-
دی ۱۴۰۳؛ رکورد صادرات نفت ایران شکسته شد
نخستین ضرب شست کارکنان صنعت نفت به ترامپ
رکوردزنی صادرات نفت ایران درست همزمان با نخستین ماه کاری دونالد ترامپ بهعنوان مبدع طرح شکستخورده فشار حداکثری، یکی از جالبترین و خوشایندترین اتفاقهای سال ۱۴۰۳ بود.
-
مهمترین نوسانات قیمتی نفت ایران در سال ۱۴۰۳ چه بود؟
بررسی قیمت نفت خام ایران در سال ۱۴۰۳ نشان میدهد هر چند عوامل ژئوپلیتیک و اتفاقهای سیاسی در کوتاهمدت سبب نوسان قیمتها میشود، اما در نهایت این عوامل مربوط به بازار و عرضه و تقاضا هستند که به عنوان مهمترین دلیل شکلگیری تغییرات قیمتی نقشآفرینی میکنند.
-
از توسعه تا تأمین؛ صنعت گاز در سالی که گذشت
صنعت گاز سال ۱۴۰۳ را با فراز و فرودهای زیادی پشت سر گذاشته است از تأمین گاز تا توسعه راهی دشوار سپری شد.
-
تعهد وزارت نفت به ارتقای جایگاه کشور در بازارهای جهانی
وزارت نفت دولت چهاردهم در راستای تقویت دیپلماسی انرژی و ارتقای جایگاه کشور در بازارهای جهانی نفت، گاز و انرژی، عملکرد قابل توجهی در حوزه سازمانها و مجامع بینالمللی انرژی به ثبت رسانده است. عملکرد این وزارتخانه در حوزه سازمانها و مجامع بینالمللی انرژی نشاندهنده تعهدش به تقویت دیپلماسی انرژی و دفاع از منافع ملی است.
-
شتاب در توسعه صنعت گاز؛ تمرکز بر پروژههای کلیدی و توان داخلی
سرپرست شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از پیشرفت پروژههای کلیدی و برنامهریزی برای تسریع در بهرهبرداری آنها خبر داد و گفت: تحریمها سبب شده سازندگان داخلی به توانمندیهای خود توجه بیشتری داشته باشند، اما باید کیفیت محصولات را ارتقا دهند.
-
دورخیز دولت چهاردهم برای اجرای مهمترین طرح صنعت نفت
در آخرین روزهای اسفند سال ۱۴۰۳، وزارت نفت دولت چهاردهم قرارداد حدود ۱۷ میلیارد دلاری سکوهای فشارافزایی گاز پارس جنوبی را با چهار شرکت داخلی امضا کرد تا نخستین گام برای تداوم تولید از بزرگترین میدان گازی جهان برداشته شود.
-
نفت مناطق مرکزی؛ از توسعه میدانهای گازی تا راهاندازی پروژههای کلیدی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با تشریح مهمترین دستاوردهای این شرکت در سال ۱۴۰۳ اعلام کرد: مذاکرات فنی و قراردادی برای توسعه ۱۶ میدان گازی و راهاندازی پروژههای کلیدی در سال ۱۴۰۴ در برنامه است.
-
پایان عصر نفت، آدرس غلط برای بازار انرژی
شواهد و قرائن در حالی که برخی افراد و مؤسسات بینالمللی دائماً بر طبل کاهش تقاضای جهانی نفت در آینده میکوبند، نشان میدهد بازار نفت حداقل تا سال ۲۰۵۰ همچنان از جذابیت کافی برخوردار است. در همین راستا، افزایش ظرفیت تولید نفت بهخصوص در میدانهای مشترک در دستور کار وزارت نفت قرار دارد و تاکنون اقدامهای مؤثری انجام شده که توان تولید نفت ایران را افزایش دهد.
-
کار در پایتخت انرژی ایران تعطیلی ندارد؛ حتی نوروز
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اعلام اینکه ۷۰ درصد گاز، ۵۰ درصد خوراک صنعت پتروشیمی و ۴۰ درصد خوراک مورد نیاز تولید بنزین کشور از میدان مشترک پارس جنوبی تأمین میشود، بیان کرد: کار در این میدان مشترک ثانیهای نمیتواند متوقف باشد، نهتنها در تعطیلات نوروز، بلکه در هیچ روز و ساعتی، کار در پارس جنوبی که روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز تولید میکند، تعطیلی ندارد.
-
خودکفایی در سایه تحریم؛ جهش فناورانه صنعت نفت
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری از تولید بار اول و نوآوری در استفاده از ابزارهای تأمین مالی حوزه دانشبنیان بهعنوان دو دستاورد کلیدی وزارت نفت در سال ۱۴۰۳ نام برد و گفت: هرچه شدت تحریمها بیشتر میشود، وظیفه ما سنگینتر است تا با تجمیع توانمندیهای موجود، نیازهای فناورانه را برطرف کنیم.
-
نقش کلیدی پارس جنوبی در شکوفایی اقتصاد؛ از تأمین گاز تا تأمین بنزین
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نقش این مجتمع را در شکوفایی اقتصاد ایران بسیار ارزشمند دانست و گفت: این مجتمع در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۴۳ میلیون بشکه میعانات گازی، بیش از ۶۰۶ هزار تن گوگرد دانهبندیشده، بیش از ۲.۵ میلیون تن بوتان، حدود ۳.۷ میلیون تن پروپان و بیش از ۱.۸ میلیون تن اتان تولید کرده و با ارسال ۱۳۵ میلیون بشکه میعانات گازی به ستاره خلیج فارس نقش بیبدیلی در تولید بنزین داشته است.
-
تکمیل ۱۰۰ حلقه چاه نفت و گاز در سال ۱۴۰۳
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از موفقیت این شرکت در حفاری و تکمیل نهایی ۱۰۰ حلقه چاه نفت و گاز در سال ۱۴۰۳ با بهرهگیری از ناوگان حفاری در مناطق خشکی و دریایی کشور خبر داد و گفت: از زمان تأسیس این شرکت تاکنون ۵ هزار و ۱۵۴ حلقه چاه حفاری و تکمیل شده است.
-
روایتی از رکوردشکنی تاریخی شرکت انتقال گاز در سرمای ۱۴۰۳
شرکت انتقال گاز ایران با وجود سرمای شدید و افزایش بیسابقه مصرف گاز در سال ۱۴۰۳، توانست با مدیریت هوشمندانه و بهرهگیری از تمامی ظرفیتها، شبکه گاز کشور را پایدار نگه دارد و هفت رکورد در انتقال گاز ثبت کند.
-
بازگشت الفبای آبادانی به مناطق نفتی و گازی ایران
صنعت نفت، یکی از ستونهای اصلی اقتصاد ایران، نهتنها در تأمین انرژی و ایجاد درآمدهای ارزی نقش دارد، بلکه در سالهای اخیر با اجرای پروژههای مسئولیتهای اجتماعی توانسته بر جامعه و محیط پیرامون خود تأثیرات عمیقی بگذارد. این گزارش به بررسی نقش و اهمیت این پروژهها در بهبود شرایط زندگی مردم محلی، ایجاد اعتماد و همبستگی بین صنعت و جامعه، ارتقای سطح بهداشتی، آموزشی و فرهنگی میپردازد.
-
برنامهریزی برای جهش تولید در میدانهای مشترک نفتی در ۱۴۰۴
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، برنامهریزی برای شتاب در توسعه میدانهای مشترک نفت و افزایش تولید، خودکفایی در فناوری و تحقق توسعه پایدار را از اولویت کلیدی این شرکت در سال ۱۴۰۴ عنوان کرد.
-
پتروشیمی در ۱۴۰۳؛ از برنامههای توسعهای تا بهرهبرداریها
صنعت پتروشیمی ایران سال ۱۴۰۳ را با تحولات گستردهای از برنامهریزیها و آغاز روندهای توسعهای تا بهرهبرداری از طرحهای جدیدی پشت سر گذاشت و دستاوردهای مهمی کسب کرد و اقدامهایی کلیدی برای توسعه این صنعت در پیش گرفته شد.
-
پخش فرآوردههای نفتی؛ از تقویت ذخایر بنزین تا تقویت ذخایر نفتگاز
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با تبیین مهمترین اقدامهای این شرکت در سال ۱۴۰۳ و تقویت ذخایر بنزین در انبارهای مختلف از شمال تا جنوب کشور برای تعطیلات نوروزی و عید فطر گفت: برنامهریزی برای تأمین سوخت نیروگاهها و تقویت ذخایر نفتگاز ازجمله اولویتهای سال ۱۴۰۴ است.
-
رکوردشکنی تولید گاز؛ خبر پرتکرار روزهای سرد ۱۴۰۳
چند مرتبه رکوردشکنی در زمینه برداشت و تولید گاز، یکی از دستاوردهای مهم و ارزشمند وزارت نفت در همان چند ماه ابتدایی دولت چهاردهم بهشمار میرود. دستاوردی که اگرچه بهدلیل گستردگی بحران ناترازی انرژی کمتر به آن پرداخته شد، اما توانست زمستانی بدون قطعی گاز را با وجود ناهنجاری سرما و افزایش بیسابقه مصرف گاز رقم بزند.
-
تا پایان برنامه هفتم محقق میشود
صرفهجویی حدود ۱.۳ میلیون بشکهای مصرف انرژی
مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت از برنامههای ضربتی و عملیاتی این شرکت برای کاهش مصرف انرژی در سه حوزه صنعت، حملونقل و ساختمان خبر داد و گفت: هدف این برنامه، صرفهجویی یک میلیون و ۲۸۵ هزار بشکه معادل نفت خام تا پایان برنامه هفتم توسعه است.
-
تلاش شبانهروزی کارکنان نفت برای استمرار تولید و انتقال نفت
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با بیان اینکه این شرکت در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ با افزایش ۷ درصدی تولید نفت، گامهای بلندی برای جهش تولید و رفع ناترازی انرژی برداشته است، گفت: بعضی از همکاران ما آنقدر حواسشان به تولید و کارهای عملیاتی است که نمیدانند عید شده است.
-
هدفگذاری ایران برای تقویت جایگاه خود در عرصه بینالمللی نفت و گاز
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت با اشاره به هدفگذاری ایران برای تقویت جایگاه خود در عرصه بینالمللی نفت و گاز گفت: در این مسیر، افزایش مبادلات حاملهای نفتی و گازی از طریق دیپلماسی انرژی بهعنوان یکی از راهکارهای کمککننده در رفع ناترازی انرژی در دستور کار قرار دارد.
-
نقش روزنامهنگاران در ملی شدن نفت؛ از سدان تا لاهه
ملی شدن نفت ایران که با سخنرانی محمد مصدق «به نام سعادت ملت ایران» در ۲۹ اسفند سال ۱۳۲۹ آغاز شد، با کشف اسنادی از خانه سدان از سوی روزنامهنگاران ایرانی به سرانجام رسید تا حقانیت ایران در جهان اثبات شود.
-
-
۶ روایت از ملی شدن صنعت نفت؛ از مذهبی تا چپگرایانه
مؤلف کتاب «رویهها و سیاستهای نفتی ایران از قاجار تا کودتای ۲۸ مرداد» ۶ کلان روایت غالب در جامعه ایرانی و سطح بینالمللی درباره ملی شدن صنعت نفت را تشریح کرد.
-
اگر راه مصدق تداوم مییافت....
مؤلف کتاب «ایران و دولت ملی در جنگ جهانی اول» گفت: اگر راه مصدق تداوم مییافت و منتج به استقرار یک دولت دموکراتیک، پیشرو و سازنده در ایران شده بود و استبداد داخلی و استعمار خارجی را مهار میکرد شاید راه درخشانتری ایجاد میشد.
-
از قرارداد دارسی تا ملی شدن نفت؛ مسیر مبارزه با استعمار
زمینههای تاریخی ملی شدن صنعت نفت را باید در قرارداد دارسی (دوره قاجار) و سپس قرارداد ۱۹۳۳ (دوره رضاشاه) جستوجو کرد. به مرور و با رشد آگاهی بین ایرانیان زمینههای اعتراضی نسبت به جنبههای استعماری شرکت نفت انگلیس و ایران و کشورهای خارجی اوج گرفت و همین امر به ملی شدن صنعت نفت در مجلس شانزدهم شورای ملی منجر شد.
-
راز نفت ایران در قلب خلیج فارس
جزیره راز یا همان جزیره سیری آخرین جزیره و خشکی ایران در قلب خلیج فارس، نفتیترین جزیره ایران است که در آن نفت از پنج میدان نصرت، اسفند، سیوند، دنا و الوند تولید شده و صادر میشود.
-
تحویل بیش از ۶۶۰ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در یک هفته
آخرین آمارها نشان میدهد در هفته گذشته (چهارم تا دهم اسفند) با توجه به کاهش بیسابقه دما در کشور، با رکوردی بیسابقه در صنعت پالایش در مجموع ۶۶۰ میلیون و ۲۳۶ هزار لیتر سوخت مایع نیروگاهی تحویل شد که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود ۴۴ درصد افزایش یافته است.
-
نیاز صنعت نفت به سرمایهگذاری ۱۷ تریلیون دلاری
دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با اعلام اینکه برای تضمین رشد اقتصاد جهانی، سرمایهگذاری ۱۷ تریلیون دلاری در صنعت نفت نیاز است، اعلام کرد: ۱۴ تریلیون دلار از این مقدار برای بخش بالادستی، ۲ تریلیون دلار برای بخش پاییندستی و حدود یک تریلیون دلار یا بیشتر برای بخش میانی باید سرمایهگذاری شود.
-
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش خبر داد:
تعریف ۵ مگاپروژه فناورانه در صنعت پالایش
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از تعریف پنج مگاپروژه فناورانه در صنعت پالایش خبر داد و گفت: تکمیل زنجیره ارزش فرآوردهها، بهبود فرآیندهای پالایش، رفع تنگناهای عملیاتی، تحول دیجیتال و مدیریت داراییهای فیزیکی هرکدام با بیش از ۲۰ زیرپروژه در این مگاپروژهها در نظر گرفته شده است.