آمادگی ایران برای اجرای بخش خشکی صادرات گاز به عمان

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: بر اساس مذاکرات انجام شده میان تهران و مسقط، در کنار زیرساخت‌های لازم برای صادرات گاز ایران به عمان در بخش دریا، ایران برای اجرای بخش خشکی آمادگی دارد.

حمیدرضا عراقی، درباره روند پیشرفت طرح صادرات گاز ایران به عمان به خبرنگار شانا گفت: اجرای این طرح همچنان در اختیار وزارت نفت است که باید در دو مرحله دریایی و خشکی اجرایی شود.

وی افزود: بخش دریایی زیرساخت‌های صادرات گاز ایران به عمان هنوز پایان نیافته است، اما هر زمان که این بخش نهایی شود، باید به سراغ بخش خشکی و زیرساخت‎های آن برویم.

به گزارش شانا، با توجه به رویکرد راهبردی جمهوری اسلامی ایران نسبت به کشورهای همسایه و با توجه به تاکید رئیس جمهوری ایران و پادشاه کشور عمان، یادداشت تفاهمی در زمینه صادرات گاز طبیعی میان وزیران نفت ایران و عمان در تاریخ ۴ شهریور ماه ۱۳۹۲ به امضای ٢ طرف رسید.

بهمن ماه پارسال، با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران و محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان چارچوب توافق ایران و عمان میان شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت عمان برای ادامه فعالیت‎های پروژه احداث خط لوله صادرات گاز ایران به عمان امضا شد. سند امضا شده، موافقت‌نامه‎ای میان شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت و گاز عمان با عنوان چارچوب کلی توافق برای احداث خط لوله صادرات گاز ایران به عمان است که با توجه به پایان مهلت این سند با امضای دوباره این چارچوب، توافق (Frame work Agreement) تمدید شد.

بر اساس توافق سال ٢٠١٣ میان ایران و عمان، قرار است برای ١٥ سال روزانه  ١,٥ میلیارد فوت مکعب گاز ایران از طریق یک خط لوله از بستر خلیج فارس به عمان صادر شود که اهمیت راهبردی این پروژه سبب تحکیم روابط دو کشور و مناسبات انرژی در منطقه خاورمیانه می‎شود.

وزیر نفت ایران و عمان در پی امضای چارچوب توافقات برای صادرات گاز ایران، بر سر پروژه احداث خط لوله صادرات گاز میان ایران و عمان مذاکره کردند. به گفته زنگنه، شرکت توتال فرانسه، شرکت انگلیسی-هلندی شل، میتسوئی ژاپن، کوگس کره جنوبی و یونیپر آلمان از جمله شرکت‌های خارجی علاقه‌مند به مشارکت در احداث خط لوله صادرات گاز ایران به عمان بوده‌اند.

به گفته زنگنه، یکی از تصمیم‌های مطرح شده میان ایران و عمان، استفاده از بخشی از ظرفیت عمان برای تبدیل شدن گاز ایران به گاز طبیعی مایع شده ( ال.ان.جی) و تحویل این گاز به ایران برای فروش و صادرات است. پروژه صادرات گاز ایران به عمان با درنظر گرفتن عبور از آب‎های عمیق، به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد که بر اساس گفته‌های وزیران نفت ایران و عمان، تحقق این طرح صادرات گاز افزون بر تجارت انرژی، به پیوندهای سیاسی، فرهنگی و تاریخی دو کشور و روابط راهبردی تهران-مسقط عمق می‌بخشد و به صورت پایدار، روابط ایران و عمان را مستحکم می‌کند.

از نگاه، محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان، پروژه صادرات گاز ایران به عمان با وجود چالش‎های پیش رو در مسیر خود به خوبی پیش می‌رود و امیدوار است که این پروژه مطابق با انتظارهای تهران و مسقط در افق سال 2020 میلادی تکمیل شود.

تصمیم‌گیری درباره مسیر صادرات گاز ایران به عمان، بر عهده کشور عمان است، البته کوتاه‌تر شدن مسیر خط لوله صادرات گاز ایران به عمان و نبود کشوری ثالث در مسیر صادرات گاز از طریق خط لوله از مزایای عبور خط لوله از مسیر آب‎های عمیق و بدون عبور از امارات است.

در حاشیه اجلاس 173 اوپک که آذرماه امسال برگزار شد، وزیر نفت ایران و عمان بار دیگر  با هم دیدار کردند که به امضای سندی دیگر برای پیشبرد پروژه صادرات گاز به عمان برای تولید ال‌ان‌جی منجر شد.

زنگنه در حاشیه این دیدار گفته بود: با عمان قراردادی را امضا کردیم که کار صادرات گاز به این کشور را تسریع می‌کند، همچنین حجم قرارداد، اینکه هر کشور کدام قسمت از طرح را فاینانس و تامین مالی و اجرا کند و نیز تعهدات پذیرفته شده توسط طرف عمانی مشخص شده است. بر این اساس، محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت عمان متعهد شده که از ایران مالیات و عوارض نگیرد.

براساس توافق‌های پیشین ظرفیت انتقال گاز با خط لوله صادرات گاز ایران به عمان که قرار است تا سال ۲۰۲۰ تکمیل شود، روزانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب خواهد بود.

عمانی‌ها برای تامین خوراک واحدهای ال‌ان‌جی و صنایع خود نیازمند واردات گاز از ایران هستند و میدان گازی کیش یکی از منابع تامین گاز مورد نیاز این کشور است که با توجه به شیرین بودن گاز آن، توسعه آن در زمانی کمتر نسبت به دیگر میدان‌های گازی امکان‌پذیر خواهد بود.

 ایران به عنوان نخستین دارنده ذخایر گازی جهان و به عنوان نزدیک‌ترین همسایه عمان در آب‌های خلیج فارس، مطمئن‌ترین و اقتصادی‌ترین منبع تأمین گاز برای این کشور به شمار می‌آید. از سوی دیگر، اتصال به بزرگ‌ترین منبع گازی جهان، فاصله کوتاه دو کشور و نیاز به سرمایه گذاری اندک برای احداث خط لوله، همچنین تحویل گاز در مرز آبی این کشور و خرید و فروش گاز به قیمت رقابتی، از دیگر مزیت‎هایی است کـه مـی‌تـواند ایـران را به عرضه کننده‌ای بی‌نظیر برای کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عمان تبدیل و امنیت انرژی آنان را تأمین کند.

تولید گاز ایران در دولت دوازدهم با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی و طرح‌های توسعه ای به ۳۳۰ میلیارد مترمکعب در سال می‌رسد و در این مسیر افزون بر تامین گاز مورد نیازهای بخش‌های داخلی، ۱۰ درصد از تجارت جهانی گاز باید در اختیار ایران قرار گیرد.

ایران هم اکنون با کشورهای ترکیه، ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان و عراق در حوزه واردات، صادرات و سوآپ گاز قرارداد تجاری دارد. مذاکره با عمان برای صادرات گاز می‌تواند امیدبخش تحقق اهداف تعریف شده صنعت گاز کشورمان در رابطه با صادرات گاز به کشورهای همسایه باشد.

هم اکنون ایران با وجود بیش از ۳۰ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز اثبات شده تنها ۱,۵ درصد از تجارت جهانی گاز را در اختیار دارد و با توجه به فعالیت‌های در دستور کار و اولویت‌گذاری‌های انجام شده، این رقم تا سال‎های آینده تغییراتی خیره‌کننده خواهد داشت.

کد خبر 280791

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =