به گزارش خبرنگار شانا، نشست تخصصی «بررسی تحولات بازارهای نفت، گاز، انرژی و تغییر اقلیم» از سوی اداره کل امور اوپک و روابط با مجامع و سازمانهای بینالمللی وزارت نفت همزمان با روز نخست بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران با حضور صاحبنظران و کارشناسان حوزه انرژی، بازار نفت و گاز و دپیلماسی انرژی برگزار شد.
در این نشست که نماینده دبیرخانه اوپک نیز حضور داشت، روندهای نوظهور بازارهای جهانی نفت، گاز و انرژی و تأثیر تغییر اقلیم بر صنعت نفت و نقش اوپک در ایجاد ثبات در بازار جهانی نفت بررسی شد.
بازار جهانی نفت؛ زیر فشارهای عرضه و تقاضا
احسان تقوینژاد، مدیرکل امور اوپک، مجامع و سازمانهای بینالمللی وزارت نفت، در ابتدای نشست با اشاره به اینکه نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش ایران امروز به نماد پیشرفت صنعت نفت و بستری برای جذب سرمایه، انتقال فناوری و توسعه دانش نفت و گاز تبدیل شده است، بیان کرد: هدف از برگزاری نشست تخصصی در این نمایشگاه به اشتراکگذاری تازهترین تحولات بازار جهانی نفت و گاز و روند سیاستگذاری انرژی جهان در چارچوب اهداف و سیاستهای جهانی اقلیمی با فعالان صنعت نفت کشور در این بستر گسترده است.
وی با اشاره به اینکه اکنون بازار جهانی نفت زیر فشارهای عرضه و تقاضا قرار دارد و در حال یافتن نقطه تعادل جدیدی است، افزود: بازار جهانی نفت از ژانویه ۲۰۲۵ در وضعی شکنندهای قرار گرفته است، بهطوریکه قیمت سبد نفتی اوپک در ماههای فوریه تا آوریل ۲۰۲۵ حدود ۱۲.۵ درصد کاهش یافته است. همین شرایط بر بازار گاز نیز حاکم بوده و قیمت گاز طبیعی در بازار گاز آسیا و اروپا در دو ماه گذشته با حدود ۲۰ درصد کاهش روبهرو شده است. این شرایط نزولی نتیجه عوامل مختلف و خروج از آن مستلزم اتخاذ سیاستهایی برای مدیریت عرضه و تقاضاست که نیاز به بررسی و تحلیل دقیق دارد.
مدیرکل امور اوپک درمورد تصویرسازیهای مختلف درباره آینده نفت و گاز تأکید کرد: الگوسازی آینده نفت و گاز و طراحی سناریوها متأثر از هنجارسازیها و نگرشهای مختلف ازجمله مباحث اقلیمی است که میتواند سیاستهای اقتصادی و نظام انرژی کشورها را در کوتاهمدت و بلندمدت دچار تغییرات اساسی کند. بنابراین، ضرورت دارد با توجه به واقعیت موجود نظام انرژی و درجه توسعهیافتگی کشورها، تصویرسازی دقیقی از درهمتنیدگی سیاستهای اقلیمی و گذار انرژی ارائه شود تا کشورها توأمان در راستای تضمین امنیت انرژی و مقابله با گرمایش جهانی اقدام کنند.
افزایش تعاملات دیپلماتیک در صنعت نفت ایران
فرشاد علیخانی، دبیر این نشست، نیز با بیان نقش و اهمیت عضویت و مشارکت فعال جمهوری اسلامی ایران در مجامع بینالمللی انرژی، نقش امور اوپک، روابط با مجامع و سازمانهای بینالمللی وزارت نفت در توسعه دیپلماسی چندجانبه حوزه نفت و گاز را موردتأکید قرار داد و گفت: این امور در تعامل با دبیرخانههای اوپک و مجمع کشورهای صارکننده گاز و مجمع بینالمللی انرژی، علاوهبر تعاملات دیپلماتیک، تلاش میکند برای کمک به تصمیمسازیها در صنعت نفت، تازهترین تحولات بینالمللی نفت، گاز و انرژی و همچنین مذاکرات اقلیمی را تحلیل و ارزیابی کند که در نشست امروز بهطور مختصر توسط همکاران ما در امور اوپک به بخشی از این تحلیلها پرداخته میشود.
برگزاری نهمین سمینار اوپک در تابستان
در ادامه نشست، آقای عمر گواندو، معاون روابطعمومی دبیرخانه اوپک، که بهعنوان مهیمان ویژه در نشست حضور داشت، ضمن تشکر از دعوت و مهماننوازی مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران، حضور در نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش ایران و همچنین شرکت در این نشست تخصصی را فرصت مغتنمی دانست و مطالبی را در زمینه تاریخچه تشکیل اوپک (ازجمله نقش ایران در تأسیس اوپک و نخستین دبیرکل این سازمان یعنی آقای فواد روحانی)، ساختار، وظایف و فعالیت دیپلماسی و تحقیقاتی سازمان و دبیرخانه اوپک بیان کرد.
وی درباره رویداد مهم سال ۲۰۲۵ اوپک که جمهوری اسلامی ایران ریاست دورهای آن را بهعهده دارد، گفت: «نهمین سمینار بین المللی اوپک» با موضوع «ترسیم مسیرها باهم: آینده انرژی جهانی» از ۹ تا ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۵ در وین اتریش، برگزار خواهد شد و متخصصان و علاقهمندان میتوانند برای شرکت در این سمینار ثبتنام کنند.
نماینده دبیرخانه اوپک در پاسخ به سؤالی درمورد علت تفاوت چشمانداز نفت اوپک با سایر سازمانهای بینالمللی ازجمله آژانس بینالمللی انرژی، توضیح داد: اوپک الگوی خود را دارد و بر اساس آمار و اطلاعات، فرضها و سناریوهای مبتنیبر واقعیتها، به پیشبینی عرضه و تقاضای انرژی و نفت در افق بلندمدت اقدام میکند. بر این اساس، انتظار دارد همچنان تا سال ۲۰۵۰ تقاضای جهانی نفت روندی افزایشی داشته باشد و بهعنوان منبع اصلی تأمین انرژی جهان باقی بماند.
شرایط نزولی بازار نفت، متأثر از سیاستهای تعرفهای و تنشهای تجاری
در ادامه نشست، حسین یادگاری، از اداره تحلیل تحولات بازار نفت اداره کل امور اوپک، تازهترین وضع بازار جهانی نفت را تشریح کرد.
وی، شرایط نزولی بازار نفت را متأثر از سیاستهای تعرفهای و تنشهای تجاری و همچنین مازاد عرضه در بازار بر شمرد و گفت: تردیدهای اقتصادی و افزایش احتمال کاهش رشد اقتصادی جهان و درنتیجه، پیشبینی کاهش رشد تقاضای نفت از یکسو و افزایش تولید نفت کشورهای غیر اوپک پلاس و همزمان، برنامه بازگشت تدریجی تعدیل تولید اعضای اوپکپلاس ازسوی دیگر، موجب محدود شدن چشمانداز افزایش قیمت نفت در جهان شده است.
این کارشناس افزود: افت قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت به کمتر از ۶۰ دلار در هر بشکه، تولید نفت شیل در حوضههای جدید در آمریکا را غیراقتصادی کرده است. بهعلاوه، سطح ذخیرهسازیهای تجاری نفتخام آمریکا در هفته گذشته کاهش یافت که بهعنوان یک عامل موثر در تقویت قیمت نفت عمل کرد.
یادگاری تأکید کرد: افق تقاضا در بازار چین و هند بهعنوان دو کشور مهم در رشد تقاضای جهانی نفت بهشدت بر برآوردهای تقاضای جهانی نفت در ماههای آتی تأثیرگذار است. شرایطی که اوپکپلاس باید در تصمیمهای خود برای ایجاد و حفظ ثبات در بازارهای جهانی نفت در نظر گیرد.
مجموعه ارائههای این نشست تخصصی در صفحه اطلاعرسانی اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمانهای بینالمللی به نشانی www.opec.mop.ir قابل دسترس است.
نظر شما