به گزارش خبرنگار شانا، پای تاسیسات نفتی به هر شهری که باز شود، بیمارستانها و درمانگاههای نفت هم به آنجا میرسند، هنوز هم خیلیها معتقدند پزشکان نفت مجربترین هستند و خدماتی که ارائه میدهند بهترین.
اگر وزارت بهداشت ودرمان تاکنون موفق نشده است در بسیاری از مناطق دور افتاده و محروم درمانگاه و بیمارستانی برپا کند اما نام بیمارستان نفت و درمانگاه نفت در این شهرها خودنمایی میکند.
با این که وظیفه ساخت بیمارستان و ارائه خدمات درمانی برای عموم در حوزه فعالیتهای وزارت نفت نیست اما با کشف نفت در مسجد سلیمان از 106 سال پیش، بیمارستانهای نفت هم در هر مکانی که صنعت نفت در آنجا حضور داشت، راهاندازی شد. بسیاری از خدمات پزشکی نخستین بار توسط پزشکان صنعت نفت در ایران به کار گرفته شد و اهالی شهرهای مختلف هم در کنار کارکنان نفت از خدمات پزشکی نفتیها برخوردار شدند.
استان بوشهر هم از جمله استانهای کشور است که به واسطه منطقه عسلویه و حضور تاسیسات نفتی و مجتمعهای پتروشیمی از خدمات بهداشت و درمان نفت بهره برده است.
بهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهر با دارا بودن یک بیمارستان 64 تختخوابی در منطقه جم و36 مرکز بهداشتی و درمانی در مناطق بوشهر، پارس جنوبی، ناروکنگان به 25 هزار نفر از کارکنان صنعت نفت و خانوادههای آنان و همچنین 150 هزار نفر از ساکنان بومی مناطق جم و عسلویه خدمات بهداشتی و درمانی ارائه میکند.
براساس آمارهای ارائه شده در سال 1392 جمعا 807 هزار و 192 نفر به صورت سرپایی و بستری به بخشهای درمانی وابسته به بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر مراجعه کرده اند که 56 درصد آنها ساکنان بومی منطقه بودند.
اضافه وزن، شایع ترین بیماری
فاز یک پارس جنوبی نخستین مقصد برای اطلاع از کم وکیف خدمات بهداشتی و درمانی بهداشت ودرمان نفت به کارکنان شاغل درعسلویه است. از دکتر سعید لطفی، رئیس واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر شایعترین بیماری کارکنان را میپرسم، میگوید: "اضافه وزن شایعترین بیماری است که در کل ایران شیوع دارد."
دیابت و فشارخون از دیگر بیماریهایی است که به گفته لطفی میان کارکنان شایع است. او میگوید:"برای این که از بروز بیماریهای شایع در نفت جلوگیری کنیم از ابزارهای تشویقی و کارشناسان تغذیه بهره گرفتهایم."
لطفی با بیان این که افسردگی در میان کارکنان عسلویه نسبت به آمار کشور پایینتر است، دلیل این امر را پایین بودن سن کارکنان در این منطقه میداند و تصریح میکند:"البته مراکز مشاوره روانپزشکی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از سالها پیش راهاندازی شده و به محض مشاهده آثار افسردگی در میان کارکنان تست غربالگری انجام شده و به مراکز درمانی معرفی میشوند."
رئیس سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر، فعالیت در مناطق عملیاتی، دوری از خانواده و کار اقماری را از مهمترین دلایل بروز افسردگی میداند.
او میگوید:"با توجه به این که فرم ارزشیابی نهایی برای اظهارنظر سلامت کارکنان برای ادامه اشتغال آنان تهیه شده و تا زمانی که این فرم تایید نشود اشتغال افراد مورد تایید بهداشت ودرمان نفت نیست،بنابراین تمام کارکنان نفت برای اطمینان از سلامت جسمی و روحی خود به این مراکز طب صنعتی مراجعه میکنند."
به گفته رئیس واحد سلامت کاربهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهر اطلاعات مندرج در ارزشیابی نهایی سلامت کارکنان کاملا محرمانه است.
رضایت کارکنان با راهاندازی واحد تله مدیسین
واحد تله مدیسین( پزشکی از راه دور)از جمله واحدهای فعال در مرکز طب صنعتی مجتمع گاز پارس جنوبی است.
تله مدیسین به دانش و ابزارهای ارتباطی گفته میشود که مراکز بهداشتی-درمانی و پزشک را به بیمار مرتبط میکند. در واقع تله مدیسین به کارگیری فناوری الکترونیک و دیجیتال به منظور اعمال مراقبتهای پزشکی و بهداشتی از بیمارانی است که در نقاط دور از مرکز درمانی به سر میبرند.
2 سال است که این مرکز در واحد طب صنعتی مجتمع گاز پارس جنوبی (فاز یک)، راهاندازی شده است، به گفته لطفی هدف از راهاندازی این واحد کاهش هزینه رفت وآمد، صرفهجویی در وقت و افزایش رضایت کارکنان است.
پزشکانی که از طریق تلهمدیسین به مداوای بیماران میپردازند، متخصصان بیمارستان نفت تهران هستند و نسخهای هم که تجویز میکنند از طریق فکس در اختیار پزشکان عسلویه قرار میگیرد.
واحد مهندسی بهداشت هم از دیگر واحدهایی است که در مرکز طب صنعتی فعالیت میکند، حسامالدینعباسی کارشناس بهداشت مرکز سلامت مجتمع گازپارس جنوبی میگوید:"بازدید از رستورانها،اماکن،کمپها،استخرها،اتاقداریها،بخشهای اداری، نمونهگیری میکروبی آب و نظارت بر زبالههای عفونی مجتمع از جمله وظایفی است که واحد مهندسی بهداشت انجام میدهد."
حفاظت از جان، اولویت اصلی وزارت نفت
بعد از بازدید از طب صنعتی به فازهای 2 و 3 مجتمع گاز پارس جنوبی میرویم، مرکز سلامتی که در محل اداری پالایشگاه فاز 2 تاسیس شده در ساختمانی تازه تاسیس قرار دارد، و تعدادی از کارکنان نفت در حال وزن کشی و تستهای صحت سلامت شان هستند، لطفی می گوید:"چون در هفته سلامت هستیم، در همه مراکز سلامت ایستگاههای سلامت برپا کردیم."
درمانگاهی که در این مجتمع قرار دارد، به نسبت دیگر درمانگاههایی که در واحدهای دیگر دیدهام مجهزتر است اما مراجعهکنندگانش زیاد نیست، سمانه توان بخشی که پزشک درمانگاه است میگوید:"معمولا کارکنان قبل از این که سرکار بروند به درمانگاه میآیند، ساعتی که شما آمدهاید ساعت کار است و طبیعی است که مراجعه کننده هم کم باشد."
رئیس سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در حالی که همه بخشهای درمانگاه را به همراه توضیحات پزشکی و تجهیزات جدیدی که در درمانگاهها استفاده میشود نشانمان میدهد، می گوید:" سلامت و حفاظت از جان کارکنان از اولویتهای اصلی وزارت نفت است. به همین دلیل قبل از این که هر فازی در پارس جنوبی راهاندازی شود اول مراکز درمانی راهاندازی میشود تا افرادی که در فازها مشغول به کار میشوند خیالشان از بابت سلامت شان راحت باشد."
تدوین آیین نامه انگیزههای تشویقی برای پزشکان
به مرکز سلامت کار ودرمانگاه پتروشیمی نوری (برزویه) میرویم، فاصله مراکز درمانی که در عسلویه مستقر هستند کمتر از 15 دقیقه است. به همین دلیل کارکنانی که در فازهای مختلف پارس جنوبی فعالیت میکنند میتوانند در کمترین زمان خود را به واحدهای درمانی برسانند.
دکترعلی شاه آبادی،رئیس مرکز سلامت کار و اورژانس پتروشیمی پارس جنوبی و مسئول هماهنگی کل اورژانسهای محدوده بوشهر میگوید:"در سایت برزویه واحدهای طب صنعتی، پزشک اورژانس ، دندانپزشکی و داروخانه مستقر است."
او شایعترین بیماری را بیماریهای گوارشی و تنفسی اعلام میکند و میگوید:" با توجه به جوان بودن کارکنان، بیماری شغلی خاصی در این واحد گزارش نشده است، اما کاهش شنوایی از شایعترین بیماریهای شغلی در مجتمعهای عملیاتی است."
به گفته شاه آبادی، از آنجا که واحد HSE نظارتی کامل بر روند کار دارد، بنابراین حوادث ناشی از کار در این واحد بسیار پایین است .
او از جمله مشکلات صنفی پزشکانی را که درمناطق عملیاتی کار میکنند، میزان حقوق و دستمزدها اعلام میکند و میگوید:"با توجه به این که در واحدهای عملیاتی نیروهای کیفی جذب کردهایم،نیروی کیفی برای ماندن در مناطق اقماری باید به لحاظ مالی تامین باشد. بنابراین بهتر است انگیزههای تشویقی در این زمینه بیشتر شود."
مرکز اورژانس پازارگاد که درمانگاه مرکزی مجتمعهای پتروشیمی در عسلویه است، از امکانات فراوانی برخوردار است. از آنجا که درمانگاههای مستقر پزشک متخصص ندارند، بنابراین، مراجعه به این مرکز بیش از سایر مراکز است. 4 پزشک به صورت شبانهروزی و در هر شیفت کاری حداقل 3 پرستار مشغول به کار هستند.
البته ساکنان بومی هم به این مرکز اورژانس میآیند. شاه آبادی می گوید:"پوشش وزارت بهداشت و درمان در عسلویه کم رنگ است و عملا عملیات بهداشت و درمان در این منطقه به وسیله صنعت نفت انجام میشود."
درمانگاه خانواده آتیساز هم از دیگر درمانگاههایی است که در محل اسکان خانواده های کارکنانی که در عسلویه مشغول به کار هستند، خدمات بهداشتی و درمانی ارائه میکند. به گفته شاهآبادی با توجه به حضور خانوادهها در شهرک ولیعصر، درمانگاه آتیساز علاوه بر حضور پزشک خانواده، دو متخصص زنان و اطفال هم دارد، ضمن این که ماهانه دو متخصص هم به مرکز میآیند تا مشکلات درمانی خانوادهها را برطرف کنند.
توحید جم، مجهزترین بیمارستان بوشهر
به بیمارستان توحید جم که یکی از مجهزترین بیمارستانهای بوشهر است، میرویم، هنگامی که به بیمارستان می رسیم می گویند یکی از اهالی زخمی شده است و کار درمان روی او انجام می شود.
زن جوانی که از روستای چاهه به بیمارستان آمده بود میگوید:" اینجا بیمارستان خیلی خوبی است، مخصوصا دکتر شیخی خیلی خوب است."
دکترفرهاد باقری،رئیس بیمارستان توحید جم تمام واحدهای بیمارستان را به همراه پلی کلینیک توحید جم به ما نشان میدهد و می گوید:" این بیمارستان 64 تخت دارد و تجهیزات به کاررفته در آن با فناوریهای روز بوده و در استان منحصر به فرد است." به گفته او کلینیک بیمارستان توحید جم هم 13 مطب و 13 اتاق معاینه دارد.
45 میلیارد تومان، هزینه سالانه بهداشت ودرمان نفت بوشهر
مهرداد حسینزاده، رئیس بهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهر میگوید:" 56 درصد خدمات بخشهای پرهزینه درمانی به بومیان منطقه بوده و هزینه اورژانس و سوانح هم برای آنها رایگان است."
او هزینه سالانه بهداشت و درمان صنعت نفت را در بوشهر45 میلیارد تومان اعلام می کند و می گوید:"وظیفه اصلی ما درمان است، اما وزارت نفت عملا در تمام شهرهایی که به فعالیت می پردازد به ساخت بیمارستان و درمانگاه اقدام کرده و پزشک متخصص جذب می کند. به همین دلیل هزینههای بهداشت و درمان7 تا 8 برابر افزایش مییابد."
به گفته حسینزاده،سرانهای که شرکتهای صنعتی وزارت نفت در اختیار بهداشت ودرمان بوشهر قرار می دهند تنها 50 درصد هزینههای این مرکز را پوشش میدهد.
او میگوید:" باید به این مساله توجه داشته باشید که ما نمیتوانیم در بخش درمان در مناطق دور افتاده درآمدزایی داشته باشیم، مثلا ویزیت هر متخصص قلب برای ما 70 هزار تومان تمام میشود اما هزینهای که از مراجعه کنندگان بومی دریافت میکنیم 10 هزار تومان است."
رئیس بهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهر با بیان این که حقوق و دستمزد پزشکان متخصص نفت بالاتر از پزشکان بوشهر است، تصریح میکند:" حتی اگر درمانگاه ما بیمار نداشته باشد پزشک موظف به حضور در درمانگاه است و ما باید حقوق او را کامل بپردازیم، زیرا نفس حضور پزشک باعث اطمینان خاطر نه تنها کارکنان بلکه بومیان منطقه میشود."
با این حال بازسازی و توسعه مراکز بهداشتی و درمانی پتروشیمی برزویه، بازسازی و توسعه مرکز اورژانس پازارگاد، بازسازی و توسعه مرکز بهداشتی و درمانی کمپ شیرینو، افتتاح بخش دندانپزشکی پتروشیمی پردیس، افتتاح مرکز بهداشتی و درمانی پالایشگاه دوم پارس جنوبی از جمله اقدامهایی است که در سال 92 توسط بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر انجام شد.
در سال 1393همزمان با افتتاح فازهای جدید میدان گازی پارس جنوبی، مراکز درمانی وابسته به این پالایشگاهها در فازهای 12 و 16، 15 و 17 و 18 ساخته شدهاند، ضمن این که واحد دندانپزشکی شرکت نفت وگاز پارس هم به بهرهبرداری میرسد.
از دیگر بخشهای فعال بهداشت ودرمان صنعت نفت بوشهر میتوان به واحدهای طب صنعتی و پزشکی خانواده اشاره کرد. 4 مرکز طب صنعتی و بهداشت و 4 مرکز پزشکی خانواده، معاینات دورهای کارکنان رسمی و پیمانکاری و خانوادههای آنان را انجام میدهند.
به گفته حسین زاده، خدمات بهداشتی و درمانی صنعت نفت بوشهر طی 6 سال اخیر به صورت مستمر رو به افزایش بوده و از میانگین رضایتمندی 79 درصد در سال 1387 به 90 درصد در سال 92 رسیده است.
کسب عنوان "درجه یک" ارزشیابی بیمارستانی از سوی وزارت بهداشت و درمان توسط بیمارستان توحید جم و اجرای دستورعملهای بالینی در این بیمارستان و استقرار سیستم مدیریت یکپارچه IMS براساس استانداردهای ISO 14001:2004، OHSAS 18001:2007، ISO 9001:2008 و همچنین کسب استاندارد ISO10002:2004 (رضایتمندی مشتری و رسیدگی به شکایات) از دیگر دستاوردهای بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در بخش ارتقای کیفی است.
گزارش از خدیجه صادقی
نظر شما