تمایل آنکارا به استفاده کامل از خط لوله نفت کرکوک-جیهان

وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد که توافق تازه آنکارا و بغداد باید شامل سازوکاری برای تضمین بهره‌برداری کامل از خط لوله نفت کرکوک–جیحان باشد.

به گزارش خبرگزاری رویترز از استانبول، آلپ‌ارسلان بایراکتار روز دوشنبه (هفتم مرداد) اعلام کرد که توافق پیشنهادی تازه بین ترکیه و عراق باید شامل سازوکاری برای تضمین استفاده کامل از خط لوله کرکوک-جیهان باشد.

وی افزود: یادداشتی که ما ارسال کرده‌ایم همسو با همین هدف است، این خط لوله ظرفیت انتقال روزانه یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت را دارد، اکنون فعالیتی ندارد و حتی در زمان عملیاتی بودن با ظرفیت کامل فعالیت نداشت.

خط لوله کرکوک–جیحان از مارس سال ۲۰۲۳، پس از آنکه دادگاه داوری بین‌المللی، ترکیه را به پرداخت یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار خسارت بابت صادرات غیرمجاز نفت عراق در فاصلهٔ سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ محکوم کرد، غیرفعال شده است.

آنکارا در حال تجدیدنظرخواهی از این حکم است، هفتهٔ گذشته، دولت ترکیه اعلام کرد که توافق چنددهه‌ای مربوط به این خط لوله در ژوئیهٔ ۲۰۲۶ به پایان می‌رسد.

در همین حال، یک مقام عراقی گفت: آنکارا پیشنهاد گسترش این توافق را ارائه داده است؛ پیشنهادی که شامل همکاری در حوزه‌های نفت، گاز، پتروشیمی و برق خواهد بود.

بایراکتار با بیان اینکه پیشنهاد ترکیه شامل گزینه‌هایی مانند گسترش خط لوله به جنوب عراق است، تأکید کرد: لزومی به پر شدن کامل این خط لوله با نفت عراق نیست، برای رسیدن به این ارقام، خط لوله باید به هر حال به جنوب برسد.

وی تأکید کرد که مهلت توافق بر سر قرارداد تازه، ژوئیهٔ ۲۰۲۶ خواهد بود.

دولت ترکیه همچنین اعلام کرده است که طرح جادهٔ توسعه—یک مسیر حمل‌ونقل جاده‌ای و ریلی پرسرعت که از بندر بصره در خلیج فارس آغاز می‌شود و تا مرز ترکیه و سپس اروپا امتداد می‌یابد—فرصتی برای گسترش خط لوله به جنوب عراق فراهم می‌کند.

دولت عراق بودجهٔ اولیهٔ این پروژه را در سال ۲۰۲۳ اختصاص داده است.

کد خبر 661986

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =