۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۵۹
  • کد خبر: 658331
توجه به مدیریت دارایی‌ها در صنعت نفت یک ضرورت است

مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران گفت: مدیریت دارایی‌ها، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند تجهیزات و ساختارهای فیزیکی نقش کلیدی در ایجاد و حفظ ارزش در سازمان‌ها دارد و البته توجه به این موضوع در صنعت نفت ضروری است.

به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی نفت ایران، فرخ علیخانی امروز ( جمعه، ۱۹ اردیبهشت) در نشست تخصصی نقشه راه بومی‌سازی تجهیزات دوار در صنعت نفت ایران   در دومین روز از نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در سالن IHIT با اشاره به تعریف استاندارد بریتیش برای مدیریت دارایی‌ها اظهار کرد: طبق این استاندارد، هر چیزی که ظرفیت خلق ارزش را داشته باشد، به‌عنوان دارایی سازمان شناخته می‌شود و معمولاً در چهار یا پنج دسته از جمله برند، مالی، تجهیزات و منابع انسانی تقسیم‌بندی می‌شود.

وی همچنین به تشریح سیستم مدیریت دارایی‌ها در شرکت ملی نفت ایران پرداخت و گفت: در این سازمان، بر اساس زنجیره ارزش که از مرحله اکتشاف و تولید تا تحویل نهایی نفت و گاز ادامه دارد، دارایی‌ها به طور دقیق شناسایی و دسته‌بندی می‌شوند. به‌عنوان مثال، تجهیزات و ساختارهای فیزیکی شامل ریزر بارونه، چاه‌ها، ذخایر، سیستم‌های کل و سرفیس فسیلیتی‌ها در این زنجیره مورد توجه قرار می‌گیرند.

مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران  تاکید کرد: در بحث مدیریت دارایی‌ها، توجه ویژه‌ای به تجهیزات کلیدی مانند توربین‌ها، پمپ‌ها و کمپرسورها می‌شود. برای مثال، در مورد توربین‌ها، ویژگی‌هایی همچون تعداد، برند، کشور سازنده، توان و طول عمر آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد تا در صورت بروز هرگونه مشکل، تأثیر آن بر تولید به حداقل برسد.

علیخانی در ادامه به تلاش‌های شرکت ملی نفت ایران برای بومی‌سازی این تجهیزات اشاره کرد و افزود: برای مثال، توربین‌های ۱۰ تا ۱۵ مگاواتی از جمله تجهیزاتی هستند که به‌منظور جلوگیری از تأثیرات منفی بر تولید کشور، تصمیم به بومی‌سازی آن‌ها گرفته‌ شده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد: این فرآیند از یک نگاه کل به جزئی صورت گرفته و برای هر بخش، نقشه راه (Roadmap) مخصوص به خود تهیه شده است تا در نهایت به بهینه‌سازی و حفظ پایداری تولید نفت و گاز کمک کند.

تدوین نقشه راه بومی‌سازی ماشین‌آلات دوار در شرکت ملی نفت ایران

احمد سلطانی، مشاور مدیریت نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران در این نشست تخصصی از تدوین نقشه راه بومی‌سازی ماشین‌آلات دوار این شرکت با هدف بهبود پایداری تولید و افزایش عمر تجهیزات دوار، خبر داد.

وی گفت: بر اساس اطلاعات آماری که از وضعیت تجهیزات دوار شرکت ملی نفت جمع‌آوری شده است، چهار دسته اصلی توربین شامل توربو ژنراتور، توربوکمپرسور، توربو پمپ و توربو اکسپندر در این شرکت فعال هستند. این تجهیزات از نظر برند، ظرفیت، فراوانی و موقعیت جغرافیایی به دقت مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

مشاور مدیریت نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: بیش از ۵۰ درصد از تجهیزات دوار در شرکت ملی نفت ایران، عمر بیش از ۵۰ سال دارند. این تجهیزات طی این سال‌ها بارها به تعمیرات اساسی متعدد از نوع A، B و C نیاز داشته‌اند و هم‌اکنون نیازمند نوسازی و بازسازی جدی هستند.

سلطانی افزود: در حال حاضر با توجه به محدودیت‌های موجود در تأمین قطعات و تجهیزات از منابع خارجی، بومی‌سازی این تجهیزات به یک اولویت راهبردی تبدیل شده است. در این مسیر هدف ما این است که بتوانیم با استفاده از توانمندی‌های داخلی، به تعمیر و نوسازی این تجهیزات بپردازیم و عمر مفید آنها را افزایش دهیم.

وی تصریح کرد: تاکنون حدود ۳۰ درصد از توربین‌ها و ماشین‌آلات دوار این شرکت به طور کامل بومی‌سازی شده‌اند، در حالی که حدود ۷۰ درصد از این تجهیزات که بیشتر از ۲۰ سال عمر دارند، نیاز به نوسازی دارند تا زمان عمر آنها تمدید شود.

مشاور مدیریت نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: نقشه راه بومی‌سازی ماشین‌آلات دوار با همکاری سازندگان داخلی و استفاده از تجربیات صنعتگران ایرانی تدوین شده و هدف اصلی آن ارتقاء پایداری تولید و کاهش وابستگی به منابع خارجی است.

سلطانی اشاره کرد: توان ژنراتوری حاصل از این توربین‌ها در مجموع ۳۲۰۰ مگاوات برق را تأمین می‌کند و این موضوع به پایداری تولید انرژی در کشور کمک شایانی می‌کند.

تجهیزات دوار یکی از چالش‌های بزرگ در صنعت نفت و پتروشیمی است

برزو قنبری، مدیر سابق پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران در این نشست گفت: تجهیزات دوار یکی از مهم‌ترین تجهیزات هایتک در دنیا است که در هر صنعتی از جمله معدن، پتروشیمی، و نفت، چالش‌های خاص خود را دارد. یکی از چالش‌های اساسی در نگهداری تولید، توقفات تولیدی یا شات‌دان‌ها است که بر مبنای آنالیزها در صنایع پتروشیمی، تقریباً ۷۲.۳ درصد از این توقفات به تجهیزات دوار مربوط می‌شود.

وی ادامه داد: این آمار نشان می‌دهد که تجهیزات دوار چقدر برای صنایع ما اهمیت داشته و بر روند تولید تأثیرگذار هستند؛ در بالادستی صنعت نفت، به‌ویژه با توجه به استفاده از تجهیزات قدیمی‌تر، این موضوع اهمیت ویژه‌ای دارد و می‌تواند به پایداری تولید و افزایش ایمنی کمک کند.

مدیر سابق پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران در ادامه با تأکید بر لزوم بهبود فناوری‌ها در صنعت نفت، گفت: وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید راه‌حل‌های بهینه‌سازی برای این تجهیزات را ارائه دهند. اگرچه زیرساخت‌های زیادی در کشور در این زمینه ایجاد شده، اما همچنان نیاز به ارتباطات دانش‌بنیان و انتقال فناوری داریم.

قنبری افزود: در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی در طراحی و ساخت تجهیزات پیشرفته در کشور داشته‌ایم و در این راستا، قراردادهای متعددی با شرکت‌های داخلی برای ساخت توربین‌ها، کمپرسورها و سایر تجهیزات دوار امضا شده است.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون در زمینه طراحی مهندسی، شرکت‌های سازنده داخلی فعالیت‌های خود را گسترش داده‌اند، اما برای توسعه زیرساخت‌ها و رفع نیازهای فناورانه، همکاری با شرکت‌های پیشرفته ضروری است.

قنبری با بیان اینکه یکی از اولویت‌های مهم در صنعت نفت، مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین تجهیزات دوار است که در این راستا باید بر لزوم تقویت ارتباطات میان سازندگان داخلی و شرکت‌های معتبر خارجی تأکید شود، گفت: طرح جامع تجهیزات دوار و اولویت‌بندی نیازها در این بخش به زودی اعلام می‌ شود.

کد خبر 658331

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =