سامانه کنترل مخازن نفت‌ آزادگان در بهرگان راه‌اندازی می‌شود

هم‌زمان با چهل‌ویکمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، پروژه سامانه لوله‌کشی، کنترل و آتش‌نشانی مخازن نفت‌خام آزادگان در منطقه بهرگان راه‌اندازی می‌شود.

به گزارش شانا به نقل از شرکت نفت فلات قاره ایران، نفت‌خام میدان‌های آزادگان با درجه بسیار سنگین با خط لوله‌ای به قطر ۳۲ اینچ و کلاس فلنج ۶۰۰ به منطقه بهرگان منتقل می‌شود و سرانجام در مخازن جدید آزادگان شامل ۴ مخزن (۲ مخزن یک میلیون بشکه‌ای و ۲ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه‌ای) در مجموع به ظرفیت ۳ میلیون بشکه ذخیره می‌شود.

کل فرآیند طراحی پروژه، مهندسی و ساخت منیفولدهای جدید آزادگان و اتصال آنها به منیفولدهای موجود در منطقه بهرگان، طراحی و ساخت سامانه هوشمند مدیریت مخازن (Tank Management System) و یکپارچه‌سازی منیفولدهای قدیم و جدید، سامانه آتش‌نشانی مخازن جدید و یکپارچه‌سازی آن با سامانه دیگر مخازن و... به‌طور کامل توسط تیم مهندسی کارفرما، پیمانکار و شرکت‌های داخلی انجام شده است.

طراحی و ساخت سامانه هوشمند مدیریت مخازن بهرگان جزو یکی از پیچیده‌ترین سامانه‌های مدیریت مخازن بوده که تاکنون اجرا شده است. با اجرای این طرح امکان استفاده بهینه از همه ظرفیت مخازن موجود در بهرگان (شامل مخازن جدید و قدیم) فراهم می‌شود.

 نفت‌خام ورودی از مخازن آزادگان توسط منیفولدهای ساخته شده جدید وارد منطقه بهرگان می‌شود و از این طریق، قابل انتقال به چهار مخزن موجود آزادگان است. با توجه به لوله‌کشی‌های انجام شده برای حداکثرسازی قابلیت استفاده از مخازن، این امکان فراهم شده است که نفت‌ ورودی به منطقه از جمله نفت خام آزادگان یا نفت ورودی از مسیر گوره یا کارخانجات بهرگان به هر مخزنی در منطقه قابلیت انتقال داشته باشد.

مرتضی کدخدایی، مجری پروژه در زمینه دشواری‌های تامین کالای پروژه گفت: تامین شیرآلات برقی مورد نیاز در منیفولد آزادگان و سامانه اطفای حریق مخازن شامل ۴۷ شیر برقی از ۴ تا ۴۸ اینچ با وزن بسیار بالا (ده‌ها تن) جزء نقاط دشوار پروژه بوده است.

وی افزود: از سوی دیگر تامین سخت‌افزار سامانه هوشمند مدیریت مخازن (کنترل و ESD)، که قابلیت تعریف و اجرای سناریوهای هوشمندسازی مخازن را داشته باشد نیز جزو چالش‌های پروژه بوده است.

کدخدایی تصریح کرد: سامانه اندازه‌گیری مخازن (TGS) نیز در این پروژه از یکی از معتبرترین سازنده‌های بین‌المللی تهیه شده که دقت اندازه‌گیری ارتفاع نفت در آن کمتر از یک میلی‌متر است. این سامانه قابلیت اندازه‌گیری دما، میزان آب و سطح نفت را دارد و محاسبه ظرفیت نفت و ظرفیت خالی مخازن را با دقت بسیار بالایی انجام می‌دهد.

انصاری، رئیس مهندسی ابزار دقیق نیز در زمینه سامانه هوشمند مدیریت مخازن بهرگان گفت: با توجه به اینکه منطقه بهرگان یکی از مناطق مهم در صادرات نفت‌خام است، افزایش بهره‌مندی و انعطاف استفاده از ظرفیت مخازن موجود، جزو چالش‌های اساسی پروژه بوده است.

فراهم شدن امکان انتقال هوشمند نفت بین مخازن قدیم و جدید

وی ادامه داد: با توجه به لوله‌کشی‌های انجام‌شده بین منیفولدهای قدیم و جدید آزادگان در قالب این پروژه، با استفاده از سامانه هوشمند مدیریت مخازن می‌توان تنها با تعیین مخزن مبدأ و مخزن مقصد و تعیین مقدار نفت مورد نظر، عملیات انتقال نفت بین مخازن را به‌صورت هوشمند و اتوماتیک انجام داد.

انصاری تصریح کرد: در این زمینه سامانه مدیریت مخازن در ابتدا نفت موجود در مخزن مبدأ و ظرفیت خالی مخزن مقصد را بررسی کرده و همه مسیرهای ممکن در زمینه انتقال نفت بین دو مخازن را ارزیابی می‌کند و سرانجام بهترین مسیر ممکن را که سبب تداخل در دیگر انتقال‌ها و دریافت‌ها و صادرات نفت نشود انتخاب و همه شیرهای مسیر را باز می‌کند و شیرهای غیرضروری را می‌بندد و تا پایان انتقال عملیات پایش انتقال و سرانجام پایان انتقال را انجام می‌دهد.

انجام فرآیندهای هم‌زمان انتقال تا صادرات نفت توسط سامانه مدیریت هوشمند مخازن

رئیس مهندسی ابزار دقیق نیز با بیان اینکه این سامانه قابلیت انجام فرآیندهای انتقال، دریافت و صادرات نفت را به‌صورت هم‌زمان داراست، گفت: انجام همه امور انتقال، دریافت و صادرات نفت به صورت ایمن و با نظارت و کنترل کامل توسط سامانه مدیریت هوشمند مخازن انجام می‌شود و اگر شرایط ناایمنی به وجود بیاید سامانه به‌طور خودکار انتقال را متوقف می‌کند.

وی ادامه داد: امکان ارسال ترتیبی نفت‌خام و برنامه‌ریزی وجود دارد. برای نمونه اگر مخزن A1 را به‌عنوان مقصد و نفت ورودی به آزادگان را به عنوان مبدأ تعیین ‌کنیم، سامانه این قابلیت را دارد که مخزن A2 را به عنوان گزینه دوم تعریف کند تا به ترتیب پر شدن مخازن، انتقال نفت به مخازن تعریف‌شده به‌صورت اتوماتیک انجام شود.

انصاری افزود: در مجموع در این سیستم حدود ۲۲۰ سناریو گوناگون انتقال نفت‌خام بررسی شده و اینکه کدام انتقال‌ها را می‌توان به‌طور هم‌زمان انجام داد یا خیر به‌طور جداگانه تعیین شده که یکی از سخت‌ترین کارهای انجام‌شده در این پروژه بوده است.

رئیس مهندسی ابزار دقیق عنوان کرد: نکته مهم‌تر اینکه سامانه تعریف شده برای این پروژه در ابتدا دارای چهار مخزن بود، اما با توجه به اینکه منطقه بهرگان از گذشته یک سامانه انتقال قدیمی بین مخازن داشت، تصمیم گرفته شد، کل سامانه انتقال به‌صورت یکپارچه تعریف و شامل ۱۲ مخزن و لوله‌کشی‌های مرتبط شود که یکی از دشوارترین اقدام‌های انجام‌شده در این پروژه بود، همچنین اقدام دیگر انجام‌شده در قالب این پروژه، ارتقای سامانه ایمنی تاسیسات قدیمی موجود در منطقه بهرگان بود.

پروژه سامانه لوله‌کشی، کنترل و آتش‌نشانی مخازن نفت‌خام در منطقه بهرگان شامل خاکبرداری، تسطیح، محوطه‌سازی، ساخت ساختمان برق و حوضچه جمع‌آوری پساب، لوله‌کشی آب و فوم آتش‌نشانی، ساخت و نصب چندراهه‌های نفت، نصب سیستم کف‌ساز، نصب تابلو، UPS، ترانس، سامانه کنترل مخازن و آتش‌نشانی و کالیبراسیون و نصب دیگر ادوات برای انتقال نفت و همچنین افزایش ایمنی مخازن نفت‌خام آزادگان در منطقه بهرگان است.

در این پروژه ۲۷۰۰ متر لوله‌کشی ۴۸ اینچ نفت مخازن آزادگان، ۴۰۹ متر لوله‌کشی نفت محوطه منیفولد آزادگان و ۳۵۵ متر لوله‌کشی خط ورودی ۳۰ اینچ منیفولد آزادگان انجام شده است.

کد خبر 299713

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =