نماینده مجلس: منابع پراکنده درجامعه به سمت سرمایه گذاری در نفت هدایت شود

راهکار هدایت نقدینگی پراکنده در کشور به سمت سرمایه‌گذاری در نفت چیست؟ عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: اگر دولت سود بیشتری به‌طور مثال 30 درصد به مردم در قالب اوراق مشارکت پرداخت کند انگیزه برای هدایت منابع به سمت نفت ایجاد می‌شود، صنایع نفت و گاز از نرخ درآمدزایی بالایی برخوردار هستند.

موسی‌الرضا ثروتی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به پرسشهای ما درزمینهٔ کلیات لایحه بودجه و قیمت نفت در بودجه 95، تجهیز منابع برای سرمایه‌گذاری در نفت و عملکرد بودجه 94 در بخش درآمدی نفت پاسخ داد.

آخرین خبر از کلیات لایحه بودجه 95 چیست؟

لایحه بودجه کل کشور برای سال 1395 هنوز تقدیم مجلس نشده است، کلیات آن حدود 267 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌شده است که 66 هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای نفتی است و باقیمانده آن نیز از محلهای مانند مالیات و دیگر موارد، محقق می شود.

پارسال از محل درآمدهای نفتی چه میزان برای بخش درآمدی بودجه پیش بینی شده بود؟

برای سال 94، 56 هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای نفتی برآورد شده بود، بنابراین در مقایسه با عدد اعلام‌شده برای بودجه 95 با افزایش 20 درصدی معادل 10 هزار میلیارد تومان مواجه هستیم.

پیش‌بینی از روند تحقق این عدد در بودجه 95 چیست؟

چون قیمت نفت کاهش‌یافته است دولت قصد دارد میزان صادرات را افزایش دهد بنابراین به‌طور تقریبی میزان صادرات به دو برابر افزایش می‌یابد. ازاین‌رو اگر اکنون یک‌میلیون بشکه نفت خام در روز صادر می‌شود در بودجه 95 این عدد به 2 میلیون ارتقا می‌یابد.

اگر افزایش صادرات نفت خام برای افزایش توان دیپلماسی انرژی و قدرت چانه‌زنی کشور باشد بازهم راهبرد افزایش صادرات نفت خام، بودجه را متهم به وابستگی بیشتر به نفت می‌کند؟

اگر درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی واریز شود صادرات نفت مشکلی نخواهد داشت یعنی اگر در بودجه سالانه هزینه نشود مانند برخی کشورهای اروپایی باآن که صادرات نفت دارند درآمد آن را در بودجه هزینه نمی‌کنند ازاین‌رو ایران هم قادر به انجام روند یادشده خواهد بود. افزون بر این، جدایی بودجه از درآمدهای نفتی حربه ایجاد محدودیت را از دشمنان خواهد گرفت.

با وضع موجود محدوده مطلوب برای قیمت نفت در بودجه 95 چیست؟

قیمت نفت بین 30 تا 35 دلار برای بودجه 95 مطلوب خواهد بود اما برای خطرپذیری کمتر تعیین عدد 30 دلار برای نفت از واقع بینی بیشتری برخوردار است.

قراردادهای جدید نفتی محور انتقال فناوری به داخل کشور از مسیر شرکتهای داخلی را دنبال می‌کنند. اثربخشی این روند را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ممکن است بلندمدت بودن قراردادها از محدودیتهای این نوع قراردادها باشد ولی در خصوص نقاط قوت معتقدم باید حقوقدانها هزینه فایده کار را بررسی کنند و متناسب با نتایج تصمیم اتخاذ شود.

پارسال در جریان تنظیم بودجه 94، مجلس با 2 بند الحاقی درزمینهٔ تقویت سرمایه‌گذاری و تجهیز منابع برای نفت موافقت کرد، این احتمال می‌رود که امسال نیز مواردی مشابه تنظیم و تصویب شود؟

بله افزایش سرمایه‌گذاری در صنعت نفت به هر میزان که باشد سازنده است. ما علاقمند به افزایش سرمایه‌گذاری در صنعت نفت هستیم و از دولت نیز انتظار افزایش سرمایه‌گذاری در این زمینه می‌رود، زیرا کشور ما تعداد زیادی میدان مشترک نفت و گاز دارد که اگر ما استحصال نکنیم طرف مقابل اقدام خواهد کرد و سهم کشور را دچار مشکل می‌کند. ازاین‌رو، تلاشها در این زمینه باید افزایش یابد.

به‌عنوان عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مستحضر هستید هزینه یک‌فاز استاندارد پارس جنوبی در وضع مطلوب حدود 3 میلیارد دلار است درحالی‌که منابع تخصیص داده‌شده در بودجه 94 دارای محدودیت و ناکافی بود، سازوکار مؤثری برای رفع این چالشها چیست؟

بله همین‌طور است، برای رفع این معضل باید افزون بر دعوت از سرمایه‌گذار خارجی، از توان و ظرفیت داخلی حداکثر استفاده را کرد.

سرمایه پراکنده در جامعه اگر هدایت شود می‌تواند بخشی از منابع برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت را تأمین کند؟

بله اگر دولت سود بیشتری به‌طور مثال 30 درصد به نسبت برخی مؤسسات اعتباری به مردم پرداخت کند انگیزه برای هدایت منابع به سمت نفت ایجاد می‌شود چون صنایع نفت و گاز از نرخ درآمدزایی بالایی برخوردار هستند. افزون بر این، راه‌اندازی هرکدام از فازهای پارس جنوبی طی یک سال صددرصد سود برای کشور دارد و اگر دوساله مدنظر قرار گیرد 200 درصد سود به دست می‌آید؛ بنابراین، اگر از این مقدار سود 30 درصد به مردم (در قالب اوراق مشارکت) پرداخت شود منابع سرگردان در کشور به سمت سرمایه‌گذاری در صنعت نفت هدایت می‌شود.

ما درگذشته - حدود سال 91- موضوع افزایش سود برای این حوزه را پیشنهاد دادیم اما دولت موافقت نکرد چون معتقد بود افزایش سود نرخهای داخلی را افزایش می‌دهد که ما اعلام کردیم ارتباطی بین این دو موضوع نیست چون کشور 900 هزار میلیارد تومان نقدینگی دارد. اگر 30 هزار از این عدد به نفت تزریق شود بخشی را دچار مشکل نمی‌کند. بنابراین مردم می‌توانستند در این زمینه مشارکت کنند ولی دولت در آن زمان موافقت نکرد.

پی‌نوشت: رقم بودجه سال آینده ٢٦٧ هزار میلیارد تومان است، از این میزان رقم بودجه، ٦٦ هزار میلیارد تومان از محل فروش نفت و ٢٠١ هزار میلیارد تومان از دیگر منابع مشخص‌شده در قانون بودجه تأمین می‌شود. لایحه بودجه به‌احتمال زیاد تا نیمه دیماه به مجلس ارائه می‌شود.

 

کد خبر 252394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =