بهبود شاخص‌های اقتصادی و رشد ۳.۸ درصدی در بهار امسال

سخنگوی اقتصادی دولت با ارائه آماری از وضعیت اقتصادی کشور در بهار امسال طبق گزارش مرکز آمار ایران گفت: رشد اقتصادی بهار امسال به ۳.۸ درصد رسید که این رقم بدون احتساب بخش نفت ۴.۳ درصد است.

به گزارش شانا به نقل از ایرنا، سید احسان خاندوزی امروز (دوشنبه ۱۱ مهرماه) در نشست خبری اظهار کرد: در ماه‌های اخیر روند نامناسبی که رشد تولید در صنایع بزرگ به‌ویژه در یکی دو ماه ابتدایی سال داشت و تا نرخ منفی ۵.۸ درصد ثبت شده بود، بهبود یافت و اکنون وضع رو به رشد بوده و طبق آمار پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به مثبت ۶.۷ درصد رسیده است.

وی با بیان اینکه در بخش صنعت بیشترین افزایش مربوط به تولید در صنایع خودرو و ماشین‌آلات با ۲۲ درصد تعلق دارد، افزود: بخش ماشین‌آلات و تجهیزات با ۱۹ درصد، منسوجات با ۱۷ درصد و فلزات اساسی با ۸.۵ درصد بیشترین سهم را در رشد تولید صنایع بزرگ داشته‌اند.

سخنگوی اقتصادی دولت یکی از دلایل رشد تولید در صنایع بزرگ را رشد ۵.۸ درصدی تشکیل سرمایه و بهبود سرمایه‌گذاری اقتصادی دانست و اظهار کرد: کاهش قطعی برق صنایع هم به این رشد کمک کرده است. در بهار امسال رشد اقتصادی ۳.۸ درصدی به ثبت رسید که این شاخص بدون نفت ۴.۳ درصد است.

خاندوزی با برشمردن اجزای رشد اقتصادی فصل بهار اظهار کرد: میزان رشد بخش صنعت در مدت یادشده ۵.۱ درصد، معادن ۱.۱ درصد، خدمات ۳.۹ درصد و کشاورزی منفی هشت‌دهم درصد بوده است.

وی از اهتمام دولت برای ترمیم خسارت به کسب‌وکارهای مردم در حوادث اخیر خبر داد و گفت: متأسفانه آشوب‌های اخیر تأثیرات منفی روی کسب‌وکار و معیشت مردم داشته است. در این زمینه مصوباتی برای ترمیم لطمات به کسب‌وکار روی پلتفرم‌ها در حال نهایی شدن است که به‌زودی اعلام می‌شود.

سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: دولت هم اهتمام دارد با ابزارهایی که در اختیار دارد برای جبران این خسارت‌های وارده به مردم اقدام کند. در این ارتباط دیروز با وزیر ارتباطات نیز گفت‌وگویی داشتم و اعلام کردم وزارت اقتصاد آمادگی دارد از ابزارهایی چون مشوق‌های مالیاتی برای ترمیم این آسیب‌ها استفاده کند.

عضویت در شانگهای ظرفیتی برای رشد تجاری ایجاد می‌کند

خاندوزی در پاسخ به این ابهام که کشورهای عضو شانگهای خود از حیث اقتصادی مشکل دارند و عضویت در این سازمان نمی‌تواند آورده اقتصادی برای ایران داشته باشد، گفت: پیمان‌های بین‌المللی ظرفیتی برای رشد تجاری و بهبود تعامل تجاری ایجاد می‌کنند این ظرفیت سبب بهبود درآمد سرانه می‌شود.

وی با ابراز امیدواری از استفاده بهینه از ظرفیت سازمان همکاری‌ شانگهای تأکید کرد: این را دستخوش سیاست‌ها و اختلاف‌های داخلی نکنیم و در نهایت حتماً شاهد افزایش درآمد سرانه و رشد اقتصادی خواهیم بود،‌زیرا بزرگ‌ترین بازیگران بازار انرژی بین‌المللی در شانگهای نقش دارند و با استفاده بهینه می‌توان به اقتصاد ایران کمک کرد.

سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: این انگاره تا حدی غلط اما رایج است، اما اشاره کنم حتی کشورهایی که اقتصاد خوبی ندارند می‌توانند برای دیگر اقتصادها فرصت باشند و شناسایی نیازهای اقتصادی آنها برای ما بازار ایجاد می‌کند و در هر حالت باید با نگاه فرصت به آن بنگریم.

کاهش استفاده از تنخواه دولت به ۱۰ هزار میلیارد تومان

خاندوزی با بیان اینکه انضباط مالی دولت رویکرد اصلی دولت سیزدهم برای بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی کشور بوده است، افزود: در نیمه نخست امسال مقدار برداشت از تنخواه به ۱۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافت، در حالی که در مدت مشابه پارسال این مقدار به بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود.

وی بهبود شرایط کسب‌وکار را رویکرد دیگر دولت برای رشد اقتصادی برشمرد و گفت: در این مدت، شرایط ۲۹۰۰ پروانه کسب‌وکار تسهیل شد که ۹۰ درصد آن جزو مجوزهای اعلانی است.

۷۰ هزار میلیارد تومان از اصل اوراق بدهی دولت گذشته تسویه شد

وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه در نیمه نخست امسال ۷۰ هزار میلیارد تومان از اصل اوراق بدهی دولت گذشته بازپرداخت شده است، افزود: البته این رقم با احتساب سود آن، بیش از این رقم است.

خاندوزی گفت: کاهش انتشار اوراق بدهی از سوی دولت از دستاوردهای دیگری بود که در ۶ ماهه نخست امسال به‌دست آمد، به‌طوری که پارسال در این مدت ۱۰۴ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر شده بود، امسال این رقم به ۶۳ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.

وی تأکید کرد: این ارقام بدان معناست که دولت سعی دارد خود را با استقراض کمتری مدیریت کند. این سوءتعبیر که مردم اوراق کمتری از دولت خریدند، درست نیست، بلکه این سیاست قطعی دولت است. سال گذشته نیز دولت سیزدهم ۲۳ هزار میلیارد تومان از اوراق دولتی را تسویه کرد.

تورم به‌صورت هفتگی پایش می‌شود

وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: باید گفت که در بهار امسال رشد اقتصادی در بخش کشاورزی نیز نسبت به بهار سال گذشته که منفی ۵ درصد بود، بهبود نسبی یافته است. بهبود تورم ماهانه و نقطه‌به‌نقطه بخش تولید نیز یکی از شاخص‌های امیدوارکننده اقتصادی است. در بهار امسال تورم تولید به ۴۹ درصد رسید، در حالی که این شاخص در بهار سال گذشته ۷۳ درصد بود، البته این شاخص همچنان رضایت‌بخش نیست و دولت برنامه جدی دارد تا این شاخص را کاهش دهد.

خاندوزی یادآور شد: تورم تولیدکننده از شاخص‌های مهمی است که اگر روند آن رو به افزایش باشد، پس از چند ماه اثر خود را بر تورم مصرف‌کننده نشان می‌دهد.

وی کنترل تورم را اولویت یک اقتصاد دولت و خواست مردم و فعالان اقتصادی برشمرد و ادامه داد: پس از دیدار اخیر اعضای هیئت دولت با رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار شد با این شاخص به‌صورت هفتگی پایش شود تا از خلق پول و بی‌انضباطی‌های پولی جلوگیری و یک هفته در میان نتیجه در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه شود. به این ترتیب هر کس که بی‌انضباطی پولی داشته باشد، هفتگی پایش می‌شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به این سؤال که تسویه اوراق چگونه انجام شد، گفت: همگرایی کم‌سابقه‌ای میان بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه‌وبودجه وجود دارد که این همگرایی را پیش‌تر کمتر شاهد بوده‌ایم، البته این همگرایی در همه بخش‌های دولت مشاهده می‌شود.

خاندوزی در پاسخ به سؤال دیگری درباره صفر شدن سود بازپرداخت وام قرض‌الحسنه تا سقف ۱۰ میلیون تومان در برخی بانک‌ها گفت: این اقدام برای وام‌های زیر ۱۰ میلیون تومان در دو بانک قرض‌الحسنه است که بانک مرکزی جزئیات آن را این هفته اعلام می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه بانک‌های دولتی سهم تسهیلات خرد را افزایش دهند، افزود: این جزئی از برنامه دولت برای تأمین نیاز مردم در دسترسی به تسهیلات خرد است. تأکید به بانک‌های دولتی این بود سهم تسهیلات و تأمین مالی خرد را افزایش دهند تا دسترسی آسان‌تری برای عامه مردم داشته باشند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به دو برابر شدن افزایش سرمایه بانک قرض‌الحسنه مهر، ابراز امیدواری کرد که این بانک‌های قرض‌الحسنه قدرت سرمایه بیشتری بیابند تا مردم دسترسی بهتری داشته باشند.

۷۵ درصد از تعهد درآمد بودجه امسال محقق شده است

خاندوزی درباره میزان درآمد محقق شده بودجه امسال نیز گفت: ۷۵ درصد مقدار تعهد درآمد مدنظر قانون بودجه محقق شد و هم اینکه دولت به دنبال کاهش کسری بودجه است که برای جبران آن و استقراض نکردن به دنبال مدیریت بودجه است، به‌طوری که کمتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان از تنخواه استفاده کرد.

وی ادامه داد: البته تخصیص‌هایی از قبل وجود دارد که امیدواریم تا مهر بتوانیم پرداخت کنیم تا مطالبات عمرانی قبل از زمستان پرداخت شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: در چشم‌انداز نیمه دوم سال سهم هر وزارتخانه در مقدار کسب درآمد مشخص است و تلاش این است وزارتخانه‌هایی که می‌توانند کسب درآمد داشته باشند، ۱۰۰ درصد تعهد خود را محقق کنند.

پرداخت ۷۹۳ هزار فقره وام خرد تا ۱۵ شهریور

خاندوزی درباره پرداخت وام خرد بدون ضامن در نیمه نخست امسال گفت: تا نیمه شهریورماه در مجموع ۷۹۳ هزار فقره وام خرد تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان بدون ضامن به افراد واجد شرایط پرداخت شده است و متقاضیان بسیاری هم هنوز نتوانسته‌اند وام دریافت کنند که به بانک‌های دولتی تأکید کردیم پرداخت را سرعت ببخشند.

وی بانک‌های سپه، رفاه کارگران و مهر ایران را سه بانک در رتبه نخست پرداخت تسهیلات خرد بدون ضامن عنوان کرد و درباره مسئله بهبود کیفیت ترازنامه بانک‌ها گفت: با توجه به سرریز تقاضاها به بانک‌ها و اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی، تلاش شد این مسئله را با افزایش سرمایه به بانک‌های دولتی کاهش دهیم، بنابراین مقرر شد ۳۵ هزار میلیارد تومان برای این منظور اختصاص یابد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره زیان انباشته بانک ملی ایران نیز گفت: بانک ملی در سال ۱۳۹۹ حدود ۶.۷ هزار میلیارد تومان زیان داشت که در ۱۴۰۰ به ۲۴۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت.

خاندوزی در عین حال اظهار کرد: با وجود زیان منفی بانک ملی، فعالیت این بانک مثبت شد و در تلاشیم مشکل بانک‌های دولتی که در شرایط بدی آنها را تحویل گرفتیم، سریع‌تر بهبود ببخشیم.

آخرین وضع اعطای کالابرگ الکترونیکی

وی درباره آخرین وضع کالابرگ گفت: این موضوع از دستور کار دولت خارج نشده است، اما قرار شده گزارش عملکرد دوره آزمایشی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه شود که چنین شد. وزارت تعاون پیشنهاد داد مهرماه یک دوره آزمایشی دیگر داشته باشد تا مردم با مشکل عدم خدمت مواجه نشوند و امیدوارم قبل از پایان سال این کار عملی شود.

کد خبر 462602

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =