۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۲
  • کد خبر: 658334
فناوری باید از پژوهش به میدان عملیات بیاید

معاون نظارت بر تولید میدان‌های مشترک نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران در نشستی تخصصی گفت: اکوسیستم نوآوری و فناوری ما از آن چیزی که در عمل اتفاق افتاده، فاصله گرفته است و باید از فضای پژوهشی به‌عنوان سرویس در خدمت نیروهای عملیاتی باشد. 

به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی نفت ایران، نشست تخصصی «نیازهای فناورانه زنجیره تولید نفت و گاز، فرصتی برای نوآوری و کارآفرینی فناورانه» جمعه (۱۹ اردیبهشت) در دومین روز از برگزاری نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد. 

فرخ ناصری کریموند، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به‌عنوان رئیس این نشست تخصصی با اشاره به مشکلات مختلفی که در بخش‌های عملیاتی صنعت نفت وجود دارد، اظهار کرد: از مراکز علمی و دانش‌بنیان این انتظار وجود دارد تا به این مباحث ورود کنند و از آنجایی که این پروژه‌ها نیازهای مالی فراوانی دارند، باید شرکت‌های سرمایه‌گذاری با حضور در کنار مراکز علمی این خلأ را پر کنند تا برای همه ما سودآوری داشته باشد. 

وی افزود: در مرحله بعدی این انتظار از مراکز علمی وجود دارد تا در گامی جلوتر، خودشان نیازهای بخش صنعت را شناسایی و برای بهبود و رفع آنها به ما مراجعه کنند. چون بخش صنعت به‌دلیل مشغله‌های زیاد کاری، این فرصت را ندارد تا از فناوری‌های روز دنیا در تمام بخش‌ها باخبر شود و این نیاز باید از سوی مراکز علمی برطرف شود. 

مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب با اشاره به اینکه شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب همواره در پذیرش فناوری‌ها و بار اولی‌ها در مقایسه با سایر شرکت‌ها پیشتاز بوده، ادامه داد: ۶.۸ هزار میلیارد تومان قرارداد بار اولی در مناطق نفت‌خیز امضا کرده‌ایم و همواره این استقبال از مراکز علمی وجود داشته است و همیشه ریسک آن را قبول کرده‌ایم. 

ناصری کریموند به برخی از نیازهای امروز حوزه نفت اشاره کرد که مراکز علمی می توانند برای رفع آنها پیشگام باشند و افزود: امروزه وجود نرم‌افزارهای زمین‌شناسی و مهندسی نفت جهت تحلیل حوزه، انجام حفاری‌های کوتاه، تفسیرهای دقیق ژئوفیزیکی از ضروریات ماست.

کمبود تجهیزات مانیتورینگ و کنترل هوشمند چاه‌ها

علی براتی، معاون نظارت بر تولید میدان‌های مشترک نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران در این نشست با اشاره به اینکه امروزه در بحث میدان‌های مشترک، این موضوع مهم از لحاظ فنی و تکنیکال خارج شده و ابعاد سیاسی به خودش گرفته، افزود: برای مثال در برخی میدان‌های غرب کارون که با عراق مشترک است، نفت با API25 عملاً مهاجرت نمی‌کنند که نگرانی از استخراج بیشتر رقیبمان داشته باشیم. 

وی ادامه داد: اکوسیستم نوآوری و فناوری ما از آن چیزی که در عمل اتفاق افتاده، فاصله گرفته است. به نظر شکل ساختاری و وظایفی حوزه‌ای مثل IT و کارمندان آن در نفت باید تغییر کند. این اکوسیستم فناوری باید از فضای پژوهشی به عنوان سرویس در خدمت نیروهای عملیاتی باشد. 

معاون نظارت بر تولید میادین مشترک نفتی و گازی شرکت ملی نفت ایران افزود: یکی از چالش‌های اصلی ما در بخش بالادستی، کمبود تجهیزات مانیتورینگ و کنترل هوشمند چاه‌ها است. باید با اعتماد به شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز علمی و همزمان ریسکی که شرکت نفت انجام می‌دهد، به جای دیجیتال‌ کردن میدان‌ها، هوشمندسازی برخی چاه‌ها را در اختیار آنها قرار دهیم تا هم آنها امتحان خود را پس دهند و هم شرکت ملی به اهداف هوشمندسازی خود نزدیک شود. 

نقش هوش مصنوعی در کاهش هزینه‌ها

علی‌اکبر نوریان، رئیس پژوهش و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در این نشست با اشاره به چالش‌های موجود در حوزه هوش مصنوعی مرتبط با نفت گفت: در حوزه اکتشاف با حجم زیادی از دیتا مواجهیم که تحلیل، نگهداری و استفاده از این دانش خود چالش‌های دیگری را پیش روی ما قرار می‌دهد که فناوری می‌تواند در رفع آنها به ما کمک کند. 

وی افزود: هوش مصنوعی در زمینه نفت و گاز می‌تواند در زمینه نظارت بر حوزه‌های زیست محیطی، نظارت بر افزایش تولید، نگهداری سیستم‌های تعمیرات، بهبود عملیات‌های حفاری و کاهش هزینه‌ها به ما کمک کند. 

شناسایی نیازهای فناورانه در زنجیره بالادستی 

 محمد صابر کرم‌بیگی، مجری طرح احیا چاه‌های بسته و کم‌بازده پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در ادامه این نشست گفت: وقتی ما از نیازهای فناورانه صحبت می‌کنیم، باید بدانیم این نیازها در برابر چه چیزی قرار خواهند گرفت و اگر بخواهیم در زنجیره ارزش بالادستی صنعت نفت از آن استفاده کنیم، باید چه کاری انجام بدهیم و چه رویکردی داشته باشیم. 

وی افزود: برای توسعه فناوری می‌توان سه رویکرد فشار فناوری، کشش تقاضا و یک‌سری اتفاقات غیرمنتظره را پیشنهاد داد. در این سال‌ها ما در پارک وقتی از نیازهای فناورانه حوزه نفت صحبت می‌کنیم، این نیاز را شرکت‌های زیرمجموعه اصلی نفت مثل مناطق نفت‌خیز روی میز می‌گذارند و از طرفی تا زمانی که میدان‌های دیجیتال به نیاز مراکز علمی تبدیل نشود، از مزایای آن نمی‌توانیم در صنعت استفاده کنیم. 

نیازهای فناورانه، صرفا تکنولوژی نیست

فرشاد میرزایی، مدیر مهندسی شرکت آسماری به‌عنوان نماینده بخش خصوصی با تأکید بر اینکه نیازهای فناورانه، صرفا فناوری نیست، گفت: اغلب این نیازها فرهنگی است و ما نه در جذب خارجی‌ها و نه در حمایت از داخلی‌ها نتوانسته‌ایم موفق باشیم. 

کد خبر 658334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =