به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی نفت ایران، تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، در نشست تخصصی «بایستهها و ملزومات توسعه میادین دیجیتال نفت» در حاشیه دومین روز از نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به ذخایر ارزنده نفت و گاز ایران که در عمق ۴ هزار تا ۵ هزار متر زیرزمین قرار دارند، گفت: وجود فشار بالا یکی از ریسکهای مهم استخراج این ذخایر است.
وی با تأکید بر استفاده از فناوریهای نو در فرآیندهای استخراج و تولید نفت و گاز، تصریح کرد: در شرایط کنونی، همزمان با ارائه فرصتهای بالقوه، ریسکهای زیادی نیز وجود دارد. ارزیابی دقیق و پیشبینیهای علمی میتواند به مدیریت بهتر این ریسکها و جلوگیری از اتلاف سرمایه کمک کند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ادامه داد: بهرهگیری از این فناوریها میتواند به بهبود پیشبینیها و کنترل دقیقتر منابع کمک کند و سرانجام، سبب سودآوری بیشتر شود. حضور نخبگان و متخصصان این حوزه در این نشست، فرصتی برای به اشتراک گذاشتن تجربهها و دستاوردهای پیشرفته در صنعت نفت ایران فراهم کرده است.
دهقانی با اشاره به موقعیت راهبردی ایران بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز طبیعی در جهان، افزود: صنعت نفت و گاز ایران با استفاده از راهکارهای نوآورانه و جذب سرمایه، ظرفیت بالایی برای افزایش بهرهوری و سودآوری در سطح ملی و بینالمللی دارد.
بهبود تصمیمگیری و استفاده بهینه از دادهها با کمک فناوریهای نوین
سید مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، نیز با اشاره به چالشها و راهکارهای موجود در بهرهبرداری بهینه از دادهها و فناوریهای نوین در صنعت نفت، گفت: با وجود تولید حجم زیادی از دادهها در میدانهای نفتی، استفاده بهینه از این دادهها هنوز با مشکلاتی روبهروست، بسیاری از تصمیمها در این صنعت بهطور ذهنی گرفته میشوند و این امر سبب تصمیمگیریهای غیربهینه میشود.
وی افزود: در برخی موارد، تحلیل و تفسیر دادهها ممکن است سالها زمان ببرد و برای رسیدن به تصمیمهای صحیح، به رویکردهای علمی و فنی نیاز است. تجربههای مثبت شرکتهای خارجی که بر اساس دادههای بهدستآمده از تجهیزات، موفق به بهبود عملکرد تا ۸۵ درصد شدهاند، قابل توجه است.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران همچنین به اهمیت ارتقای سطح دانش در شرکتهای نفتی و ارتباط آن با جذب فناوریهای نوین اشاره کرد و گفت: در کشور، هنوز در حوزههای فناوریهای دیجیتال و هوش مصنوعی در صنعت نفت خلأهایی وجود دارد. برای حل این مشکل، شرکت ملی نفت در تلاش است تا با همکاری دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان داخلی، پلتفرمهای نوآورانهای را برای ارتقای دانش فنی و جذب فناوریهای نو ایجاد کند.
مطهری همچنین، به پروژههای جاری در شرکت ملی نفت ایران اشاره و بیان کرد: ۸۵ پروژه با همکاری فناوریهای هوش مصنوعی در حال اجراست که هدف آن ارتقای عملکرد و کارایی شرکتها در سطح ملی است. امیدواریم که این پروژهها بتوانند تحولاتی در صنعت نفت ایجاد و به توسعه کشور کمک کنند.
وی با اشاره به ضرورت توجه به امنیت سایبری در صنعت نفت، تأکید کرد: با توجه به نگرانیهای موجود در حوزه پدافند، هیچ مشکلی در زمینه امنیت سایبری وجود نخواهد داشت و این موضوع بهدقت زیرنظر قرار دارد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران گفت: با توجه به این تلاشها، شرکت ملی نفت ایران امیدوار است بتواند با استفاده از فناوریهای نو و همکاریهای جهانی، به بهبود کارآیی و بهرهوری در صنعت نفت دست یابد و تحولی در این حوزه ایجاد کند.
استفاده از فناوریهای نو برای بهینهسازی بهرهوری در صنایع نفت و گاز
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد، در ادامه، با تأکید بر اهمیت استفاده از «فناوری هوشمند» در انتقال دادهها بیان کرد: با استفاده از فناوریهای نو، میتوان اطلاعاتی همچون فشار، دما و شرایط مخزن را بهطور لحظهای از میدانهای نفتی دریافت و در مراکز کنترل مرکزی تحلیل کرد. این امر باعث بهبود فرآیندهای حفاری، بهرهبرداری و نگهداری تأسیسات سطحی میشود.
وی افزود: با توجه به پیشرفتهای چشمگیر در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان و استعدادهای جوان و متخصص کشور در این حوزه، ما توانستهایم با بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و نیروهای متخصص، گامهایی بلند برای بهینهسازی تولید و کاهش هزینهها برداریم.
مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد با اشاره به نمونهای از موفقیتهایش در استفاده از این فناوریها گفت: در پروژهای که انجام دادیم، توانستیم با استفاده از سیستمهای مبتنیبر هوش مصنوعی و تحلیل دادهها، عملکرد میدانهای نفتی را بهینهسازی و در مدت کمتر از ۵ ثانیه، اطلاعات مربوط به وضع چاهها را تجزیه و تحلیل کنیم. درحالیکه پیش از این، انجام این کار به روشهای سنتی ممکن بود هفتهها زمان ببرد.
بررسی چالشها و راهکارهای هوشمندسازی صنعت نفت و گاز ایران
مهدی علوی، نایب رئیس فروم زیرساختهای هوشمند کنگره جهانی نفت ۲۰۲۶، پیرامون چالشها و فرصتهای بهکارگیری فناوریهای نو در صنایع نفت و گاز ایران گفت: ضرورت پیادهسازی ساختارهای هوشمند و استفاده از فناوریهای نو مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و سیستمهای دادهمحور در این صنعت بسیار ضروری است، فرآیندهای هوشمندسازی نیازمند پیادهسازی ساختارهای مناسب و رویارویی با چالشهای پرشمار هستند.
وی تصریح کرد: برای تبدیل دادهها به اطلاعات و سپس اتخاذ تصمیمهای صحیح، باید فرآیندها بهصورت نظاممند طراحی شوند. مشکل اصلی این است که شرکتها بهطور معمول فرآیندهای خود را بهصورت سنتی و پراکنده اجرا میکنند و دادهها ممکن است روزآمد نباشند. اگرچه دادهها بهصورت برخط و بهروز جمعآوری میشوند، اما این تنها بخش نخست فرآیند است. در ادامه، باید فرآیندهای کاری بهطور منظم و منسجم در سیستمهای هوشمند ادغام شوند.
نظر شما