش اعظم مسئولیت مدیریت رفع تحریم‎های اقتصادی، بازگرداندن اقتصاد ایران به شرایط پیش از تحریم‌ها و ایجاد بسترها و زمینه‎های رونق اقتصادی را بر عهده دارد.

  • دیپلماسی و نفت، زیر تیغ

    دیپلماسی و نفت، زیر تیغ

    چند هفته پیش وقتی وزیر امور خارجه در یک نیمروز پاییزی به ساختمان وزارت نفت آمد تا با همکسوت نفتی خود، بیژن زنگنه دیداری تازه کند، هنوز نشست 171 اوپک در وین برگزار نشده بود و خبری از پیروزی خیره‎کننده ایران در آن نشست نبود تا مهر تاییدی بر دیپلماسی موفق نفتی ما باشد، با وجود این اما وزیر امور خارجه جمله‎ای در وصف صنعت نفت کشور گفت که البته رسانه‌ها حق مطلب را درباره آن ادا نکردند و بازتاب لازم را نیافت.

  • 2017، سال خوب نفت

    2017، سال خوب نفت

    تولید کنندگان نفت جهان پس از کش و قوس‎ها و رایزنی‎های فراوان که از اوایل سال گذشته میلادی (فوریه) با نشست نافرجام دوحه کلید خورد، سرانجام موفق شدند پیش از آغاز سال 2017 در سه گردهمایی پیاپی در الجزیره و وین، توافقی تاریخی را رقم بزنند و از آزمون بزرگ تلاش برای بهبود بازار نفت سربلند بیرون بیاییند.

  • بم، داغی که هرگز فراموش نمی‎شود

    بم، داغی که هرگز فراموش نمی‎شود

    همه شهر مخروبه شده بود، سطح شهر آکنده از بوی جنازه و خون بود، سارقان فرصت طلب در آن طرف شهر در حال غارت کمک‌های مردمی بودند، که از سراسر کشور به سمت بم سرازیر شده‌اند، اشرار کودکان بی‌سرپرست را سوار اتوبوس و مینی بوس می‌کنند و به نقطه‌ای نامعلوم می‌برند.

  • پیشران‎های اصلی رشد اقتصادی ایران

    پیشران‎های اصلی رشد اقتصادی ایران

    نگاهی به ارقام بودجه سال 96 کل کشور نیز نشان می دهد که اگرچه در ظاهر سهم نفت از نظر ارزش در بودجه کم شده اما نمی‌توان نتیجه گرفت که وابستگی اقتصاد ایران به این ماده زیرزمینی کاهش یافته است.

  • دست دوستی صنعت نفت و دانشگاه در دولت یازدهم

    دست دوستی صنعت نفت و دانشگاه در دولت یازدهم

    هفته پژوهش و فناوری، بهانه خوبی است برای پرداختن به عملکرد وزارت نفت در این حوزه؛ حوزه‎ای که در راس آن، قراردادها و توافقنامه‎های بخش‎های بالادست و پایین‎دست صنعت نفت با دانشگاه‎ها خودنمایی می‎کند.

  • تقابل بیل گیتس با سیاست‌های انرژی ترامپ

    تقابل بیل گیتس با سیاست‌های انرژی ترامپ

    این احتمال وجود دارد که دولت ترامپ برای مهار رشد اقتصادی چین و اروپای غربی، از ابزار شرکت‌های نفت و افزایش قیمت نفت استفاده کند.

  • ضرورت رفع نگاه تبعیض‌آمیز به انرژی‌های تجدیدپذیر

    ضرورت رفع نگاه تبعیض‌آمیز به انرژی‌های تجدیدپذیر

    محدودیت اقتصادی مهم‌ترین عامل کم توجهی به انرژی‌های تجدیدپذیر است. سیاست کلان کشور توجه به سوخت‌های فسیلی است، در صورتی که اگر یارانه ۹۰ درصدی مشابه سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های تجدیدپذیر داده شود بخش خصوصی استقبال خوبی از سرمایه‌گذاری در آن خواهد داشت.

  • برندگان بی‌بازنده

    برندگان بی‌بازنده

    دو نشست اخیر اوپک، از هر زاویه‌ای که مورد نقد و تحلیل قرار بگیرد، یک رویداد تاریخی در ادوار فعالیت سازمان کشورهای تولیدکننده نفت به شمار خواهد آمد که درس‌های عمیقی می‌توان از آن آموخت.

  • سناریوهای تحقق درآمدهای نفتی در بودجه سال 96

    سناریوهای تحقق درآمدهای نفتی در بودجه سال 96

    تجزیه، تحلیل و ارزیابی عوامل کلیدی چون میزان عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت همواره یکی از عناوین مهم مورد بحث بوده است.

  • الگوی دیپلماسی نفتی برای دیپلماسی اقتصادی

    الگوی دیپلماسی نفتی برای دیپلماسی اقتصادی

    وزارت نفت این روزها به مهد دیپلماسی اقتصادی کشور تبدیل شده است تا جایی که با توجه به توافق اخیر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نه تنها توانست به خواسته خود برای کاهش سقف تولید کشورهای عضو و غیر عضو این سازمان دست یابد بلکه اعضا را قانع کرد تا تولید نفت خام ایران را افزایش دهد و به دوره پیش از تحریم‎ها برساند. رسیدن به این توافق بزرگ را می‌توان از زوایای مختلف بررسی کرد که در اینجا بهتر است به زاویه دیپلماسی اقتصادی آن اشاره کرد.

  • مهندسی و دیپلماسی قابل احترام ایران در اوپک

    مهندسی و دیپلماسی قابل احترام ایران در اوپک

    اعضای سازمان اوپک در نشست اخیر خود برای اولین بار در 8 سال اخیر درباره کاهش تولید نفت به توافق رسیدند.

  • همگرایی اوپک و غیراوپک، توفیق دیپلماسی نفتی

    همگرایی اوپک و غیراوپک، توفیق دیپلماسی نفتی

    با توجه به کاهش قیمت نفت، نوعی همگرایی میان کشورهای عضو و غیر عضو اوپک به‎وجود آمد و مهمترین دلیل شکل‎گیری آن ضرورت سیاست‎گذاری واحد برای بهبود بازار نفت، کاستن از مازاد عرضه و افزایش قیمت‎های جهانی نفت خام بود.

  • کنش بانکر، واکنش نفت‌کوره

    کنش بانکر، واکنش نفت‌کوره

    سازمان بین‎المللی دریانوردی (IMO) مصوبه الزام کاهش گوگرد (سولفور) سوخت کشتی‎ها به 0.5 درصد را در حالی تصویب کرده است که فعالان محیط زیست عملکرد این سازمان در تصویب قوانین لازم به منظور کاهش آلایندگی صنایع دریایی و اثر آن بر تغییرات آب و هوایی را زیر سوال برده بودند. انتظار می رود با اجرای این قانون در سال 2020 بازار نفت‌کوره متلاطم شده و نفت‌کوره‎های کم گوگرد در مقابل نفت‌کوره‎های پرگوگرد قرار گیرند.

  • نقش گاز در کاهش آلایندگی زیست محیطی

    نقش گاز در کاهش آلایندگی زیست محیطی

    روند فزاینده دما و گرمایش جهانی و آسیب های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی حاصل از انتشار گازهای گلخانه ای، تغییرات اقلیمی را در دو دهه اخیر به مسئله ای جهانی با رنگ و بوی سیاسی و البته اقتصادی تبدیل کرده، تا جایی که سران کشورها را ناگزیر از تصویب کنوانسیون تغییر آب و هوا (١٩٩٢)، پروتکل کیوتو (١٩٩٧) و موافقتنامه پاریس در سال گذشته میلادی ساخته است.

  • تحلیل راهبردی نتایج توافق اوپک

    تحلیل راهبردی نتایج توافق اوپک

    توافق 6 ماهه اعضای اوپک درباره کاهش 4.5 درصدی تولید در مجموع 1.2 میلیون بشکه در روز با استثنا قرار دادن وضع لیبی و نیجریه به‎ویژه با توجه به نحوه مشارکت ایران در این توافق را می‌توان از دیدگاه‌های مختلف تحلیل و ارزیابی کرد.

  • کاهش وابستگی بودجه 96 به نفت با افزایش سهم صنعت نفت

    کاهش وابستگی بودجه 96 به نفت با افزایش سهم صنعت نفت

    نفت باید همواره رشدی بیش از میانگین رشد اقتصادی ایران داشته باشد تا بتواند به‌ عنوان موتور محرک اقتصاد، دیگر بخش‌ها را به جلو براند و سبب رشد اقتصادی در کشور شود.

  • چرا انرژی‎های نو برای ایران ضروری است؟

    چرا انرژی‎های نو برای ایران ضروری است؟

    فعال شدن حوزه صرفه‌جویی انرژی موجب خواهد شد، نخست تقاضا برای طیف وسیعی از محصولات کم‌مصرف ایجاد شود و صنایع جدید مرتبط با صرفه‌جویی انرژی فعال شوند، دوم صنعت بزرگ و پرسود انرژی‌های نو در کشور ایجاد شود و ثالثاً منابع مالی عظیمی که سالانه در اثر سوءمصرف انرژی تلف می‌شود، صرفه‌جویی شده و در نهایت صرف سرمایه‌گذاری‌ها شود.

  • نظریه بازی و توافق اوپک

    نظریه بازی و توافق اوپک

    در پاسخ به این پرسش که توافق اخیر اوپک به نفع اعضای این سازمان است یا زیان‌شان، باید گفت که بدون شک به نفع آنهاست.

  • تمرکز‎ زدایی و برون‎سپاری در شرکت‎های بین‎المللی نفتی

    تمرکز‎ زدایی و برون‎سپاری در شرکت‎های بین‎المللی نفتی

    شرکت‎های توتال در 130 کشور، انی در 83 کشور، بی‎پی در 80 کشور، شل در 70 کشور، رپسول در 47 کشور و استات اویل در 30 کشور جهان همزمان فعالیت دارند و در حال اجرای پروژه هستند.

  • تفاوت منطق و التماس را می‎دانید؟!

    تفاوت منطق و التماس را می‎دانید؟!

    مطرح شدن برخی انتقادها و ادعاهایی مبنی بر التماس به چینی‎ها با گذشت یک ماه از امضای موافقت‎نامه توسعه فاز 11 پارس جنوبی، بهانه‎ای شد تا مباحث منتقدان را به‎طور اجمالی مرور کنیم.

  • نگاهی به فرصت‎های احتمالی توافق اوپک

    نگاهی به فرصت‎های احتمالی توافق اوپک

    نشست 171 اوپک با دیگر نشست‌های عادی این سازمان متفاوت بود، زیرا دستور این جلسه قطعیت بخشیدن به تفاهم وزیران اوپک در نشست سپتامبر گذشته الجزایر مبنی بر تصویب برنامه اجرایی کاهش تولید کل اوپک به سطح 32.5 میلیون بشکه بود.

  • پیروزی ایران در اوپک؛ ثمره مقاومت و ایستادگی

    پیروزی ایران در اوپک؛ ثمره مقاومت و ایستادگی

    بی تردید اوپک 171 را بایستی رویدادی تاریخی در طول عمر بیش از نیم قرن این سازمان قلمداد کرد. اجلاس مهم وسرنوشت ساز سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، غروب روز 10 آذرماه پایان یافت اما این شروعی تازه برای نهادی است که به دلیل چندین سال فترت و ضعف ساختاری در تصمیم گیری های حساسش می رفت تا از فهرست بازیگران اقتصاد جهانی حذف شود.

  • یک پیروزی نفتی و یک آزمون تاریخی

    یک پیروزی نفتی و یک آزمون تاریخی

    به‌طور قطع تا امروز همه در جریان نتیجه صد و هفتادویکمین نشست اوپک قرار گرفته‌اند یا بارها از طریق رسانه‌های گروهی فهمیده‌اند که تولیدکنندگان نفت با برند اوپک و حتی تولیدکنندگان غیر‌اوپکی نفت توانسته‌اند یک تصمیم تاریخی اتخاذ کنند یا به مفهوم ساده‌تر، یک برش تاریخی برای دیپلماسی نفت به یادگار بگذارند.

  • بوی خوش نفت

    بوی خوش نفت

    نفت سیاسی‌ترین کالای جهان است و در ایران هم نفت بیش از هرجای دیگر سیاسی است. گاه با محمد مصدق بوی استقلال‌طلبی می‌دهد، گاه با احمدی‌نژاد بوی حیف‌و‌میل، یا با رضاشاه و پسرش بوی توسعه قهری. بی‌تردید نفت ازجمله کالاهای اقتصادی است که به‌هیچ‌‌وجه قابل واگذاری به مکانیسم بازار نیست، خاصه در ایران که درصد بالایی از بودجه کشور با احتساب قیمت نفت بسته می‌شود و این کالا را بیش از پیش حیاتی و سیاسی می‌کند.

  • ایران رهبر کاهش تولید نفت

    ایران رهبر کاهش تولید نفت

    از نگاه اقتصاد سیاسی، بین‌الملل، حوادث و اتفاق‎های رخ داده در ماه‌های گذشته، این احساس را تقویت می‌کند که در سال ٢٠١٧ قیمت نفت برنت میان ٥٠ تا ٥٥ دلار نوسان می‌کند. در عین حال باید به نقش رهبری ایران در اوپک و همچنین راضی کردن روسیه به پیوستن به طرح کاهش تولید هم اشاره کرد؛ نقشی که پیش‌تر عربستان ایفا می‌کرد.

  • برجام و موفقیت در اوپک

    اتفاقی که در آخرین روزهای هفته گذشته و در نشست اوپک رخ داد را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟ طبعا بخشی از ماجرا به وضع بازار نفت و اقتصاد عربستان مربوط می‌شود.