ظرفیت بی نظیر بند «ق» قانون بودجه برای گازرسانی به روستاها

پس از ابلاغ بند «ق» تبصره دو قانون بودجه سال 93 از سوی دولت تدبیر و امید به وزارت نفت، طرحهای گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار کشور در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت.

اجرای این بند از قانون بودجه که با هدف تسریع در روند گازرسانی به روستاهای کشور مطرح شده، جهشی بزرگ برای توسعه زیرساختهای اساسی کشور و اجرای عملی اقتصاد مقاومتی است.

این بند از قانون بودجه سال 93 و مسائل مربوط به آن در سال 94، به وزارت نفت اجازه داده است تا از طریق شرکتهای دولتی تابعه، قراردادهایی برای دستیابی به اهدافی از جمله، اجرای طرحهای نفت و گاز برای افزایش ظرفیت تولید نفت خام و گاز با اولویت مخازن مشترک، افزایش ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی، اجرای طرحهای بهینه سازی، کاهش گازهای گلخانه ای و کاهش مصرف انرژی تا سقف 100 میلیارد دلار امضا کند.

بر همین اساس، اجرای بند «ق» تبصره دو قانون بودجه و در پی آن جایگزینی گاز با دیگر سوختهای میان تقطیر در شهرها و روستاهایی که از شبکه گاز دور هستند، سالانه بیش از ٢,٥ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی به دنبال خواهد داشت.

منابع مالی این پروژه ها از محل صرفه جویی حاصل از توزیع نکردن نفت کوره و نفت سفید توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و صادرات آن در ازای گازرسانی به روستاها تامین می شود و بر اساس بررسیهای انجام شده، گازرسانی به این روستاها به دلیل صرفه جویی در مصرف فرآورده های نفتی توجیه اقتصادی دارد و اعتبارهای هزینه شده در این پروژه از فروش این محصولات قابل بازگشت است.

پس از مطرح شدن پروژه بزرگ گازرسانی به روستاهای کشور از محل بند «ق»، بررسی تعداد روستاهایی که قابلیت گازرسانی دارند، انتخاب روشهای گازرسانی به آنها، مدت زمان در نظر گرفته شده برای انجام عملیات گازرسانی و مقدار اعتبار مورد نیاز برای تحقق این پروژه به مهمترین اولویتهای شرکتهای گاز استانی بدل شد.

از سوی دیگر، از ویژگیهای گازرسانی به روستاها علاوه بر توسعه اقتصاد کشور می توان به برخورداری بیش از 90 درصدی جمعیت روستایی کشور از نعمت گاز طبیعی و جایگزینی این سوخت پاک با دیگر سوختهای فسیلی، جلوگیری از مصرف سالانه سه میلیارد لیتر نفت سفید و ١,٥ میلیون تن گاز مایع و در نتیجه کاهش تولید گازهای گلخانه ای و کاهش آلودگی هوا اشاره کرد.

مطابق برنامه ریزی های انجام شده از سوی شرکت ملی گاز ایران، با اجرای بند «ق» تبصره دو قانون بودجه، 2.3 میلیون خانوار فاقد گاز کشور تا سه سال آینده با اعتبار پنج میلیارد دلار از نعمت گاز برخوردار می شوند.

بر اساس گزارش واحد گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، خانوارهای فاقد گاز بیشتر در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کرمان و فارس هستند و تعدادی نیز در دیگر استانها قرار دارند.

با استناد به آخرین آمار واحد برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران، هم اکنون ٩٦ درصد جمعیت شهری، ٦٥ درصد جمعیت روستایی و ٨٨ درصد از جمعیت کل کشور از نعمت گاز طبیعی برخوردارند و با توجه به روند مثبت گازرسانی به همه شهرها و روستاهای کشور از محل اعتبار بند «ق»، انتظار می رود در پایان برنامه ششم توسعه، ١٠٠ درصد بخش خانگی و تجاری تحت پوشش شبکه گاز قرار گیرند.

پس از انجام این حجم از عملیات گازرسانی، میانگین ضریب نفوذ گاز طبیعی در روستاهای کشور به بیش از 90 درصد خواهد رسید و درصد باقی مانده نیز مربوط به روستاهای سخت گذر استانهای مختلف کشور است که گازرسانی به آنها از طریق اجرای شبکه گذاری و حتی سی ان جی و ال ان جی توجیه اقتصادی ندارد و تامین انرژی مورد نیاز آنها از طریق دیگر حاملهای انرژی از جمله برق انجام می شود.

در جدول پیش رو به بخشی از آمار و جزئیات برنامه شرکتهای گاز استانی برای اجرای پروژه گازرسانی از این بند اشاره شده است.

 استان

تعداد  روستا یا خانوار  تحت پوشش

 

 مقدار اعتبار
 روش گازرسانی
 مدت زمان اجرای پروژه
  تهران  33 هزار خانوار
 310 میلیارد تومان  خط لوله  پایان سال 95
 کردستان 460 روستا شامل 37 هزار خانوار  190 میلیارد تومان خط لوله و سی ان جی پایان سال 96
 آذربایجان شرقی 1082 روستا 3100 میلیارد ریال خط لوله و سی ان جی  پایان سال 96
 اردبیل 500 روستا شامل 36 هزار خانوار  200 میلیارد تومان خط لوله و سی ان جی  پایان سال 96
 کرمانشاه     1200 روستا 4500 میلیارد ریال خط لوله پایان سال 96
  زنجان 322 روستا شامل 51 هزار خانوار 300 میلیارد تومان خط لوله، سی ان جی و ال ان جی پایان سال 95
  آذربایجان غربی 580 روستا 3517 میلیارد ریال خط لوله پایان سال 96
 سمنان 51 روستا 350 میلیارد ریال خط لوله و سی ان جی   پایان سال 95
 مرکزی 114 روستا شامل 6494 خانوار 52 میلیارد تومان خط لوله و سی ان جی  پایان سال 95
 گلستان 186 روستا 2 میلیارد ریال خط لوله و سی ان جی   پایان سال 97
 گیلان 922 روستا شامل87هزار خانوار 7.93 میلیارد تومان خط لوله و سی ان جی  پایان سال 96
 خراسان رضوی 1300 روستا 900 میلیارد تومان  خط لوله و سی ان جی  پایان سال 96
  خراسان جنوبی
 77 هزار خانوار
 7000 میلیارد ریال
 خط لوله سی ان جی و ال ان جی

پایان سال98

 یزد 361 روستا
 3500 میلیارد ریال
 خط لوله و سی ان جی
 پایان سال 96

  

زینب محبتی

کد خبر 241725

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =